Zurück

La merla d'aigua

Datenblatt

Einleitung

Cinclus cinclus

També coneguda com a aigüerola o merla vídua. Es tracta d’un ocell aquàtic que està impermeabilitzat per una capa de greix. Tenen un plomatge dens que impermeabilitzen i lubriquen amb secrecions d’una glàndula anomenada uropigial, situada al carpó, igual que els ànecs. És una espècie tan adaptada a l’aigua, que poden tancar les obertures nasals i auditives al capbussar-se, i fins i tot veure-hi sota de l’aigua gràcies a la superfície plana dels seus ulls (com si es tractés d’unes ulleres de bussejar). (Àudio)

Viuen en cursos alts de rius, rierols i torrents tranquils i nets, com és el cas d’on ens trobem. La podeu trobar inspeccionant les pedres de la llera, i fins i tot sortint de l'aigua, en la seva cerca constant de larves i insectes aquàtics. Solen ser sedentaris, encara que poden fer petits desplaçaments migratoris fugint del fred hivernal. (Vídeo)

Construeixen un niu esfèric amb molsa i fulles seques a prop de l’aigua, aprofitant ponts, molins, roques prop de l’aigua, i fins i tot darrere els salts d’aigua a on el niu queda molt protegit. 

Com a curiositat dir que les cries de merla d’aigua aprenen abans a capbussar-se i caminar que no pas a volar.

Foto: Alun Williams333

Bilder