Gaià
Gaià
Gaià
Revenir

Ruta-selfie 5. El passat vitivinícola del Bages

Route
14/08/2022
Fichier

Introduction

El cinquè repte de Gaià. Patrimoni etnogràfic i conreus de vi.

Aquest és el cinquè recorregut que us proposem des de Gaià i que porta incorporat un repte fotogràfic. Llegiu la descripció i pareu atenció als avisos que us aniran sortint al llarg del itinerari.

Des de temps ancestrals i fins a mitjans del segle XX, el Bages havia estat, com altres llocs de Catalunya, un productor importantíssim de vi.

El municipi de Gaià és un exemple de la terra que fins no fa massa havia estat plena de vinyes. Les feixes amb marges de pedra seca, són ara ocupades per pinedes. Amagats entre els boscos descobrirem vestigis dels antics pobladors, cups de pedra picada i altres equipaments utilitzats en l’elaboració del vi.

Passarem per una vinya encara treballada, trepitjarem els sòls que han donat fertilitat als ceps i coneixerem una mica més la vegetació i la fauna que donen al territori les característiques pròpies dels vins del Bages.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
  • Typology
    Circular horari
  • Difficulté
    Fàcil
  • Durée
    3 heures
  • Slope
    206.00 meters
  • Distance
    5.73 km
  • Thème
    Medi
  • Activité
    À pied
  • Évaluations

Description

El cinquè repte de Gaià. Patrimoni etnogràfic 9i conreus de vi.

- El repte es basa a completar el recorregut de 5 Rutes dins del municipi de Gaià. Amb l'ajuda de l'App rebreu pistes, en forma d'avisos, que us indicaran on es troba el punt on us heu de fer una foto de grup per tal de certificar que heu fet l'itinerari.

- Quan s'obri el període de participació, els participants del repte hauran d'enviar les diferents fotografies a l'adreça de correu gaia.turisme@diba.com indicant nom, telèfon de contacte així com el lloc indicat i el conjunt de participants. També les podran fer arribar al número de whatsapp municipal.

- Els primers 300 participants rebran un obsequi per part de l'Ajuntament i també es durà a terme un sorteig entre tots els participants al final del període de participació.

Començarem la ruta des del nucli de Galera. Sortim per la pista del Serrat de l’Àliga, aviat la deixarem per endinsar-nos al Torrent de la Roca. En les terres més fresques i fèrtils d’aquest raconet, en Marc manté des de temps ja quasi oblidats, la Vinya del Marcó. La pista deixa pas a un corriol que enfilarem suaument fins a arribar al camí d’Obradors, una masia que trobarem més amunt. Seguirem per la pista travessant una pineda de pi blanc fins a arribar a una tina d’origen medieval, picada a la pedra. Just a l’altra banda del camí trobarem un corriol que passa entre feixes de terra anivellades per marges de pedra seca.

Aquests bancals ara coberts per una pineda ja ben madura, són testimoni de la feina que s’havia invertit per fer créixer una vinya, que com tantes altres de Catalunya, va tenir el seu moment àlgid la segona meitat del segle XIX. Aquest corriol ens portarà a descobrir un vestigi dels antics pobladors d’aquestes terres, són les restes d’una necròpolis visigòtica. Corriol amunt arribarem a les tines de ca l’Obradors, baixarem fins a la masia.

Passarem per davant del poblat de les Feixes de Monistrol on podrem veure les restes del que havia estat un poblat visigòtic, un mas i una foneria. Seguint la pista arribarem al trencall de Sant Pere de la Roca. Ens hi acostarem per descobrir les runes d'una església barroca, erigida sobre una església romànica de la que en resta un sarcòfag del segle XI-XII.

Continuem la ruta entre un paisatge de camps que van alternant amb el bosc, fins a arribar a la masia de la Roca. Seguirem per una pista que passa per dins la pineda, arribarem al torrent del Clot de l’Oli. En aquesta obaga, de vegetació una mica més generosa, trobem algun pi pinyoner, roures i un noguer. És en aquest entorn una mica més rocallós on podem observar la geologia de la zona. Passarem per davant de la Barraca del Barbut, una barraca de vinya de planta circular i encara ben conservada.

Més endavant vorejarem un sembrat per arribar a la Tina del camp del Miquel, i d’allà baixarem fins al fons del torrent per travessar pel pont de Cal Jan de l’Hort. Seguirem pel fons del Torrent del Clot de l’Oli fins a arribar a la Fonteta. Sortirem altra vegada a la pista que ens portarà de retorn a Galera.

Astuces

TRAÇAT

  • Per participar al joc, cal assegurar que el període de participació estigui obert.
  • La ruta és circular descrita en sentit horari.
  • El traçat no té gaire desnivell i els pendents són suaus.
  • És una matinal senzilla, amb molts trams exposats al sòl, però en algun punt passa per l’ombra del bosc.  

AIGUA

  • Cal portar aigua, ja que durant el traçat no hi ha fonts.

PRECAUCIONS

  • Tenir cura dels més menuts i mascotes.
  • Si fan la ruta amb mascotes, no permetre que aquestes molestin el bestiar ni que entrin al bosc o als camps de conreus.

METEOROLOGIA

  • Els dies més freds de l'any caldrà contar en portar roba de protecció pel fred i pel vent.
  • Els dies de més radiació caldrà protegir-vos dels rajos del sol.

TERRENY

  • El terreny és còmode, a vegades per pista però algun tram per corriol.
  • Portar calçat còmode i adaptat a l’hivern o estiu segon el cas.

MATERIAL

  • Prismàtics, i càmera fotogràfica, són dues coses que ens poden fer de la sortida una experiència més completa.
  • Si la feu en bicicleta cal dur equipament de seguretat: casc i guants, així com material per reparar punxades.

ALTRES EQUIPAMENTS

  • Com a curiositat, a pocs metres del nucli de Galera, tenim el taller on es fabriquen les peces del temple de la Sagrada Família de Barcelona. (No visitable).

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Ruta-selfie 5. El passat vitivinícola del Bages

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note
Les visites

Que voir à: Ruta-selfie 5. El passat vitivinícola del Bages

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Ruta-selfie 5. El passat vitivinícola del Bages

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat