Carena de Céllecs
Vall de Can Nadal
Des dels vessants del bosc de Céllecs
Zurück

Del Mogent a la vall de Céllecs

Route
15/09/2016
Datenblatt

Einleitung

El riu i la muntanya de Vilanova

Aquest itinerari circular ens porta a recórrer gran part del terme municipal de Vilanova del Vallès passant per dos dels grans entorns que el defineixen amb més protagonisme: el riu Mogent i els contraforts de la Serralada Litoral. Començarem recorrent un tram del passeig fluvial pel riu Mogent fins a l’altura del seu aiguabarreig amb el torrent de Céllecs, que seguirem fins pràcticament a la seva capçalera, a tocar dels turons Rodó i de Céllecs, les majors altituds de la zona. Tornarem a la vall del Mogent per la vall de Can Nadal i d'Ardenya, l’altra petita vall que solca el terme vilanoví.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  3 Stunden 20 Minuten
 • Slope
  275.00 meters
 • Entfernung
  13.00 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Geologia
  Landschaftsgestaltung
 • Aktivität
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

El riu i la muntanya de Vilanova

L’itinerari comença al passeig del Sorral del nucli principal de Vilanova del Vallès, on, seguint el migrat curs final del torrent del Sorral, arribarem al camí de ribera del riu Mogent, el curs fluvial vertebrador d’aquesta zona del Vallès. Anirem veient l’estat del riu, entre la recuperació de les seves aigües i la realitat de les espècies vegetals invasores, tot recorrent-lo durant un bon tram, fins pràcticament on el torrent de Céllecs hi aboca les seves aigües.

A partir d’aquí tocarà enfilar-nos lentament cap als contraforts i carenes de la Serralada Litoral, sempre a prop del torrent de Céllecs, que ens farà de guia fins pràcticament a la seva capçalera. Deixarem la plana del Vallès per guanyar gairebé tres-cents metres de desnivell fins ben a prop dels accessos finals dels turons de Céllecs i Rodó, que podrem assolir si ens ve de gust. Ara, ben a prop de les carenes, podrem gaudir de punts de fuga cap a la plana del Vallès i la Serralada Prelitoral al fons.

Més endavant, canviarem de teló de fons. Encara a una bona altura, canviem de vessant per poder gaudir ara de les vistes de la vall de Can Nadal i d’Ardenya i dels turons que la tanquen, que caldrà aprofitar a fons, ja que, ràpidament, començarem a perdre altura per endinsar-nos-hi. Durant el primer tram, entre can Jep de la Mel i la urbanització de Can Nadal, encara podrem rememorar visualment el passat rural d’aquestes valls amagades i secundàries que solquen perpendicularment la Serralada Litoral que separa el Maresme de la depressió vallesana. Després, tot i que la plana agrícola encara ben respira, aviat anirem notant la proximitat de l’entramat urbà a força d’un model d’urbanisme dispers, realitat latent a gran part de la Catalunya més poblada.

Finalment, arribarem al petit nucli compacte de Vilanova del Vallès recorrent-lo pel carrer de la Palma, un dels principals, fins a tornar al punt d’inici del passeig del Sorral.

 

Tipps

TRAÇAT

 • Traçat fàcil, sense cap estridència, sempre per camins i vials, asfaltats o no, sense presentar cap dificultat. En tot cas, la relativa dificultat pot venir condicionada per la distància total del recorregut i per la total concentració de l’ascens en un sol tram.
 • El traçat està senyallitzat amb plaquetes de color vermell amb el nom de "Ruta de Céllecs".
 • Del traçat pla, passarem a un ascens moderat però continuat durant força estona, fins a assolir la mitja capçalera de la vall de Céllecs i d’algun dels seus torrents tributaris. A partir d’aquí, només farem que baixar i planejar.
 • Al tram del camí de ribera del Mogent sol haver-hi certa concurrència de gent corrent i amb bicicleta.

AIGUA

 • No hi ha punts d’aigua potable en tot el recorregut. Cal portar les cantimplores ben plenes!

