Vistes a La Granadella
Vistes a La Granadella
Vistes a La Granadella
Pista i ametllers florits.
Zurück

La Granadella

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Capital de les Garrigues Altes

La Granadella és un municipi situat a l’extrem sud-est de la comarca de les Garrigues, al límit amb el sud del Segrià i gairebé amb la Ribera d’Ebre, a la zona coneguda com les Garrigues Altes, en contraposició a la part de la comarca més propera a la plana d’Urgell. El terme ocupa els relleus formats pel pas continu de torrents que baixen en direcció nord-oest a buscar el Segre, com el de la vall de Sant Pere i el de la vall de l'Oliver i, a l’extrem sud, més enllà del canvi de vessant dels Llangossets i del coll de Bovera, les capçaleres dels torrents que ja miren clarament directament cap a l’Ebre, com el barranc del Monarco.

Com és característic de la distribució humana d’aquests rodals catalans, el municipi sempre ha tingut una clara tendència a concentrar la població en un sol nucli, pràcticament sense disseminació, agrupant un total d’uns 740 habitants (2018), havent perdut força població, ja que havia sobrepassat els 2.000 a la primera meitat del segle XX. 

El municipi és d’economia clarament agrícola, amb una llarga tradició en l’olivera i la producció d’oli, tot i que comencen a despuntar algunes iniciatives de transformació agroalimentària i les vinculades amb l’oleoturisme.

El medi físic ve marcat per un terreny semiàrid clarament de secà, de clima continental, moderadament ondulat per una gran munió de torrenteres i petites valls, més accidentades a la part nord, cobert profusament d’extensions d’oliveres guanyades a base de bancals enfeixats amb murs de pedra seca, formant un cert mosaic alternat amb clapes i franges de pinedes, matollars clars de vegetació xerofítica i timonedes, formant un paisatge cultural de gran bellesa i austeritat rural.

El esdeveniments festius més importants de la Granadella són la Festa Major d’estiu, pels volts del 16 de setembre; la Festa de Sant Antoni, pels volts del 17 de gener; el Festival de Música Popular i Tradicional Catalana, el tercer cap de setmana d'agost, i el Garrigues Guitar Festival, en memòria del granadellenc més internacional, el mestre Emili Pujol.

 

Sabies que...?

 

Les restes de l'antic castell formen part del nucli antic, on encara es conserven restes de les muralles i les sitges. A la vila closa hi trobem el convent, la primitiva església de transició del romànic al gòtic i també cases porxades amb decoració barroca i renaixentista.

 

No et perdis...

 

Els dos miradors panoràmics de la Granadella, el mirador de l'Ebre, que des del coll de Bovera ens allarga la mirada Ebre avall, cap a la Ribera d'Ebre i el Priorat, i el mirador dels Pirineus, que des de l'Ermita de Sant Antoni estén un ampli paisatge cap al nord.

 

Què fer...?

 

Sens dubte, cal visitar el Museu de l’Oli de Catalunya, que conté la maquinària original del 1920, comprar oli d’oliva verge extra varietat arbequina i fer un tast guiat d’olis de la mà del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya

  

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de novembre, coincidirem amb la Primera Premsada, jornada dedicada a l’oli, l’art i la gastronomia per donar la benvinguda a l’oli nou, amb un complet programa d’activitats. 

 

Voltants...

 

A prop de la Granadella podem gaudir dels cims i carena de la serra de la Llena, que separa les Garrigues del Priorat, el Monsant i les Muntanyes de Prades, amb unes panoràmiques excepcionals.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
973 13 30 17
CAP
973 13 32 07
Farmàcia
973 13 33 41
Bus Alsa
900 10 68 48
Taxi Llop Masip
973 13 32 69

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: La Granadella

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: La Granadella

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: La Granadella

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thema