Einleitung
Capçaleres del Ter i del Freser
Aquesta excursió, exigent per qui no està acostumat a l’alta muntanya, és una bona manera per començar a descobrir els Pirineus, els paisatges alpins i les seves valls d’origen glacial, valls que són capçaleres en aquest cas d’importants rius com el Ter.
Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:
Apple store Google Play-
TypologyGegen den Uhrzeigersinn kreisförmig
-
SchwierigkeitSchwer
-
Dauer5 Stunden 10 Minuten
-
Slope950.00 meters
-
Entfernung10.00 km
-
ThemeFlora und FaunaLandschaftsgestaltung
-
Aktivitätzu Fuß
-
Bewertungen
Slope graph
Beschreibung
Capçaleres del Ter i del Freser
Deixem el cotxe al pla de la Molina, inici de la vall de Carlat que baixa fins a Setcases, per remuntar el riu Ter per l’antic camí ramader d’Ulldeter.
Anirem pujant, com es feia abans de la carretera, entre boscos de pi negre, al costat del riu Ter, encara verge, sense les aportacions que el convertiren en el riu més important per al desenvolupament industrial del Ripollès i d'Osona.
Passarem per sota el clot de l’Olla i l’estret de Morens, i arribant als primers aparcaments de les pistes d’esquí, sota el puig de Lladres, ja podrem gaudir de boniques vistes dels cims propers i la vall d'on venim.
Iniciem la pujada al refugi d’Ull de Ter per un sender molt fressat, creuant oloroses landes de bàlec a la primavera, de cara al Gra de Fajol gran. Un cop al refugi les vistes milloren i notem com el bosc subalpí de pi negre passa a ser més esclarissat i que va desapareixent per donar pas als prats alpins. Al final del pla que hi ha sobre el refugi, podrem triar si fer un petit tomb per anar a veure les runes de l’antic refugi, el primer de l’estat espanyol (1909), i també les petites mulleres dels voltants de la surgència del Ter o seguir recte cap al coll de la Marrana.
En un tres i no res el camí ens deixa veure el circ d’Ulldeter al complet. La capçalera d’origen glacial del Ter. Del Gra de Fajol fins al puig de la Llosa, passant pel Bastiments. Al darrere el Canigó i, a la dreta del tot, la part superior del Costabona.
A dalt del coll, se’ns obre una altra conca, la del Freser, també circ glacial amb llargues comes com la del Freser o la de Vaca, i carenes que el tanquen del Bastiments fins al Torreneules passant pel Pic de l'Infern.
A la nostra esquerra el Gra de Fajol gran i, enllà, la carena que separa les dues conques (Ter i Freser), amb les Borregueres i el Puig de Pastuira sobre Setcases. Ara és el moment de gaudir dels prats alpins, la fauna i la flora que de ben segur, si no teniu pressa, anireu descobrint. Isards, muflons, marmotes o ocells com les àligues daurades, les gralles, cercavores, còlits i merles roqueres, tots ells adaptats a aquests ambients de prats i roquissars de l’alta muntanya.
Flanquegem sota les tarteres del Gra de Fajol, fins al coll de la coma de l’Orri, per meravellar-nos de les espectaculars vistes de la vall i dels cims de l’Alta Garrotxa al fons.
Ara ja anirem baixant de jaça en jaça, on pasturen les eugues a l’estiu, entre clapissars, canals i parets rocalloses dels vessants de les Borregueres a un costat i el Gra de Fajol petit a l’altre.
Tornarem a entrar en contacte amb el bosc de pi negre tot passant per un paisatge dantesc on l’aigua s’emporta la part de la muntanya desprotegida: les terrelleres del Gra de Fajol. Aquests boscos són l’hàbitat idoni per a la cria d’ocells tan importants com el gall fer, el picot negre o el mussol pirinenc.
Per acabar, sense adonar-nos-en, arribarem a una de les avetoses més orientals del Pirineu català. L’avetosa de Queràs.
Tipps
TRAÇAT
- Millor fer la ruta offline. Tingueu cura de les bateries del mòbil. Porteu-ne una de recanvi.
- Si aneu amb dos cotxes, podeu deixar-ne un al Pla de la Molina i l’altre a l’aparcament de les pistes, just on surt el camí que puja al refugi.
- Primera part de pujada constant i segona de baixada.
- Us podeu acostar a veure les runes de l’antic refugi d’Ulldeter, de l'any 1908. També hi ha el naixement del Ter sota les pedres d’una tartera.
- Hi ha diversos corriols propers per anar al mateix lloc. Preneu el més còmode per la vostra traça.
AIGUA
- No hi ha fonts
- Sí que hi ha surgències, menys a la part alta del recorregut.
- En cas de necessitat els torrents porten aigua.
PRECAUCIONS
- Heu d’estar acostumats a caminar.
- No us oblideu de portar menjar energètic.
- El temps a l’alta muntanya és molt variable.
- S’està molt exposat al vent.
- A les parts altes no hi ha ombres.
- Respecteu la fauna salvatge i el bestiar que pastura.
METEO
- Eviteu les hores de màxima insolació a l’estiu. No hi ha ombres.
- Eviteu fer-ho havent plogut o amb previsió de pluges.
- Consulteu la previsió. Els dies de vent són molt molestos.
- A l’hivern, la neu i el vent ens pot jugar una mala passada.
TERRENY
- Típic de l’alta muntanya.
- Senders estrets de mal caminar.
- Trams pedregosos de tarteres o clapissars.
- Prats d’herba amb solcs.
- A les baixades és fàcil relliscar o patir una torçada de peu. Més si estem cansats.
MATERIAL
- Calçat resistent i adient per a l’alta muntanya. Impermeable, que ens subjecti els turmells.
- Uns pals de tresc ens ajudaran a estabilitzar les baixades.
- Roba adient segons la temporada. Sempre cal ser previsors davant possibles canvis de temps. Mai no ha de faltar un paravent impermeable i roba d'abric.
- Protecció solar. Gorra, crema i ulleres.
- Els prismàtics us permetran veure els isards ben vistos.
- Els paisatges de l’alta muntanya són un bon record per dur a casa.
- El mapa i una brúixola ens ajudaran a interpretar l’entorn i a saber on som.
ALTRES EQUIPAMENTS
- Refugi d’Ulldeter a mitja pujada direcció al Coll de la Marrana.
- Abans dels primers aparcaments de les pistes, hi ha un bar a la carretera.
- Trobareu un plafó sobre l'isard a l’aparcament del pla de la Molina i un altre sobre el sector pirinenc d’Ulldeter, a l’últim giravolt de l’aparcament, just abans d’agafar el camí que puja al refugi, sota el puig dels Lladres.