PRECAUCIONS

 • Al tram del camí de ribera del Mogent, cal anar amb compte amb la circulació de bicicletes, ja que es comparteix camí i sol ser un vial força concorregut.
 • Als vials asfaltats de la carretera fins pràcticament a entrar al Parc de la Serralada Litoral, seguint el torrent de Céllecs, i el de la urbanització de Can Nadal, ja a la tornada seguint la vall de Can Nadal, cal anar amb compte amb la circulació de cotxes. Allà on n’hi hagi, aneu per la vorera.
 • Aneu amb compte vora el riu en cas de crescudes intenses i temporals del cabal. En aquests casos, no es recomana que us hi acosteu massa. 

METEO

 • Es pot fer sense problemes en qualsevol època de l’any.
 • Durant el trajecte trobarem alternació de zones d’ombra i d’altres de plenament assolellades. En ple estiu, poseu-vos crema solar, ja que el recorregut és llarg i suficient perquè quedem exposats força estona a ple sol.

TERRENY

 • En cap moment presenta cap tipus de dificultat, sempre amable, còmode i de bon fer. Potser en cas de pluges intenses, es poden formar alguns petits xaragalls a trams del camí amb més pendent.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • En una cruïlla indicada, i que ja també avisem en el seu moment, podem optar si ho desitgem per deixar temporalment el traçat del propi itinerari per tal d'anar a buscar el PR-C 36 pujar al turó de Céllecs, al turó Rodó, o a tots dos, ja que són molt propers l’un de l’altre. En aquest cas allargarem com a mínim una hora més l’itinerari pel vostre compte i cal sumar gairebé 200 metres de desnivell ascendent més a realitzar.
 • A l'altura de l'urbanització de Can Nadal, entre aquesta i el turó de Can Nadal, al nord de per on passarem, hi ha les coves de Can Nadal, un gran bloc monolític amb l’interior buit que es troba protegit a l’est i en la part superior per una paret natural de roca que sobresurt formant una visera. Se li atribueix en origen un ús sepulcral. Aquesta cavitat prehistòrica va ser ampliada en època medieval i utilitzada com a eremitori (lloc inhabitat on es retiren una o més persones per fer vida religiosa). Més tard, en època moderna fou habilitada com a barraca de vinya i també fou utilitzada pels carboners de la zona.
 • A la urbanització de Can Nadal, es passa per davant del restaurant del mateix nom. Potser un bon lloc per parar a dinar si hem començat tard a caminar.

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Del Mogent a la vall de Céllecs

Es mostren 1 - 9 de 9

Cua de cavall

Punkt von Interesse
Flora
15/09/2016

A la franja entre el camí i el riu, ben a prop de l’aigua, hi podem veure, ben agrupats, bonics exemplars de cua de cavall, una planta molt característica d’aquests ambients humits. Són plantes molt...

Afloraments de sauló

Punkt von Interesse
Geologie
15/09/2016

Part del subsòl d’aquests primers contraforts de la Serralada Litoral són formats per un substrat geològic de granits que, en certes condicions ambientals i hidrològiques, es descomponen amb molta...

Esbarzerar

Punkt von Interesse
Flora
15/09/2016

En aquest tram del torrent brollava la font de Céllecs, avui perduda per esllavissades de sauló.

Una planta que sovint ens fa renegar mentre caminem a prop de torrents i rieres, indicadora de terrenys...

L'alzinar i l'arboç

Punkt von Interesse
Flora
21/09/2016

En aquest vessant obac del bosc de Céllecs, a tocar del torrent del mateix nom, la boscúria és més aviat mixta, formada per pins blancs i pinyers, amb abundància de joves alzines, capaces de créixer a...

Figueres de moro

Punkt von Interesse
Flora
15/09/2016

En aquests marges de can Cucut, hi podem veure una gran extensió de figueres de moro. És un tipus de cactus no autòcton, provinent de la zona de Mèxic -tot i el nom popular que pot portar a confusió...

Oliverar

Punkt von Interesse
Umwelt
15/09/2016

Heus aquí una bella estampa amb la que ens podrem imaginar millor el passat agrícolament ben aprofitat d’aquesta vall. Mentre a les zones planes més properes a la llera de la riera s’aprofiten encara...

Bilder
Bewertungen
/5
2 votes
100%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Besuche

Was in zu sehen: Del Mogent a la vall de Céllecs

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Del Mogent a la vall de Céllecs

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thema