Vistes a l'Estany
Monestir de Santa Maria de l'Estany.
Vistes a Santa Maria de l'Estany
Vistes a l'Estany
Vistes a l'Estany
Return

L'Estany

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

L’antic sot entollat

L’Estany és un municipi situat al nord de la comarca del Moianès, al límit amb Osona i gairebé amb el Lluçanès. El terme, bastant reduït, ocupa en part la zona planera per on s’escola vers el nord el rec de les Nogueres i la riera de l’Estany. Més enllà de la petita plana, el terme s’enfila tímidament vessants amunt en alguns dels seus límits, fins a fregar els 1.000 m d’altitud a tocar del turó de Puig Espeltós, abans de passar pel serrat de l’Horabona i abraçant gairebé la capçalera de la riera de Postius, cap a l’est, i les petites valls del torrent d’en Gomis i el riu Sec, a banda i banda del serrat de Puigmartre, cap a l’oest. Cap al nord, el terme agafa de ple el puig de la Caritat (1010 m) i els vessants que ja miren cap a Sant Feliuet de Terrassola, ja del terme de Santa Maria d’Oló. Cap al sud, el límit el marca el veïnat del Raval del Prat.

El municipi, a més del poble de l’Estany, agrupa també l’esmentat Raval del Prat i algunes notables masies, tot plegat oferint una població que s’enfila només fins als aproximadament 400 habitants (2018). El poble té una incipient infraestructura industrial, que neix amb la indústria tèxtil del segle XIX, i manté mínimament la seva tradició agrícola, ramadera –era pas d’un important camí ramader de transhumància– i forestal, a més d’un cert dinamisme de poble d’estiueig i de turisme de cap de setmana. La resta de la seva mà d’obra emigra a Moià i altres municipis de la rodalia. 

El seu medi físic el formen un paisatge dominat antigament per pastures, cereals, farratges i l’antiga plana de l’estany i els vessants boscosos creixents formats per pinedes, alzines i roures, ja que la influència de la muntanya mitjana s’hi nota ja un xic. És un indret també amb moltes fonts. Del camp del patrimoni cultural, destaca l’antic monestir de Santa Maria de l’Estany, del temps del romànic. 

Les principals manifestacions festives i culturals són la Festa Major, el dia 8 de setembre; les Caramelles de Pasqua; la Fira, el dia 8 de desembre, i la caminada popular, el darrer diumenge d’agost.

 

Sabies que...?

 

El topònim del poble ve de que a les proximitats hi havia hagut un estany, dessecat al segle XVIII. Actualment encara es nota la petita depressió lacustre i es pot veure la Mina, l’obra d'enginyeria que encara avui continua fent la funció per a la qual va ser construïda: treure l’aigua del pla de l’Estany.

 

No et perdis...

 

Sens dubte, una visita al monestir romànic de Santa Maria de l’Estany, una joia del romànic rural català. 

 

Què fer...?

 

Un cop d’ull al Centre de Visitants de l’Estany, que ens posarà al dia sobre el valors naturals i culturals del municipi.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem l’últim cap de setmana d’agost podem fruir d’una interessant caminada popular per les rodalies de l’Estany, que amaguen racons que us encantarà conèixer.

 

Voltants...

 

A prop de l’Estany, podem visitar la capital de la comarca, Moià, on trobarem, i podrem visitar, la casa on va néixer i viure Rafael de Casanova, conseller en cap de Barcelona durant el setge militar dels borbons al 1714.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 830 30 00
Consultori mèdic
93 830 30 30
CAP Moià
93 820 79 32
Farmàcia
93 830 30 31
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi Ollé
697 20 04 28

Links of interest

Images
Routes

What to see in: L'Estany

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: L'Estany

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: L'Estany

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme