Església de Sant Pere. Premià de Dalt.
Vistes a la façana litoral. Premià de Dalt.
Bassa de Can Figueres. Premià de Dalt.
Return

Premià de Dalt

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Turons, rieres i torrents

Premià de Dalt és un municipi situat a l’interior de la comarca del Maresme, entre el municipi de Premià de Mar, que el separa de la franja litoral, i els contraforts i vessants de la Serralada Litoral, amb el cim de Sant Mateu (499 m) com a punt culminant del terme. Aquest va de la part més planera com més a prop del mar a la més muntanyosa, gran part dins del perímetre del Parc de la Serralada Litoral, i solcada per rieres i torrents que en baixen ben decidits, formant una cassola definida per les muntanyes que envolten la part nord del terme.

El creixement inicial de la població es va produir entorn de l'església i les proximitats de la riera de Sant Pere, formant petits nuclis. Abans del 1836 incloïa el barri de pescadors, segregat a partir de la data esmentada com a Premià de Mar. La part més intensament urbanitzada és la part sud del terme, constituïda pel nucli antic de Premià de Dalt i les urbanitzacions de continuïtat, amb una població de 10.300 habitants (2018). La vila ha rebut la influència de l’estiueig des de principis del segle XX, tot i que, actualment, moltes segones residències han esdevingut habitatges permanents

Tot i que el sectors industrial i de serveis hi tenen un pes determinant, el sector agrícola continua fent la viu- viu, centrat en el cultiu de la flor i la planta ornamental en hivernacles, sobretot a la part sud-est més planera. Antigament hi havia tingut molta importància la vinya, avui en desús.

Abandonada la vinya, a causa de la fil·loxera, els vessants que s’enfilen fins al capdamunt de la carena de la Serralada Litoral, van ser ocupats per garrigues i pinedes, sovint amb sotabosc de brolla. A les raconades més humides sobreviuen les alzines. En algun racó de rieres i torrents, trobem alguna clapa escadussera de vegetació de ribera.

Els esdeveniments festius amb més tradició són la Festa Major de Sant Pere, cap a finals de juny; l’aplec de Sant Mateu, el diumenge més proper al 21 de setembre, i l’aplec de la Cisa, el dia 1 de maig.

 

Sabies que...?

 

A Premià de Dalt es conserva un conjunt urbanístic popular al carrer de les Flors, un dels millors exemples de les cases de les classes populars del Maresme del segle XIX. Passeu-hi!

 

No et perdis...

 

Una visita a l’ermita i a l’indret de Sant Mateu, una caminada costa amunt però que val la pena pel paratge a descobrir.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel nucli antic de Premià de Dalt, on podrem contemplar belles cases d’hisendats amb jardí i detalls arquitectònics ben atraients.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Carnaval veurem el Ball de l’Espolsada, una tradició que ve del segle XIX i que es manté ben viva.

 

Voltants...

 

A prop de Premià de Dalt podem continuar descobrint paratges del Maresme amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis d'AlellaTeià i Tiana.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 693 15 15
Policia Local
93 693 15 00
Consultori local
93 752 48 84
Farmàcia Garcia Vidal
93 751 32 90
Bus Casas
93 798 11 00
Taxi Premià de Dalt
678 29 88 08

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Premià de Dalt

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Premià de Dalt

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Premià de Dalt

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Theme