El Catllar
LA Frabrica. El Gaià. El Catllar
El Catllar
Return

El Catllar

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El castell emmirallat al Gaià

El Catllar és un municipi situat al mig de la comarca del Tarragonès, formant part del límit de la zona del Baix Gaià. El terme és travessat per l’extrem est pel riu Gaià, fregant les cases del nucli antic principal, enfilant-se fins al pantà del Gaià i gairebé a les portes del poble veí de la Secuita, entre el nord-est i el nord-oest, i arribant, formant un apèndix que baixa cap al sud, fins els alts de la Bassa Closa.

Més enllà del nucli antic del Catllar, no molt gran, el municipi alberga una gran quantitat d’urbanitzacions destinades primerament a la segones residències, moltes d’elles esdevingudes darrerament vivendes permanents, que han fet créixer demogràficament i econòmica el municipi a partir de les últimes dècades del segle XX cap aquí, agrupant un total d’uns 4.250 habitants (2018).

La proximitat del Catllar, en plena àrea d’influència, amb la ciutat de Tarragona, han propiciat certa tendència a la funció residencial de molts dels nuclis del poble. No obstant això, el sector serveis hi té força pes i, més discretament, l’industrial, tot i que l’activitat agrària es manté en certes zones, sobretot les més properes al poble i cap al nord, amb conreus de secà centrats per la vinya, els garrofers, les oliveres, els ametllers i els avellaners, més a prop del riu. La seva proximitat amb la costa tarragonina l’ha beneficiat pel que fa a l’estiueig i al turisme de sol i platja, tot i que els darrers anys s’ha apostat també pel senderisme i per un turisme cultural de qualitat.

El medi físic ve determinat pel clima clarament mediterrani litoral, amb un paisatge de secà tradicional i, allà on els conreus han estat abandonats, per la gran profusió de les pinedes de pi blanc i garrigars en les zones de sòls més rocosos o poc profunds. La certa recuperació del tram baix del riu Gaià, amb un cabal ecològic permanent darrerament garantit, està propiciant el reviscolament d’algunes petites zones humides de gran valor ecològic i paisatgístic al llarg d’aquest.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, cap a finals d’agost, i un parell de fires, la d’artesania, cap a mitjan o finals de juliol, i la Medieval, cap a finals de maig.

 

Sabies que...?

 

Al Catllar tenen un element molt singular i sorprenent, segurament únic a Catalunya, que és l’Agulla, una curiosa construcció de pedra almenys del segle XVI. Si hi aneu, pregunteu per la seva ubicació.

 

No et perdis...

 

Si us agrada la natura en estat ben viu, no deixeu d’anar a treure el cap a la zona humida del Gaià, als afores però ben a prop del poble, on, amb molta paciència, podrem veure fauna aquàtica ben interessant.

 

Què fer...?

 

Una visita al castell del Catllar, l’edifici més rellevant de la població, on, a més de poder visitar l’edifici, hi trobarem el Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià, on podrem aprofundir en el coneixement de la línia de fortificacions de la zona.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el quart dissabte d’agost, podrem coincidir amb la jornada castellera de la Festa Major, una de les més grans de l’estiu casteller. Castells de gamma extra assegurats!

 

Voltants...

 

A prop del Catllar podem explorar altres zones del Baix Gaià amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local al municipi d’Altafulla i seguint l'Anella Verda del Baix Gaià.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
977 65 31 01
Vigilant municipal
619 04 25 38
CAP
977 65 36 75
Farmàcia
977 65 33 81
Bus Plana
977 78 09 09
Taxi
977 22 14 14

Links of interest

Images
Routes

What to see in: El Catllar

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: El Catllar

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: El Catllar

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Theme