Presentation
La petita capital rodejada de masies
Solsona és un municipi situat al centre de la comarca del Solsonès, sent la capital de la comarca i a la que dóna nom. El terme, no gaire gran, ocupa el territori immediat al nucli urbà a banda i banda del pas del riu Negre, que travessa el terme de nord a sud, des d’un xic més enllà del pas del barranc de Cor-de-roure i just abans d’arribar a la urbanització del Pi de Sant Just, ja del municipi d’Olius, pel sud i pel sud-est, fins un tros més enllà del serrat de Sant Bartomeu i l’indret de la Mare de Déu de la Font, pel nord-est i nord-oest respectivament, quedant-ne fora el proper turó de Castellvell, pertanyent de fer a Olius.
La ciutat de Solsona ha estat des de ben antic i continua sent centre únic dinamitzador de serveis i comercial de tota la seva comarca, de clara tradició fortament rural, de població minsa i disseminada, amb una presència industrial continguda, oferint actualment un potencial turístic i cultural molt interessant.
El municipi és format per la ciutat pròpiament dita, que forma una taca central que uneix el nucli més antic emmurallat i monumental amb la ciutat moderna estesa a partir del segle XX, i una munió d’antigues cases de pagès disseminades organitzades per partides a la zones que envolten la ciutat, anomenada el Vinyet, en contraposició al nucli urbà, ja que era, abans de l’arribada de la fil·loxera, zona de vinyes, agrupant un total d’uns 9.000 habitants (2018).
El medi físic ve marcat per ser zona de transició entre les planes de la Depressió Central i el Prepirineu, rodejada d’una zona intensament forestal, amb el pi roig, la pinassa i el roure de fulla petita com a protagonistes, tot i que el terme solsoní pròpiament dit és profusament conreat amb domini clar dels cereals i els farratges. Les franges arran dels principals cursos d’aigua, principalment el riu Negre, conserven una bona vegetació de bosc de ribera.
Solsona és una petita ciutat que conserva amb pulcritud i excel·lència un cert tipisme quotidià i les seves festes i tradicions, entre les que destaquen la Festa Major, pels volts del dia 8 de setembre; el Corpus, festa movible segons el calendari lunar; el Carnaval, un dels més tradicionals de Catalunya, a més de tot un seguit de fires i mercats amb un marcat tarannà, com la de Sant Isidre, a mitjan maig, i la del Trumfo, al març.
Sabies que...?
Solsona és possiblement l’única població de Catalunya que conserva la figura del pregoner en una persona física, que es passeja pel nucli antic tot comunicant bans i altres afers. Si us el trobeu, sou uns afortunats, ja que no té una periodicitat ni un horari fix.
No et perdis...
Una passejada pel nucli antic de Solsona, un dels més bells i ben conservats de Catalunya. En quedareu enamorats!
Què fer...?
Si us agrada la imatgeria festiva popular, no deixeu de visitar l’anomenat Quarto dels Gegants, on es guarden tot l’any el ric conjunt de gegants i la resta d’improperis, tal i com en diuen a Solsona, protagonistes de les festes més genuïnes de la ciutat.
Quan anar-hi...?
Si hi anem a mitjan maig podrem coincidir amb la Fira de Sant Isidre, segurament la més important de l’any ens molts quilòmetres a la rodona, amb una llarga tradició i identitat.
Voltants...
A prop de Solsona podem explorar el nord de la comarca, tocant ja amb el Port del Comte, amb l’itinerari que trobarem a l’app de Natura Local al municipi d’Odèn.
Contact telephones
Links of interest
Web d'informació turística de la comarca del Solsonès.
Web de l'Associació Territori de Masies, amb informació cultural i turística dels municipis del sud del Solsonès i rodalies.
Web amb tota la informació sobre la Festa Major i el Corpus de Solsona.
Web amb tota la informació sobre les fires que es fan a Solsona.
Web amb tota la informació sobre el Carnaval de Solsona.
Web amb la informació sobre els gegants de Solsona i la resta d'improperis.
Web amb informació i el dia a dia de l'associacionisme solsoní.
Web del Club BTT del Solsonès, amb informació i activitats.
Web del Centre Excursionista del Solsonès amb informació i activitats.