Massalcoreig
Massalcoreig
Massalcoreig
Massalcoreig
Massalcoreig
Revenir

Massalcoreig

Destin
20/04/2022
Fichier

La présentation

Embolcallat pel Segre i el Cinca.

El municipi de Massalcoreig es troba al sud de la comarca del Segrià, just a la confluència dels rius Segre-Cinca. Té una extensió de 14 km² i una altitud de 94 m sobre el nivell del mar.

El relleu està format per planes amb elevacions d'escassa altitud, estretes i allargades perpendicularment al riu Cinca.

El riu Cinca, que marca la frontera entre Catalunya i Aragó, banya tot el seu límit de ponent abans de  desembocar al Segre. El vessant del nord-oest està format per la serra de Montllober. Les dues zones han estat declarades espais naturals protegits.

Pel sud del municipi s’escolen els últims litres del canal d'Aragó i Catalunya, que s'uneix al riu Segre prop del monestir de Santa Maria d'Escarp. És un antic monestir cistercenc situat a tocar del Segre. Fundat el 1213 per Arnau II, posteriorment, el segle XVI, va quedar sota la influència del monestir de Poblet.

A la Plaça de l'Església a més de l’ajuntament, hi trobem l’Església de Sant Bartomeu, d’estil neoclàssic i edificada sobre una església romànica de la qual no en queda cap resta. Està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Al voltant del poble s’alcen diversos tossals, de forma tabular, on l’escassa vegetació deixa pas a un sòl erosionat i ple d’aragalls (Badlands). En els seus cims s’hi han trobat vestigis de poblacions de l’edat del bronze.

El clima és mediterrani i com que no rep la influència marítima, es caracteritza per hiverns molt freds i amb boires abundants i estius molt calorosos. Les precipitacions són molt escasses i es reparteixen al llarg de tot l'any, encara que són una mica més freqüents a la primavera i menys a l'estiu.

Així Massalcoreig té un paisatge de contrast de zones humides i entorns àrids, de cingleres verticals i planes de regadiu on abunden els camps de fruiters, cosa que fa que presenti una riquesa biològica excepcional.

Ne le manquez pas

L’Espai Natural Protegit de l'Aiguabarreig Segre-Cinca per gaudir del paisatge i observar les nombroses aus que hi viuen o que hi passen durant els seus cicles migratoris.

Quand y aller

Durant la primera quinzena de març podrem veure l'horta de Massalcoreig, convertida en un mosaic de colors. Les planes de regadiu, en què abunden els camps de fruiters, estan florits. Els cultius principals són peres, albercocs, préssecs, nectarines i paraguaiàns. 

Les festes majors, en honor a Sant Antoni i a Sant Bartolomeu poden ser gaudides la primera a mitjan gener i la segona a finals del mes d'agost.

Que faire

Recórrer els cursos dels rius Cinca i Segre fins a l'Aiguabarreig fruint del paisatge fluvial i observar nombroses aus aquàtiques.

Caminar entre camps de tota classe de fruita. Podrem admirar amb respecte com les diferents espècies d’arbres, treballats pels agricultors, ofereixen un aspecte diferent en cada moment de l’any.

Pujar fins al tossal de Benito, des del qual es tenen molt bones vistes i on hi ha un jaciment arqueològic de l'edat del bronze.

Le saviez-vous?

Massalcoreig és l'únic poble de Catalunya per on passa el riu Cinca.

L'Aiguabarreig Segre-Cinca, és la confluència fluvial més gran dels Països Catalans, i una de les zones humides més importants de Catalunya.

Al juny del 1909, Massalcoreig va ser el primer poble de la comarca en tenir "los llums elèctrics" gràcies a la central que es va construir aprofitant el salt d'aigua de la "secla". L’edifici conegut com “la central” més tard es va convertir en escorxador i avui continua dempeus."  

"Al segle XII, un cop aquestes terres van passar a mans cristianes els templers construeixen un molí de farina sobre les restes de l’antic molí d’oli dels àrabs. Anys més tard va a passar a ser també residencia dels Monfort i avui reconvertit en Casal Social."

 

Autour de

El poble es comunica mitjançant la carretera local LV-7045, que enllaça amb la C-45 amb la que es pot anar a trobar la vila veïna de Seròs. Des de la carretera C-45 també es pot enllaçar amb la N-II i la ciutat de Fraga. Un camí veïnal (Lo camí del pla) porta a la Granja d'Escarp d'on es pot anar a Seròs i Mequinensa. Un altre camí veïnal (Lo camí del cementeri o Lo camí de Fraga) porta a Fraga.

A Seròs es troba la Casa trinitària d'Avinganya, un convent d'estil gòtic construït entre els segles XIII i XIX, que acull el Centre d'Arqueologia d'Avinganya, on es pot fer una bona aproximació al patrimoni arqueològic del Baix Segre.

A la Granja d'Escarp es poden visitar dos abrics amb pintures rupestres, el de la vall de Sant Jaume i el del barranc de Canà, tots dos declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Téléphones de contact

Ajuntament de Massalcoreig
973 79 36 01
Emergències
112
Consultori Mèdic Municipal
973 79 36 01
El Sotet (zona d'acampada)
973 79 36 01
Centre d'Interpretació de l'Aiguabarreig
973 79 37 48

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Massalcoreig

  • Activité et difficulté
    À pied
    À vélo
    À cheval
  • Filter by type
    Typologie
    Type de terrain
    Thème

Aucun résultat

Les visites

Que voir à: Massalcoreig

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Massalcoreig

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat