Vistes a Monistrol de Calders.
Riera de Sant Joan. Monistrol de Calders.
Riera de Sant Joan. Monistrol de Calders.
Return

Monistrol de Calders

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El món del bosc, la roca i la pedra seca

El municipi de Monistrol de Calders és al sud-oest de la comarca del Moianès, als peus dels últims contraforts septentrionals del massís de Sant Llorenç del Munt. El terme és eminentment muntanyós, molt emboscat de pins i alzines i totalment retallat per serrats, torrents i rieres secundàries, que ajuden a formar la riera o riu de Calders, que la travessa de est a oest fins a l’aiguabarreig de les seves aigües amb el Llobregat. També és força reconeguda la seva gran quantitat de fonts, a causa del gran sistema càrstic que formen les seves muntanyes de conglomerat.

L’actual terme de Monistrol de Calders formava part del de Calders fins que se’n segregà al 1934. El nucli principal començà a créixer al redors de la sagrera de Sant Feliu de Monistrol i de la capella de Sant Joan, possiblement seu del petit monestir que donà nom al poble, a partir del segle XI. Més endavant, a partir del segle XVII es comencen a desenvolupar els anomenats Poble Amunt i Poble Avall i el sector del carrer de Sant Llogari. Actualment el municipi comprèn uns 700 habitants censats, a més d’una certa població flotant a causa de la segona residència que en comprèn una de les forces econòmiques. L’agricultura i la ramaderia hi són residuals, però la vinya n’havia estat el cultiu protagonista abans de la fil·loxera. En resten uns quants centenars de barraques de pedra seca o de vinya com a vell testimoni. Actualment hi té certa importància el turisme de proximitat de cap de setmana i estiueig.

Monistrol de Calders celebra la seva Festa Major el darrer cap de setmana de juliol, molt concorreguda i celebrada pels monistrolencs, que és quan surt la parella de gegants, en Llúpol i la Rabassola, immortalitzant dos personatges reals que van existir al poble. Una festa que ja s’havia celebrat al poble i recuperada al 2010, i que està agafant força volada, és, la de Sant Antoni, a l’entorn del cavall.

 

Sabies que...?

 

Els efectes de l’erosió sobre la roca conglomerada tan típica de la zona, ha originat una sèrie de formacions curioses que prenen el nom de codros. Són dignes de menció el codró del Barret, el del Bolet, el codró Gros i el del Bressol, entre d’altres. 

 

No et perdis...

 

Els gorgs i baumes excavats per les rieres de la zona, com els gorgs Blaus o la balma de la Coma i la de l’Ermità, indrets on perdre’ns tot anant a buscar indrets frescos i emboscats.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel seu nucli antic ens permet veure velles cases restaurades del segles XVII al XIX, on moltes llueixen belles llindes a sobre les portes amb les dates i les inscripcions corresponents.

Podem visitar algunes de les nombroses barraques de vinya escampades al llarg i ample del terme, una de les riqueses patrimonials més interessants del passat rural i de la vinya del poble.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels volts de Sant Antoni, a Monistrol s’hi porta a terme una cercavila eqüestre i el joc de les Botifarres, consistent en haver d’agafar embotits penjats des dalt d’un cavall al galop. La diversió està garantida.

 

 

Voltants...

 

Podem visitar bells racons del massís de Sant Llorenç del Munt, amb els interessants pobles de Mura, Talamanca i Rocafort.

La propera ciutat de Manresa ofereix visites d’interès patrimonial molt interessants. Moià, la petita capital comarcal, també.

 

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 839 90 00
Consultori mèdic
93 839 90 85
Farmàcia
93 839 91 37
Bus ATM Comarques Centrals
902 02 60 28

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Monistrol de Calders

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Monistrol de Calders

Es mostren 1 - 10 de 42
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Monistrol de Calders

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme