Sector de les Cabanes a Setcases
Caducifolis al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
Boscos caducifolis a Molló
Vall de Ter a Vilallonga, la Roca, Llanars i Camprodon
El Ter per Setcases
Boscos caducifolis a Molló
Sector de les Cabanes a Setcases
Vall de Ter a Vilallonga, la Roca, Llanars i Camprodon
Estret del Forn de Queralbs de dalt Les Cabanes de Planoles
Campelles des de la ruta de les Mines de Ribes de Freser
Zurück

Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Les valls pirinenques del Ripollès

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, a la comarca del Ripollès, s’estén per la part més pirinenca dels dos rius esmentats, pràcticament agafant les seves primigènies conques i valls altes de naixement, una a l’entorn del Puigmal, la Vall de Núria, la carena del Torreneules i la coma de Vaca, del puig de Dòrria fins al pic del Gra de Fajol, i l’altra a l’entorn d’Ulldeter i fins un xic més cap a l’est del cim del Costabona. Separen unes valls i l’altra la serra del Catllar, amb el cim del Balandrau com a fita més emblemàtica.

El Parc ocupa part dels termes de Planoles, Ribes de Freser, Queralbs, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots ells enfocats principalment a la ramaderia de muntanya i al sector turístic i excursionista, agrupant entre tots uns 3.300 habitants.

El patrimoni natural i paisatgístic és, sens dubte, la gran joia del parc. Paisatgísticament, destaquen els ràpids cursos d’aigua, els circs muntanyosos envoltats de cingles i les valls, característiques dels relleus vinculats al modelat glacial, així com els canvis i grans contrastos entre les estacions, del verd al blanc, passant pels colors propis de la tardor i dels arbres caducifolis i els prats alpins i subalpins. El paisatge és el propi de l’alta muntanya: prats montans, tarteres i roquissars, i la flora i la fauna és l’adaptada al rigorós clima alpí i subalpí, amb espècies considerades rares com la perdiu blanca o la genciana alpina. Abunden en canvi les espècies relacionades amb les pinedes de pi negre, el neret i les gramínies i ciperàcies als prats d’alta muntanya, així com, i pel que fa a la fauna i entre altres, el talp, l’isard, el mufló, l’ermini, el trencalòs, el milà reial, el voltor comú, l’àliga reial i calçada, el gall fer i el mussol pirinenc, com a espècies més emblemàtiques.

Fora dels límits estrictes del parc, encara que rodejats totalment per aquests, cal considerar dos importants pols econòmics i culturals, amb una gran afluència de visitants: la presència del santuari de la Mare de Déu de Núria, principal atracció cultural de la Vall de Núria, i la zona de Setcases i el refugi d’Ulldeter, amb una gran tradició excursionista, i actualment acompanyats de sengles estacions d’esquí i activitats de muntanya.

 

Sabies que...?

 

El vell refugi de muntanya d’Ulldeter va ser el primer a funcionar de la península, inaugurat al 1909, ja que la zona ja començava a ser, gràcies a la proximitat amb Barcelona, una de les principals meques de l’excursionisme català.

 

No et perdis...

 

La pujada amb el cremallera de Núria fins al santuari, travessant uns paisatges d’infart, tot i que la pujada a peu també és molt recomanable.

 

Què fer...?

 

Allotjar-nos en ple hivern a l’alberg del Pic de l’Àliga de la Vall de Núria, a 2.120 m d’altitud, amb unes vistes excepcionals! I cal pujar-hi amb funicular!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el dia 13 d’octubre, diada de Sant Eduard, caigui el dia de la setmana que caigui, podrem presenciar la Tria de Mulats d’Espinavell, un poblet a prop de Molló,  amb la baixada dels animals des de la muntanya i la posterior fira de tria i tractes de compravenda. Un antic tarannà que perdura!

 

Voltants...

 

Si passeu de llarg de la Vall de Ribes i us enfileu carretera de Planoles amunt, podreu arribar fins a la Cerdanya, havent passat la cèlebre collada de Toses, una carretera de muntanya que cal fer amb calma i gaudint del paisatge.

Parque Natural Natura 2000 EIN

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament de Setcases
972 13 60 89
Ajuntament de Queralbs
972 72 73 61
CAP Camprodon
972 74 12 13
CAP Ribes de Freser
972 72 77 09
Farmàcia Camprodon
972 74 03 92
Farmàcia Ribes de Freser
972 72 70 23
Tren RENFE
900 41 00 41
Cremallera Vall de Núria
972 73 20 20
Bus TEISA
972 20 48 68
Bus Mir
972 70 30 12
Taxi Ribes de Freser
637 21 52 55
Taxi Camprodon
616 09 99 11
Taxi Camprodon
620 87 63 53

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Parc Natural Capçaleres del Ter i del Freser

Es mostren 1 - 10 de 45
 • Filter by type
  Thema