Rutes a Sant Martí Sarroca Riera de Pontons
Revenir

Paisatge agrari

Fichier

Introduction

Som a l'Alt Foix, on també pertanyen Font-Rubí, Pontons, Torrelles de Foix i Vilobí del Penedès. És una petita subcomarca de la depressió del Penedès fins a les muntanyes prelitorals de la Serra d'Ancosa que ens separen de l'Anoia.

El paisatge és format per planes ondulades on es troba l'agricultura i les serres d'Ancosa i la Serra Llarga, avui forestals. Tot plegat en l'àmbit de la vall del riu Foix i les rieres tributàries com la de Pontons, cap a on anem.

Les planes centrals estan dominades pel conreu de la vinya i en menor proporció l'olivera, seguida de cereals i farratges.

Arran de la fil·loxera i la pèrdua de la vinya a finals del XIX, el descens de la població es va perllongar fins al llarg del s. XX on la recuperació de la vinya i la bona productivitat del Penedès l'han estabilitzat.

Avui, el conreu de la vinya així com els nombrosos cellers i caves, que tanquen el cicle productiu i econòmic, són un bon exponent de la recuperació de l'activitat. Les varietats de raïm blanc són les més emprades amb aquesta finalitat.

Images