Vistes a la rectoria de Sant Vicenç. Canet d'Adri.
Camps de cereals a Canet d'Adri.
Vistes a Canet d'Adri des del Puig
Return

Canet d'Adri

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Als peus de Rocacorba

Canet d’Adri és un municipi situat al nord-oest de la comarca del Gironès al límit amb el Pla de l’Estany, abraçant el conjunt de les petites valls de la conca de la riera de Canet, que baixa del vessant occidental de la muntanya de Rocacorba, i del seu principal afluent, el Rissec, i del torrent de Gàrrep, aquest últim desembocant les seves aigües directament al Ter, a la part més oriental del terme. A la part nord, però, l’ocupa l’alta conca del riu Revardit que, dirigint-se clarament cap al sud-est i est, acabarà abocant les seves aigües al riu Terri a prop de Cornellà de Terri. El terme forma un amfiteatre muntanyós tancat per les carenes de Rocacorba, inclòs part del seu vessant occidental, de Pujarnol i Rocamirall, per l’oest i pel nord; per la vall del Revardit i el puig del Sant Dalmau, pel nord-est i per l’est; i pel pla de Montcal i la carena de Boratuna, pel sud i sud-oest. A l’altra banda del Rissec, a llevant, s’alça la carena de turons que culmina amb el puig d’Adri, una elevació d’origen volcànic que domina el pla agrícola que s’estén entre Canet i Montcal, deixant pas a la vall del Gàrrep.

Per tota aquesta geografia s’escampen els veïnats de caire disseminat que tradicionalment han format el municipi. Canet, al mig del terme, és l’únic amb un nucli urbà propiciat modernament per un procés de creixement, especialment a l’oest i al nord-oest del nucli tradicional, i on hi ha la major part dels serveis. Els altres veïnats són Adri, Foleià, Veïnera, el Jordà, Montcal, Jonquerol, Montbó, Biert i Rocacorba, aquests quatre últims al sector més muntanyós i pràcticament despoblats. En total el municipi agrupa uns 700 habitants (2018).

L’economia interna és bàsicament rural, ja que l’agricultura i la ramaderia hi tenen cert pes, però la seva proximitat amb Girona i la seva conurbació fa que hi hagi un cert desplaçament laboral, sobretot a la indústria i al sector serveis. El turisme de proximitat, sobretot gironí, i l’estiueig també aporten una mica d’empenta al municipi.

El medi físic ve caracteritzat per les planes agrícoles del sud, solcades pels cursos d’aigua que enfilen franges de vegetació i boscos de ribera, rodejades de turons i carenes densament emboscades de pi, alzina i roure, segons la zona i l’altitud, degut al progressiu abandonament dels conreus més enfeixats. A la zona hi ha nuclis i vestigis de vulcanisme.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Canet, a finals de setembre; Festa Major d’Adri, per Sant Llorenç, a mitjan agost; la Festa Major de Moncal, per Santa Cecília, al novembre; aplec de Rocacorba, per Setmana Santa, i l’aplec de Biert, el quart diumenge d’agost.

 

Sabies que...?

 

El municipi de Canet d’Adri pertany a la Vall de Llémena. Conjuntament amb Sant Gregori, Sant Aniol de Finestres i Sant Martí de Llémena, formen aquesta petita subcomarca amb un lligams identitaris molt profunds.

 

No et perdis...

 

L’ascensió, les vistes i l’espectacularitat de la ubicació del santuari de Rocacorba, una gran talaia rocosa sobre l’entorn i més enllà.

 

Què fer...?

 

A l’estiu, un bon bany a les gorgues que les rieres del terme formen en bells racons.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per les festes de Nadal podrem participar durant varis dies al tradicional joc de la quina de Canet, una vella tradició que ha perdurat.

 

Voltants...

 

A prop de Canet d’Adri podrem continuar recorrent bells paratges de la vall de Llémena amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Gregori i Sant Martí de Llémena.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
972 42 82 80
CAP Sant Gregori
972 42 99 28
Farmàcia Ibáñez
972 42 98 01
Bus Teisa
972 20 48 68

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Canet d'Adri

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Canet d'Adri

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Canet d'Adri

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Theme