Platja Altafulla
Castell de Tamarit
Bosc de Sant Antoni
Desembocadura del Gaià
Return

Altafulla

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

La humanització del litoral

Altafulla és un municipi situat al litoral del Tarragonès, al marge esquerre del riu Gaià. El terme municipal segueix els límits que segueixen en certa manera els del territori del seu castell medieval, allargassat cap a l’interior i encaixat entre els termes de Tarragona, la Riera de Gaià i Torredembarra

A més del vell nucli tradicional, de gran bellesa i molt ben conservat, i els seus ravals i urbanitzacions, el terme municipal inclou l’antic barri de pescadors de vora mar, anomenat les Botigues de Mar, amb les seves urbanitzacions contigües, i la urbanització Brises del Mar, al nord del terme municipal, agrupant gairebé 5.100 habitants (2018).

El paisatge és essencialment humanitzat, però ja ho fou en època romana amb la introducció dels conreus típics: ametllers, oliveres i vinyes. La major part és de secà, però en resten alguns de regadiu com els avellaners, els fruiters i l'horta. En temps no gaire llunyans s’hi cultivaven llegums, i sobretot, cereals. El pes de les activitats del camp, però, és molt reduït en l’economia del terme, que depèn principalment del sector terciari, plenament vinculat al turisme.

De la vegetació autòctona poca cosa en resta en tot el municipi a causa de la mà de l’home; clapes de bosc mediterrani, garrigues amb margalló i carrasca, alguna alzina testimonial amb exemplars ben esponerosos i alguns bosquets de pi blanc amb algun rodal de pi pinyer. Els principals cursos d’aigua són el riu Gaià, gairebé sec per la retenció d’aigües a la presa del Catllar, i la Rasa, que només porta aigua quan plou. La morfologia del terreny, però, permet l’aprofitament de les aigües freàtiques mitjançant pous i sínies per al reg de les hortes.

Els principals esdeveniments festius d’Altafulla són la Festa Major de Sant Martí, a mitjan novembre; la Festa Major Petita del Quadre de Sant Antoni, a principis de setembre; la Festa de l’Olla, l’últim diumenge de març, i la Nit de Bruixes, durant la revetlla de Sant Joan.

 

Sabies que...?

 

La vila closa d’Altafulla va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1998 per la Generalitat de Catalunya. Un encant de carrers!

 

No et perdis...

 

Una passejada pel nucli antic d’Altafulla: dels més bonics de la Costa Daurada!

 

Què fer...?

 

Cal visitar la vil·la romana dels Munts, que forma part del conjunt de vestigis romans de Tarragona i rodalies, declarats Patrimoni de la Humanitat.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem pels volts de Sant Martí, al novembre, podrem gaudir de la Festa Major tradicional per excel·lència d’Altafulla, amb castellers, diables, bastoners, pirotècnia... 

 

Voltants...

 

A prop d’Altafulla podem gaudir de més itineraris que trobarem a l’app de Natura Local pel municipi del Catllar i l’itinerari circular del Baix Gaià.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
977 65 00 08
Policia Local
977 65 02 80
CAP Altafulla
977 64 38 01
Farmàcia Domingo
977 65 04 97
Farmàcia Arasa
977 65 24 20
Trens Renfe
900 41 00 41
Bus Planas
977 55 36 80
Bus Autocars del Penedès
977 66 08 21
Bus Autocars Hife
902 11 98 14
Taxi Jaume Gabarró
607 86 46 44

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Altafulla

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Altafulla

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Altafulla

Es mostren 1 - 10 de 19
 • Filter by type
  Theme