Datenblatt

Einleitung

Poble que pertany al municipi de Vilallonga. La seva distribució és curiosa, ja que en lloc de mirar la vall de Camprodon, les cases es troben escalonades a redós de la Serra de Sant Bernabé. Distribuïdes en quatre grups de cases separats uns dels altres. Al nucli central d'Abella destaca l'Església de Santa Llúcia, d'origen romànic del S. XII, molt reformada.

Baixant el carreró surt un camí sense asfaltar que arriba a la Collada Verda passant pel Pla de la Jaça (menys transitat que la pista que hem trobat en girar cap al poble). En aquest punt es connecta amb l'altra vall del Ripollès, la Vall de Ribes. També, un cop a dalt, pel Coll de Pal podrem saltar la Serra Cavallera cap a Ogassa.

Entre el poble d'Abella i la collada verda es poden apreciar les restes del que fa anys van ser les mines d'Antimoni d'Abella, que com a la resta de la comarca ja no s'exploten, però havien estat actives. Actualment en queda com a testimoni les entrades de les mines, a les quals per qüestions de seguretat no és aconsellable entrar-hi.

Davant tenim l'obac de la Serra Cavallera que cau sobre Camprodon i, a mitjana alçada del vessant, els puigs de Furgat (1302 m) i més a l'esquerra el piramidal puig Ventós (1246 m).

El paisatge és un bonic mosaic (foto): allà on el relleu és més suau, es disposen els prats de dall envoltats de franges del bosc que ja coneixem; on és més dret, sota els puigs, el bosc domina per complet i hi apareixen clapes de fageda.

Adaptació font: Mancomunitat intermunicipal de la Vall de Camprodon.org