Sant Llorenç Savall
Església de Sant Llorenç a la plaça Major
Vistes a Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Capella de Sant Jaume de Vallverd. Sant Llorenç Savall
Return

Sant Llorenç Savall

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La cassola del riu Ripoll

Sant Llorenç Savall és un municipi situat a la part muntanyosa i boscosa del nord de la comarca del Vallès Occidental ocupant la conca de capçalera del riu Ripoll i part dels sector septentrional del massís de Sant Llorenç del Munt. Més enllà del nucli del poble antic, cal comptar amb la presència de dues urbanitzacions, Comabella i les Marines, que sumen en total uns 2.300 habitants (2018).

Del passat proper del municipi, més enllà de la realitat rural i bosquetana, cal fer esment de la riquesa i varietat d'elements patrimonials corresponents a l'arqueologia preindustrial: forns de calç, forns d'obra i de pega són abundants al terme, i es conserva una rica xarxa d'aprofitament hidràulic i de molins fariners. A la fi del segle XIX s'instal·laren a Sant Llorenç Savall diversos vapors tèxtils, seguint la marcada tradició d’aquesta activitat a la comarca, petita indústria actualment diversificada en altres petits sectors. L'aparició de l'estiueig ha deixat mostres interessants d'arquitectura modernista, entre les que destaca la masia del Marquet de les Roques, a la vall d’Horta, i la restauració de moltes masies com a segones residències, sovint en mans d'industrials vallesans (com el Romeu, l'Armengol, la Busqueta o un gran nombre de cases del poble).

El territori està cobert en gran part pel bosc de tipus mediterrani (pinedes secundàries de pi blanc), amb una gran extensió afectada pel gran incendi del 2003, amb algunes raconades d’alzina. A les ribes del riu Ripoll i els seus immediats afluents, hi creixen franges de bosc de ribera.

Els esdeveniments festius principals del poble són la Festa Major, cap a finals d’agost; la Festa del Pi, el dia 1 de maig, i la Fira de Sant Ponç, el diumenge després de l’11 de maig.

 

Sabies que...?

 

A la vall d’Horta, al terme de Sant Llorenç Savall, s’han recuperat les vinyes a l’entorn de la casa de la Muntada, el vi de les quals ja s’ha guanyat una certa reputació. Una iniciativa de gran èxit.

 

No et perdis...

 

La Festa del Pi, amb la plantada de l’arbre al bell mig de la plaça Major, el dia 1 de maig, una de les tradicions més fecundes del poble.

 

Què fer...?

 

Una visita a la casa del Marquet de les Roques, al capdamunt de la vall d’Horta. Un indret i un edifici que no deixa indiferent!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a mig maig, podrem gaudir de la tradicional Fira de Sant Ponç, amb herbes remeieres, mel, dolços naturals, fruites en almívar, melmelades i confitures...

 

Voltants...

 

Des de Sant Llorenç Savall podem gaudir de la zona més desconeguda i solitària del massís de Sant Llorenç del Munt, amb el cim del Montcau com a cota més alta.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 714 00 18
Vigilants municipals
686 92 85 40
CAP Sant Llorenç Savall
93 714 02 38
Farmàcia Pagans
93 714 00 21
Bus La Vallesana
93 580 67 00

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Sant Llorenç Savall

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Sant Llorenç Savall

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Sant Llorenç Savall

Es mostren 1 - 10 de 20
 • Filter by type
  Theme