Rutes a l'Espai Natural de la Serra de Bellmunt
Revenir

Ocells de la trinxera

Route POI
Fauna
Fichier

Introduction

Som dalt de la trinxera que comentàvem al punt anterior (23 m d'alçada). Al davant el poble de les Ventoses i la construcció que veieu mig enrunada era una caserna que va servir de quarter a la gerra i potser també presidi.

Aquesta trinxera necessària per mantenir el nivell del canal, va generar uns talussos que han aprofitat diverses espècies d'ocells per a fer el niu. Veieu els foradets al tall del davant? La proximitat de l'aigua i la vegetació associada, el fan un espai singular i d'elevat valor per a la fauna.

Si parem atenció podrem diferenciar els abellerols (foto 1), les gralles (foto 2) i una colònia d'orenetes de ribera que també hi fan el niu.

Els abellerols, com les orenetes de ribera, venen a la primavera i marxen a mitjans d'estiu. Són excavadors i fan una galeria amb una cambra niu al final. Mengen insectes voladors i els veureu aturats dalt un fil o les branques dels arbres.

Les gralles, com els pardals i el xoriguer, aprofiten els forats fets o cavitats en teulades o cases enrunades. Les podem veure tot l'any. Mengen insectes, llavors, fruits.
Ambdós són gregaris i acostumen a anar en grups sorollosos que segur que sentiu abans de veure.

Images