Ruta Espai d'Interès Natural II. De Ribes de Freser al pla d'Erola
Ruta Espai d'Interès Natural II. De Ribes de Freser al pla d'Erola
Ruta Espai d'Interès Natural II. De Ribes de Freser al pla d'Erola
Zurück

Ruta EIN 2. Ribes de Freser a Pla d'Erola

Datenblatt

Einleitung

Aquesta ruta entra dins l’àmbit meridional del EIN (Espai d’Interès Natural) anomenat Capçaleres del Ter i del Freser. És allà on trobem el refugi del Pla d’Erola. 

Sender lineal sempre ascendent a l’anada.   Passarem entre feixes de prats de dall amb vistes als pobles de  la Vall del Freser. Copsarem el canvi de la vegetació caducifòlia primer per boscos de coníferes després. 

De tornada, hi ha la possibilitat de fer una petita variant pel barri de Ribes Altes i així acabar d’arribar a Ribes de Freser per un camí diferent al del començament.

 

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Linear
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  2 Stunden
 • Slope
  630.00 meters
 • Entfernung
  5.10 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Landschaftsgestaltung
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Cap l'EIN de la capçalera del Freser

Sortim del Castell de St. Pere s XI direcció Can Nadal a Ribes Altes. En guanyar una mica d’alçada, ja s’obren unes espectaculars vistes sobre la part alta de la Vall del Freser, amb la serra de les Pedrisses on s’endevina l’engorjat de Nuria. A la nostra esquena, el Taga i cap a l’est el poble de Pardines. 

 

El camí,  estret i flanquejat per boixos, va deixant entreveure de tant en tant els pobles de la vall. Batet, a l’altre costat del Freser, és el primer en aparèixer. Envoltat de prats de dall i arbres caducifolis.  Freixes de fulla estreta, avellaners, roures  i en menor nombre cirerers, trèmols i gatells o gatsaules. El boix i altres arbusts de bardissa com els saücs i rosers salvatges o gavarreres ocupen l’estrat inferior.

 

En anar  pujant, els prats d dall i el bosc caducifoli deixen pas a un bosc més homogeni de coníferes. El bosc de la Vila, pertany al municipi de Ribes de Freser. És un forest de  pi roig barrejat amb pi negre, més propi del estatges superiors. Els arbustos del sotabosc, ara han estat substituïts per neret o bé per catifes de nabius. El neret, coixí llenyós, que floreix espectacularment a l’estiu, és abundant en pinedes de pi roig. Acompanya també el nabiu, més abundants però quan és el pi negre qui domina. Els nabius, són de fruits comestibles,  rics en vitamina C i propietats medicinals a les parts verdes. Son molt apreciats als països nòrdics per a fer melmelades i a casa nostra forma part de la dieta de l’ós, allà on es trobi.

 

A la part baixa del recorregut, entre prats i arbres caducifolis, hi viu un petit herbívor ungulat: el cabirol. A les parts altes de prats alpins i roquissars, l’isard, també petit herbívor, s’hi troba més còmode.

 

El picot negre i el mussol pirinenc són ocells representatius d’aquestes pinedes, tot I que resulten molt difícils de veure. El picot negre però és més possible detectar-lo pel seu cant o picar de soques a la primavera.

 

El refugi del Pla d’Erola, es troba en un llogaret agradable, per descansar i refer-se de la pujada constant. Hi trobem un mirador meravellós cap els cims que envolten aquesta capçalera del Freser. Sota mateix, els pobles del Serrat i Queralbs esquitxen les feixes de prats. Al nord i d’esquerra a dreta, si el dia ho permet, podreu veure el Puigmal (2910 m) Finestrelles (2829 m) l’alberg del Pic de l’Aliga, el Torreneules Gran (2726 m) i el Petit i més prop nostre, a la dreta de tot, el Balandrau (2584 m).

Tipps

Traçat

 • La pujada és constant de bon començament. Preneu-vos-ho amb calma.
 • Si ho voleu fer en BTT, el millor es anar fins al refugi per la pista forestal i agafar el corriol per la tornada.
 • De tornada, en arribar a Can Nadal, podeu fer el tomb per Ribes Altes, si no voleu baixar pel mateix lloc. 
 • Tingueu cura amb el temps. La proposta és lineal, per tant, heu de sumar el temps de tornada  (45’-1 h). Si torneu per Ribes Altes, 30’ més. 

 

Aigua

 •  No hem trobat la font de Malarraça que surt al plànol.
 • Al refugi d’Erola sí que n’hi ha.

 

 

Meteo

 • A la muntanya el temps canvia ràpidament. Assegureu la previsió i porteu roba per si de cas. Dalt el refugi estem a 1500 m. L’ambient és fresc i fred cap el vespre.

 

Terreny

 • El terreny no és complicat, però porteu calçat adequat i resistent. Als corriols es fàcil de relliscar o fer una torta de peu.

 

Material

 • Prismàtics per veure ocells o animals als prats llunyans.
 • Els pals ajuden a caminar I trobar l’equilibri.
 • Tingueu present l’època de l’any que feu la ruta i en funció d’això trieu la roba més adient. Mai aneu justos.

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Ruta EIN 2. Ribes de Freser a Pla d'Erola

Es mostren 1 - 7 de 7

Vistes

Punkt von Interesse
Landschaften
23/06/2013

Guanyant alçada ràpidament, direcció nord, gaudim de vistes sobre tota la vall del Freser i el congost per pujar a Núria, al fons. Pujant a can Nadal, direcció est, una altra vall, la del Segadell...

Can Nadal

Punkt von Interesse
Architektur
23/06/2013

Una de les masies, encara amb activitat agropecuària de Ribes Altes, sector on la majoria de les masies han estat restaurades i convertides en allotjament de segona residència. Aquesta barriada es...

Feixes

Punkt von Interesse
Tierwelt
Umwelt
23/06/2013

En aquest primer tram, passem per antics camps de conreu. Trobem el camp de l'Obra i el camp del Roure entre d'altres; tots, però, d'herba, destinats a la pastura. A l'altra banda de la vall del...

Boixos

Punkt von Interesse
Umwelt
23/06/2013

Al sotabosc d'aquest tram domina el boix (Buxus sempervirens). El trobem al marge del camí, a vegades de manera contundent. Si trobem una finestra, potser veiem el poble de Queralbs, també a l'altre...

Arbres caducifolis

Punkt von Interesse
Flora
23/06/2013

Dels marges del riu Freser fins aproximadament els 1.200 m, el bosc d'arbres de fulla caduca té el seu domini. Els verns de vora l'aigua van sent substituïts per avellaners, gatsaules, bedolls...

Boscos de pins

Punkt von Interesse
Flora
23/06/2013

Primer esquitxant roures i freixes, i després sol, el pi roig forma boscos que pugen dels 1.200 fins els 1.600 m. Per sobre els 2.000 m tan sols el pi negre pot suportar les dures condicions...

Pla d'Erola

Punkt von Interesse
Landschaften
23/06/2013

Al pla d'Erola hi trobem el refugi d'Erola. Lloc agradable per descansar, prats on estirar-se i equipaments per a fer l'àpat. El pi roig es barreja amb el negre.

Entrem al domini del picot negre i el...

Bilder
Bewertungen
/5
3 votes
100%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Besuche

Was in zu sehen: Ruta EIN 2. Ribes de Freser a Pla d'Erola

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Ruta EIN 2. Ribes de Freser a Pla d'Erola

Es mostren 1 - 10 de 77
 • Filter by type
  Thema