Revenir

Tafoni

Route POI
Geologia
Fichier

Introduction

Estem al costat del Mas Matxerri el qual actualment utilitzat per guardar els ramats que pasturen per la Reserva Natural.

Fixeu-vos a les formes i cavitats de les roques que trobem a tocar del Mas de Matxerri, reben el nom de Tafoni.

Els tafoni, nom que reben les finestres a Còrsega, és un tipus de modelatge erosiu que apareix en parets verticals o amb forta inclinació. Es manifesta en cavitats de formes poligonals, arrodonides o el•líptiques, majoritàriament en granits i arenisques, com és el cas. 

La majoria d’investigacions apunten a cicles repetits d’humectació i assecat, així com la cristal•lització de sals en els seus porus, com a principal causa d’aquest fenomen erosiu. La humectació incrementa el volum dels materials, generant esforços de trencament i disgregació de la roca, i per altra banda el ràpid assecat afavoreix la cristal·lització de sals. 

Altres factors locals, com ara l’acció del vent, la presència de gel i altres condicions climàtiques i geomorfològiques afecten la peculiaritat d’aquestes formacions. Es tracta d’un sistema complex a on intervenen gran quantitat de factors que planteja molts interrogants.

Images