Beschreibung
L’existència de l’església parroquial de Septem Casis ja es constata l’any 1118, però no s’ha conservat cap resta remarcable d’aquella època. Avui l’edifici mostra parts sobretot dels segles XVII (nau, capelles laterals I sagristia) i XVIII (façana refeta el 1728, coberta, remat del campanar). Entre els esperons hi ha capelles laterals, algunes d’elles tancades. Té adossat un campanar de torre, i a la façana, sobre el portal, hi ha una imatge de sant Miquel. A l’interior guarda un altar barroc del 1754, un dels pocs que es van salvar de la crema del 1936 a la comarca. En procedeix també una casulla del final del segle XVII, conservada al Museu Diocesà de Girona. Setcases va formar part de la diòcesi de Girona fins al 1957, quan va passar a la de Vic, junt amb tot l’arxiprestat de Camprodon.
RETAULE DE SANT MIQUEL (obrat entre 1692 i 1706)
L’altar major de l’església de Setcases constitueix una excel·lent peça escultural del barroc català, de l’època del ple desbordament ornamental, i dels anys en què es mantenien encara els enquadraments gòtics destinats a imatges o a temes historiats emmarcats, en el cas del retaule setcasenc, amb columnes salomòniques i en recargolaments fornits de parres i raïms.
Amb el patrocini de la Diputació de Girona, l’any 1983 el retaule va ser restaurat per Joan Castells i Camós, amb el seu equip, que va fer possible la recuperació d’aquesta important obra escultòrica. Va ser un dels pocs retaules que se salvaren miraculosament dels estralls de la guerra civil de 1936-39, gràcies a l’heroica intervenció del darrer alcalde republicà, Jaume Pujol i Molas, de la casa de cal Roig.