Riera de Teià
Nucli antic i església
Element commemoratiu construcció de l'església
Can Godó
Return

Teià

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Entre Sant Mateu i el mar

Teià és un municipi de la part baixa de la comarca del Maresme, la que més a prop està de Barcelona, amb un terme més aviat planer entre el mar, que gairebé toca entre el Masnou i Premià de Mar, i el mateix nucli que dóna nom al municipi, ocupant aproximadament la conca i el curs de la riera de Teià. A partir del nucli de Teià, però, el relleu s’enfila amb decisió fins al gairebé 500 m d’altitud del turó de Lledó i de Sant Mateu, encara que, per poc, aquest ja no en forma part.

El terme és intensament urbanitzat, a causa de la nombrosa activitat industrial i la proliferació d’urbanitzacions, però conserva una important part boscosa al peu i als contraforts de la serra de Sant Mateu, bàsicament pinedes. L’activitat agrícola es veu relegada a l’horta, a la de la flor ornamental, cereals i algunes vinyes, que formen part de la Denominació d’Alella. Les restes arqueològiques trobades al jaciment de Vallmora semblen confirmar que en temps dels romans Teià fou un dels centres principals de producció vitivinícola dels voltants de la Barcino romana. Per la seva situació mediterrània, acull una gran profusió de plantes aromàtiques i flor ornamental, entrant a formar part al 2017 del moviment de Viles Florides.

L’existència del lloc de Teià, terra endins del mar, està documentada des del segle X. El terme havia arribat fins al mar, però el creixement dels abans barris del Masnou i Ocata, en va propiciar la segregació cap a principis del segle XIX. Actualment el municipi agrupa uns 6.000 habitants censats, en fort creixement a causa de la conversió en primeres residències de moltes de les que fins fa poc anys eren de segona. Teià ha tingut des de finals del segle XIX una bona tradició com a lloc d’estiueig de les classes benestants de Barcelona, cosa que es nota amb el floriment de cert modernisme al nucli antic i afores immediats del poble.

Els principals esdeveniments festius de Teià són la Festa Major de Sant Martí, al novembre, quan es menja el famós farcit o “relleno”, un guisat de pomes farcides amb carn picada, i es balla el recuperat Ball de Llancers, i el Maridatge dels sentits, un esdeveniment que vol lligar flors, perfum i gastronomia, al maig.

 

Sabies que...?

 

Teià, com a bon municipi d’estiueig, va rebre la influència dels estils arquitectònics posats de moda entre la burgesia local i barcelonina entre els segles XIX i XX. Fent un passeig pels seus carrers més cèntrics, podem veure’n alguns exemples ben interessants, com can Godó, ca l’Estartús, ca n’Olivella o Casa Bru. També es conserven bons exemples d’arquitectura més popular en algunes grans masies i cases d’origen rural.

 

No et perdis...

 

El tast popular del farcit o “relleno” que es fa per la Festa Major de Sant Martí a Teià, una recepta tradicional i bastant exclusiva del poble a base de pomes farcides de carn picada guisades. Te’n lleparàs els dits!

 

Què fer...?

 

Després de visitar el nucli antic del poble, que conserva un amalgama encertat entre antigor i modernitat, podem deixar-nos anar i enfilar-nos xino-xano fins al mirador del Sagrat Cor, des d’on gaudirem d’una excel·lent vista al poble i a tota la vall de Teià.

 

Una visita al celler romà i Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, sens dubte un equipament de primera per entendre millor el passat i el present del vi a Teià.

 

Un lloc emblemàtic de Teià és la Societat La Flor de la Palma, on vell catalitzador de la cultura teatral teianenca, d’on podreu gaudir de l’ambient dels vells cafès d’abans.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan setembre, podrem participar de la Caminada Popular per la Serralada Litoral que organitza el centre excursionista del poble. Un bon moment per explorar la zona en mans de gent coneixedora del terrer!

 

Voltants...

 

Una bona opció, gairebé de continuïtat, és visitar les vinyes i els cellers d’Alella, l’epicentre de la Denominació d’Origen dels bons i miraculosos vins del Maresme. A més, també hi trobareu rutes per fer a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 540 93 50
Policia Municipal
670 22 58 12
CAP
93 540 79 77
Farmàcia
93 555 35 18
Taxi
670 22 58 12
Bus Casas
93 798 11 00
Bus Sagalés
902 13 00 14

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Teià

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Teià

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Teià

Es mostren 1 - 10 de 18
 • Filter by type
  Theme