Zurück

Sort

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

El melic pallarès

Sort és el municipi que conforma la capital de la comarca del Pallars Sobirà, aproximadament al centre meridional d’aquesta, al bell mig de la vall central pirinenca que forma el riu la Noguera Pallaresa. El medi físic, força pronunciat, està conformat per prats de pastura, conreus de farratge i cereals (tot i que últimament s’hi està recuperant tímidament la vinya), i per boscos d’alzines i roures a les parts més baixes, i pi roig i negre, faig, altres caducifolis i avets a les més altes, a part dels prats alpins i les pastures estivals a partir dels 2.000 m d’altitud aproximadament.

El municipi el conformen, a més de la capital, els pobles i llogarrets d’Altron, la Bastida de Sort, Bernui, Bressui, Castellviny, Enviny, Llarvén, Llessui, Montardit de Baix, Montardit de Dalt, Olp, Pujalt, Saurí, Sorre i el despoblat de Pernui, fruit de l’agregació dels antics municipis d’Enviny i Llessuí, al 1970, i d’Altron, al 1976. Actualment tot el municipi suma uns 2.100 habitants, sent una de les capitals de comarca menys poblada de Catalunya.

Sort és el centre històric de la comarca del Pallars Sobirà, documentat des del 947, on s’hi conserven les restes del castell comtal. Tot i que sempre ha estat una vila petita, mal comunicada i d’economia més aviat migrada, no obstant des de ben antic ha estat el punt de referència mercantil i social de la tota la comarca muntanyenca del Pallars. Actualment, és el principal centre de serveis i d’activitat turística de la comarca, amb una ràpid i sòlid procés de creixement i consolidació des de mitjan segle XX.

A Sort hi té certa importància la celebració del Carnaval amb l’arribada del personatge del Requincuà i altres actes tradicionals, com la Calderada i el ball de la Passa. Per Sant Joan, s’hi celebra una xollada tradicional d’ovelles. També és tradicional el recuperat ball dels Rigodons, que es balla per la Festa Major, entre finals de juliol i principis d’agost, per sant Feliu. A la tardor s’hi celebra una fira amb l’ovella xisqueta com a protagonista. A la resta de nuclis agregats les festes se succeeixen entre l’agost i la tardor, amb alguns actes tradicionals recuperats, com el ball del Rotllet d'Altron, el ball Francès d'Enviny i el contrapàs Xinxina.

Sabies que...?

A prop de Sort s’hi han recuperat algunes antigues vinyes de muntanya des de fa almenys 200 anys. El projecte és el del celler dels anomenats vins d’alta muntanya del Batlliu de Sort. Hi organitzen activitats i visites. Si us agrada el món del vi, no deixeu de visitar-los!

No et perdis...

Si hi vas per Carnaval, la Calderada és un dels esdeveniments festius més esperats i celebrats a Sort. Hi és garantida la solera de la vila de Sort en la seva intimitat.

Què fer...?

Un dels millors i reputats formatges de la comarca el trobareu al poble d’Altron, a la Vall d’Àssua. Val la pena pujar-hi només per tastar-lo i comprar-ne.

Quan anar-hi...?

Si hi anem a la tardor, cap a principis de novembre, podrem donar un cop d’ull a la més gran exposició de productes de proximitat durant la Fira de Tardor, amb l’ovella xisqueta, la ratafia i la cervesa artesana com a protagonistes.

Voltants...

Sort està situat a les portes del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el més extens de Catalunya i amb un munt de possibilitats inesgotables.

 

A prop de Sort podem visitar les antigues salines de Gerri de la Sal, declarades Bé Cultural d’Interès Nacional, a més d’aquest bonic poble.

 

A prop de Sort també, podem visitar el pintoresc poble de Peramea, que conserva l’estructura de vila closa i el seu aspecte antic d’una forma envejable. Un viatge en el temps?

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
973 62 00 10
Turisme de Sort
973 62 00 10
Mossos d'Esquadra
973 65 88 85
CAP
973 62 14 65
Farmàcia
973 62 00 65
Urgències farmacèutiques
973 65 88 85
Bus Alsina Graells
902 42 22 42

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Sort

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Sort

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Sort

Es mostren 1 - 10 de 41
 • Filter by type
  Thema