Guardiola de Berguedà. Esglesia de Sant Llorenç
Pastures i penyes altes del Cadí
Les planes de Vilella
Passatge Comerç. Guardiola de Berguedà
Guardiola de Berguedà
Guardiola de Berguedà
Guardiola de Berguedà
Return

Guardiola de Berguedà

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

A l’aiguabarreig del Bastareny i el Llobregat

L'actual nucli de Guardiola de Berguedà sorgí, pràcticament tot, a partir de principis del segle XX amb l'auge de l'activitat minera i l'arribada l'any 1904 del ferrocarril que pujava de Manresa i Berga seguint la vall del Llobregat. Fins al naixement del nucli, el terme era ocupat només per masies i la minsa població era tota disseminada. Les antigues parròquies que formen part de l'actual municipi, però, ja resten documentades des dels segles IX i X, així com l'anomenat castell de Guardiola, aixecat estratègicament per dominar la confluència de les valls del Llobregat, del riu de Saldes i del Bastareny. Ben aviat, el castell i tota aquesta zona passaren al domini del monestir de Sant Llorenç, que marcà els designis del terme fins ben bé el segle XIV.

A partir del segle XIX i principis del XX el desenvolupament de la mineria i la industrialització van causar l'assentament de la mà d'obra vinguda d'arreu a l'actual nucli de Guardiola, que va tenir un fort creixement. Després de força anys de passat pròsper gràcies a l'activitat minera i a la indústria, així com una significativa activitat comercial, el municipi ha patit des dels anys 80 del segle XX una davallada i la pràctica desaparició de la mineria i l'activitat industrial, el que de fet ha provocat la pèrdua d'una part important del volum de la població. Actualment no arriba als 1000 habitants censats.

Avui una de les millors riqueses del municipi és la bona valoració del seu paisatge i del medi natural proper, que facilita l'activitat turística i ecoturística i constitueix l'actual motor econòmic a la zona, en part també potenciada per la proximitat al Parc Natural del Cadí–Moixeró. Els seus profunds i ben conservats boscos fan de l'indret un molt bon lloc per a la pràctica del senderisme i d'activitats a la natura, sobretot a l'estiu. La restauració i la posada en valor patrimonial del monestir de Sant Llorenç prop de Bagà i del passat miner de la mina de petroli de Riutort també han permès l'augment de les visites relacionades amb el turisme cultural.

Alguns dels esdeveniments festius més arrelats al municipi són: les Caramelles, per Pasqua; la Festa de Sant Marc, amb un aplec a l'església de Brocà; la Festa de la Truitada, el segon diumenge de maig; la Festa Major de Sant Llorenç, a l'agost; l'aplec a l'església de Sant Andreu de Gréixer, a finals de novembre; i el conegut Mercat del Bolet, durant els mesos de setembre i octubre, a més d'un dia concret de mercat especial, amb activitats i altres actes.

 

Sabies que...?

 

A prop de Guardiola hi ha l’única mina de petroli visitable de Catalunya i de més enllà, l’apassionant història entre l’esperança i el desencís de la mina de Riutort. Anem-hi, que ens ho explicaran!

 

No et perdis...

 

El Mercat del Bolet, cada dia entre finals de setembre i novembre, on experts boletaires de Guardiola ens venen i ens expliquen els secrets de cadascun.

 

Què fer...?

 

No deixem de visitar el monestir de Sant Llorenç prop Bagà, a quatre passes del nucli de Guardiola, a on ens explicaran la seva atrevida restauració arquitectònica.

 

Quan anar-hi...?

 

Un bon moment per anar-hi és per Pasqua, ja que podrem fruir de les cantades de les Caramelles pel nucli de Guardiola. Afineu bé les orelles, que diuen que canten molt bé!

 

Voltants...

 

Molt a prop de Guardiola de Berguedà trobem el poble medieval de Bagà, des d’on podrem gaudir d’altres bonics itineraris, un d’ells seguint la Via del Nicolau, que segueix l’antic traçat del trenet de la fusta que l’uneix amb Guardiola. Els trobareu a l’app de Natura Local!

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 822 70 59
Oficina de Turisme
93 822 60 05
Dispensari mèdic
93 822 71 72
Farmàcia Viladés
93 822 70 13
Autobusos ALSA
93 821 04 85
Autobusos Mir
972 70 30 12
Taxi Valldeperas
608 99 67 57
Taxi Llorenç Costa
686 34 98 57
Taxi Brocà
618406350

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Guardiola de Berguedà

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Guardiola de Berguedà

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Guardiola de Berguedà

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme