Granyena de Segarra
Revenir

Mas de Bondia

Visit
Endroits
Fichier

Description

El Mas de Bondia és una vila closa d'origen medieval, situat al municipi de Montornès de Segarra, que ocupa la carena d’un tossal allargat. És declarat com bé cultural d'interès local.

En origen, el Mas de Bondia era un edifici aïllat. Amb el temps, l'estructura del mas es va anant modificant, i va derivar en un petit nucli de població. Actualment, és constituït per un únic carrer fortificat sense sortida, on els darreres de les cases fan de muralla, al qual s’accedeix a través d’un únic gran portal. Aquest portal és l'antiga porta d'entrada de la primitiva masia. El parament exterior d'aquesta façana està format per carreus de pedra local i al costat esquerre del portal, s'adossa un contrafort. La teulada d'aquest edifici és a doble vessant. Posteriorment, i per manca d'espai al nucli inicial, s'han edificat habitatges fora vila.

Dins d'aquest conjunt fortificat, podem destacar alguns edificis significatius. Un d'ells és l'església parroquial de Sant Bartomeu. Es tracta d'una església d'origen medieval però molt modificada amb el pas del temps. Presenta una façana estructurada a partir d'una porta d'accés d'arc de mig punt adovellat. Per damunt i sobre de la porta sobre un òcul motllurat, actualment sense entrada de llum, ja que la seva estructura rodona és aprofitada per un rellotge en perfecte funcionament, i corona la façana, un campanar d'espadanya de dos ulls. Hi ha algunes cases que presentes decoracions interessants centrades a llindes dels balcons. També poden trobar un testimoni del domini dels templers en l’escut d’una de les cases.

Images
Évaluations
Aucun vote pour le moment
Évalutations avec commentaires Publier note