Einleitung
El monestir de Sant Cugat, més enllà del seu paper religiós, era un centre de poder de caràcter feudal. Com a tal, necessitava unes mínimes defenses, un emplaçament elevat i una configuració arquitectònica tancada.
Ara ens trobem al passeig Paga-li Joan en el sector sud dels jardins de l’entorn del monestir. L’any 2010, l’ajuntament va executar obres de restauració dels jardins i va cercar arqueològicament més trams de muralla en aquest sector. En trobar-les, es van enregistrar i es van empedrar arran de sòl, sobre el sauló del parc de l’Hort de l’Abat i dels jardins del Paga-li Joan. En aquesta àrea es va fer una notable plantació en triple alineació de nous lledoners, espècie procedent del Mediterrani oriental, però naturalitzada a casa nostra.
El lledoner és un arbre que prové de Palestina, i té un gran simbolisme religiós vinculat a la llegenda que explica que Judes Iscariot es va penjar en aquest arbre. La seva fusta és molt dura i s’aprofitava per fer les forques i eines del camp. Les seves branques servien per a l’alimentació del bestiar, i fins i tot proporcionava bona llenya i carbó, per això es trobava a prop de les masies. També té propietats medicinals com a substància astringent, antidiarreica i estomacal. De les arrels se’n treia un colorant groc per tenyir la seda, i els fruits són dolços i comestibles.