Vistes Olost
Santa Maria d'Olost.
Olost
Sant Maria d'Olost
Return

Olost

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El poble dels dos campanars

El municipi d’Olost, que inclou també el poble de Santa Creu de Jutglar, es troba situat al sud de l’altiplà de la comarca natural del Lluçanès. Tot el terme és veu solcat per bandes contínues de petites serres, rieres i torrents que formen una part de la conca de la riera de la Gavarresa, la més important del Lluçanès i tributària del Llobregat.

Tant Olost com Santa Creu de Jutglar han tingut importància històrica medieval amb el llinatge dels senyors d’Olost i com a centre geogràfic, de comunicacions i polític, alguns anys, entre el segles XVI i XVII, en el si de la comarca del Lluçanès. Olost viu un altre impuls socioeconòmic als segles XVIII i XIX amb l’auge de la indústria tèxtil. Actualment, ambdós nuclis viuen del sector primari i d’un cert sector industrial i turístic, arribant als gairebé 1200 habitants. A més, per ambdós nuclis hi passa des de temps immemorials dos dels camins ramaders que travessen el Lluçanès de sud a nord fent possible el trànsit dels ramats transhumants entre les zones litorals i prelitorals i la muntanya pirinenca, fet que ha aportat durant molts segles certa dinamització urbana, econòmica, social i cultural.

L’entorn paisatgístic és format pel típic mosaic agroforestal del Lluçanès, bàsicament conreus i força boscos de roures, pinasses i pins rojos. Destaca la gran diversitat d’espècies, sobretot d’ocells, a la zona del pantà de Reixac, que proporciona un hàbitat humit al mig d’una zona més seca, que possibilita l'existència d'espècies com, per exemple, el picot garser. A la zona de conreus, hi destaca el xoriguer i, de tant en tant, algun aligot. Durant l’estiu algunes àguiles marcenques i alguns milans que emigren, fan el niu a la zona. A part dels mamífers comuns (guineus, porcs senglars, genetes, toixons, fagines, musaranyes, ratolins, talpons...), és possible veure-hi algun cabirol.

Els esdeveniments festius més destacables del municipi són la Festa Major d’Olost, la setmana del 15 d’agost, i la de Santa Creu de Jutglar, el 14 de setembre i les fires d’en Perot Rocaguinarda, el primer diumenge de novembre a Olost, i la de la Santa Creu, el primer diumenge de maig.

 

Sabies que...?

 

L’església d’Olost té dos campanars. Diuen que ve d’un matrimoni que va prometre pagar-ne un si la Mare de Déu els donava un fill, però els va premiar amb bessonada!

 

No et perdis...

 

La caminada de la Transhumància que cada any es fa a principis de maig, en motiu de la Fira de Santa Creu, dedicada principalment a aquest tema. Descobrirem els vells camins ramaders de la zona de mà dels experts. Demaneu-ne informació a l’Ajuntament d’Olost.

 

Què fer...?

 

Us recomanem una visita al pantà de Reixac, on es gaudeix de la presència d’avifauna aquàtica força interessant. No us deixeu els binocles!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi aneu el primer cap de setmana de novembre, gaudireu de la Fira d’en Perot Rocaguinarda, dedicada a un dels bandolers més famosos del bandolerisme català, natural de la zona. Fins i tot Cervantes l’esmenta al Quixot!

 

Voltants...

 

A prop d’Olost, podem anar a treure el cap a Sant Bartomeu del Grau o Sant Boi de Lluçanès, on podrem gaudir de més rutes que trobareu a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 888 02 11
CAP
93 888 04 08
Farmàcia
93 888 02 09
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi Gaspar Codina
93 856 04 63

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Olost

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Olost

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Olost

Es mostren 1 - 10 de 16
 • Filter by type
  Theme