Aiguabarreig del Bastareny i el Llobregat
Camí saludable del riu. Pla dels Fangassos
Bassa del Collet. Camí del Riu. Guardiola
Pollancreda. Llobregat Bastareny
Return

Un tomb mediambiental pel riu

Route
14/11/2018
Index card

Introduction

Un riu jove i ple de  vida.

Us proposem aquesta passejada familiar per l’aiguabarreig dels rius Bastareny i Llobregat aprofitant per conèixer com funciona aquest ecosistema fluvial i quins animals i plantes hi viuen. 

 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  For families
 • Duration
  1 hour
 • Slope
  45.00 meters
 • Distance
  2.80 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Geologia
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

Un riu jove i ple de  vida.

Sortim de la plaça de l'Ésglesia de la Puríssima, on es fan diversos mercats com la fira del Bolet i, hi trobareu tot un seguit de plafons amb propostes de descoberta.

Creuem el Bastareny per sobre la resclosa de captació i en un moment ja som al punt on s'uneix amb el Llobregat barrejant les aigües. El camí és còmode i planer. Hi ha alguna paperera i algun banc.

A l'altra banda Can Marceló i les hortes que ocupen el meandre que fa el Llobregat. Al davant el pont de la C-16 i just a l'esquerra (aigües avall), al marge del riu veiem la incorporació d'un torrent que baixa de Sant Julià de Cerdanyola: el torrent del Greixot. 

Veiem trams on l'aigua fa més soroll i altres on va més tranquil·la. Als marges es fa evident la seva força i l'energia que els soscava i acaba fent caure. Els arbres tombats i grans blocs fora de lloc ens expliquen que, de tant en tant, les riuades fan neteja i transformen la llera.

Arribem a la font del Boix, amb vista a l'ermita de les Esposes i el Forcat. Cal aixecar el cap i mirar enrere sobre Sant Julià de Cerdanyola.

Ens acompanyen arbres típics de ribera com els oms, salzes, algun freixe, verns i curiosament plàtans d'ombra i algun fruiter de tant en tant. Tot seguit, a la nostra dreta el terreny s'enfonsa, i apareix una gran bassa natural plena de verns. Som als sectors del Fangassos. Un lloc ple de vida gràcies a les seves aigües somes i tranquil·les. Els amfibis i els ocells ens ho faran notar a la primavera.

Les aigües cada cop més tranquil·les a causa de la proximitat de la resclosa del Collet ens indiquen que aviat girarem enrere. Arribem a la bassa del collet on antigament els joves s'anaven a banyar. És un bon lloc per veure ocells com el bernat pescaire o la merla d'aigua. Girem cua i tornem per un caminet entre la carretera i el camí per on hem baixat.

Caminem direcció nord i veiem la serra de Sant Marc i, al seu darrere, el Coll de Pal i el Puig Llançada a la seva dreta. El caminet creua uns plans herbacis sovint negats envaïts per robínies. Just passada una bardissa d'aranyoners tornem a sortir al camí de baixada, al costat de la font del Boix. Ens resta anar tornant a Guardiola sense pressa.

 

Tips

TRAÇAT

 • Camí planer i còmode.
 • El caminet de tornada pels plans del Fangassos pot tenir aigua.
 • Abans de girar amunt, si baixeu una mica més, fins a les Cases noves del Collet, veureu la captació del riu agafava aigua pel canal industrial de Berga.
 • Trobareu senyals blanques i vermelles del GR 270 que baixa pel Llobregat.

 

AIGUA

 • Font de Boix a mig camí.

 

PRECAUCIONS

 • Eviteu fer-ho en dies de pluja o havent plogut.
 • Perill de riuades.
 • Camí i terreny entollat.
 • Vigileu els més petits als marges del riu.

 

METEO

 • Evitar risc de pluges o aiguats.

 

TERRENY

 • Fàcil.
 • Entollat al pla dels Fangassos.
 • Fang si ha plogut.

 

MATERIAL

 • Prismàtics si us agrada observar ocells.
 • Una guia naturalista senzilla també ens farà més enriquidora la passejada. Identificarem els arbres, ocells i insectes més comuns. 
 • Pals de tresc per fer un caminar més complet.

 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Davant la Puríssima trobareu plafons amb moltes propostes.
 • Espai per fer estiraments i gimnàs al començament de l'itinerari, passat el pont del Bastareny.

 

Save the route

What is there

What to see in: Un tomb mediambiental pel riu

Es mostren 1 - 11 de 11

El Bastareny

Point of interest
Environment
14/11/2018

Som a sobre el primer afluent important del Llobregat. De fet la gent del país diu que sense el Bastareny, el Llobregat no seria res.

De dalt el pont és fàcil veure truites de riu quietes en direcció...

L'aiguabarreig

Point of interest
Geology
14/11/2018

Mireu enrere i es veu la llera del Llobregat. Sovint sense molta aigua perquè pocs metres abans és captada amb una altra presa i conduïda per un canal cap a la central del Collet, Cercs i el Canal...

Dinàmica fluvial

Point of interest
Geology
14/11/2018

Hi ha despreniments als marges del riu? Veieu illes de còdols i blocs a la llera? La vegetació del voltant malmesa? Soscavació de les roques dels marges?

Tot això que diem es troba a les parts altes...

Font del Boix

Point of interest
Environment
14/11/2018

El boix és un arbust molt abundant als boscos de roures i pins de la muntanya mitjana. Aquí baixa a tocar d'aigua, com també ho fa algun pi roig i algun roure.

L'aigua del freàtic superficial de la...

Bassa dels Fangassos

Point of interest
Flora
14/11/2018

Un altra evidència del freàtic elevat sobre el riu, és la formació d'aquesta bassa natural. L'aigua quieta i la vegetació, generen un espai amb elevada biodiversitat i valor biològic. Les granotes i...

Sargues i freixes

Point of interest
Flora
14/11/2018

Els arbres i arbusts d'aquest bosc en galeria, es caracteritzen per què poden viure en terrenys negats on l'aigua fa fora l'oxigen del sol, tan necessari per a les arrels de les plantes; per ser...

Avellaners i pomeres

Point of interest
Flora
14/11/2018

Com dèiem els avellaners (foto) es fan aquí baix però pugen fins a trobar la roureda, al costat dels freixes. El fruit és comestible i molt saborós però aquests arbres silvestres són poc productius i...

Bassa del Collet

Point of interest
Wildlife
14/11/2018

El riu va alternant trams de ràpids pedregosos amb altres més tranquils i profunds. La fondària i la calma afavoria en aquest punt el bany dels joves del poble, que també hi venien a pescar. Per això...

Invasores

Point of interest
Flora
14/11/2018

L'arbre dominant al voltant d'aquest prat (ja l'hem anat veient abans de tant en tant), és la falsa acàcia. És un arbre invasor plantat en riberes juntament amb els plàtans d'ombra que també hem vist...

Pla dels Fangassos

Point of interest
Flora
14/11/2018

A l'altra banda de la carretera hi ha la casa dels Fangassos. Havia estat una antiga colònia agrícola ramadera abans de consolidar-se el nucli de Guardiola. Les muntanyes de la seva esquena recullen...

La bardissa

Point of interest
Flora
14/11/2018

El marge esquerre sota la carretera és ple d'un arbust llenyós de fulla caduca i branquetes amb punxes. És l'aranyoner, prunyoner o arç negre, de la família de les rosàcies. Flors blanques petites i...

Images
Rating
/5
2 votes
60%
Ratings with comments Publish rating
Caminada agradable, molt senzilla i sense desnivell.
Profile picture for user Guillem1234
Guillem rocafort vinyals
19/04/2022
Una passejada perfecte al costat de poble i per saber coses del riu. Gràcies.
Visits

What to see in: Un tomb mediambiental pel riu

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Un tomb mediambiental pel riu

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme