Detall del poble des del Bastareny
Penyes Altes del Moixeró des de la via del Nicolau
Plaça porxada
Zurück

Bagà

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

De la vall del Bastareny serres amunt

Bagà és un municipi situat al nord de la comarca del Berguedà, tancant la capçalera de l’Alt Berguedà, conjuntament amb l’enclavament de Guardiola de Berguedà, Castellar de N’Hug, Gisclareny i Saldes. El municipi sobrepassa lleugerament els 2.000 habitants (2018), repartits entre la pròpia vila de Bagà i el barri de Terradelles, situat al sud del terme, a prop del nucli veí de Guardiola de Berguedà. No obstant, a l’estiu la seva població creix significativament, ja que té certa tradició turística i d’estiueig.

La vila de Bagà situada a uns 800 metres d’altitud a la vall del riu Bastareny, està històricament lligada a l’antiga baronia de Pinós, de cert pes històric en la Catalunya medieval. La zona comença a ser tímidament poblada a partir de mitjans del segle IX. No és ben bé fins a partir del segle XIII, però, que s’hi aixeca l’actual nucli antic -molt ben conservat- i les muralles. Al segle XIV es comença a bastir l’església de Sant Esteve i s'hi desenvolupa una manufactura important de llana i un mercadeig de teixits, resultat d'una ramaderia ovina de primer ordre i de la transhumància. Bagà entra al segle XX amb la introducció de l’energia hidroelèctrica, la indústria tèxtil, l’explotació de la fusta -amb la construcció de la Via del Nicolau-, la mineria del carbó de la rodalia i l’arribada del ferrocarril a la veïna població de Guardiola de Berguedà, donant fluïdesa al comerç i al principi de l’estiueig i del turisme. Actualment Bagà és un municipi que viu principalment del turisme i del sector serveis. El seu entorn natural privilegiat, a les portes del Parc Natural del Cadí-Moixeró, el fan un gran centre d’activitats ecoturístiques, així com de turisme cultural de qualitat.

El terme de Bagà puja de la petita plana fluvial i agrícola a on es troba el nucli, al mig de la vall del riu Bastareny, vessants amunt d’aquesta, fins als cims del Puigllançada i la Tosa d’Alp, sobrepassant els 2.400 i els 2.500 m d’altitud, respectivament, i on hi trobem els conreus i els boscos de ribera d’arran de riu fins als prats naturals de l’alta muntanya, passant per les espesses boscúries de pi roig i roure.

Pel que fa els esdeveniments festius, cal destacar-ne la Fia-faia, a la tarda de la vígila de Nadal; la Festa Major, a principis d’agost; la Festa de l’Arròs, el segon cap de setmana de febrer; la Festa de la Truitada, just després de Pasqua, de tanta tradició en alguns pobles de l’Alt Berguedà, i el Mercat Medieval, el tercer cap de setmana de juliol.

 

Sabies que...?

 

La Via del Nicolau és l’antic traçat d’una infraestructura ferroviària feta al 1914 per al transport de la fusta extreta dels boscos de Gisclareny cap a l’estació del tren de Guardiola de Berguedà, actualment desmantellada. No obstant, encara podem resseguir el seu recuperat traçat des de Bagà a Sant Joan de l’Avellanet i Guardiola de Berguedà. 

 

No et perdis...

 

Sens dubte, un esdeveniment que no ens podem perdre de Bagà és la Fia-faia a la tarda de la vigília de Nadal, l’única festa de falles d’hivern que encara es conserva de tot els Pirineus i Prepirineus, conjuntament amb la del poble veí de Sant Julià de Cerdanyola, declarada Patrimoni de la Humanitat

 

Què fer...?

 

La visita al Centre Medieval i dels Càtars – Centre d’Interpretació del Catarisme de Bagà a l’antic Palau dels Pinós. Val la pena, tant pel contingut com pel continent. 

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el segon cap de setmana de febrer, podrem gaudir de la tradicional i arrelada Festa de l’Arròs o l’Àpat dels Pobres. Veurem el Ball Cerdà i menjarem un arròs comunitari que hi canten els àngels!

 

Voltants...

 

Molt a prop de Bagà, podem gaudir dels paratges de Guardiola de Berguedà, amb la mina de Riutort, Sant Martí de Brocà i el monestir de Sant Llorenç prop Bagà, entre altres racons. Trobareu les rutes a l’app de Natura Local!

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 824 40 13
Consultori mèdic
93 824 45 00
Farmàcia
93 824 41 01
Informació turística
93 824 48 62
Taxi Joan Calvo
699 05 59 91

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Bagà

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Bagà

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Bagà

Es mostren 1 - 10 de 20
 • Filter by type
  Thema