Pantà de Riudecanyes
Riudecanyes des del camí dels Molins
Carrers de Riudecanyes
Return

Riudecanyes

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

El Baix Camp interior

Riudecanyes és un municipi situat a la zona interior de la comarca del Baix Camp, a la zona de transició entre la plana litoral i la zona boscosa i muntanyosa gairebé limítrof amb el Priorat, als peus del promontori d’Escornalbou. El nucli principal s’estén al capdavall de la presa del pantà homònim, i el terme que l’envolta, travessat per la riera de Riudecanyes i solcat pels seus nombrosos petits afluents, va dels límits de la plana més estricte, que ve des del litoral, fins al capdamunt del castell monestir d’Escornalbou i Santa Bàrbara i el Puigvoltor, entre els gairebé i sobrepassant els 600 m d’altitud. 

El municipi ha estat dedicat sobretot a l’agricultura de secà, principalment a l’olivera, que substituí a la vinya després de la fil·loxera, i a la petita ramaderia, tot i que actualment el bosc guanya terreny per tot arreu, a resultes d’un cert abandonament de l’activitat agrícola en aquesta zona muntanyosa. L’horta es concentra a la zona de regadiu de la sèquia que ve del pantà. En contrapartida, el poble manté una certa activitat d’estiueig i un turisme incipient reforçat per la presència a poca distància de l’esmentat pantà. Econòmicament es veu molt influenciat pels centres industrials de l’àrea de Reus i Tarragona.

El patrimoni natural i paisatgístic, el valor més visible de la zona, és configurat per les serres que l’envolten, les grans masses forestals de pins i alzines, gran amagatall del senglar, els tradicionals conreus i el paisatge de secà, i algunes garrigues i erms, per on volten els conills i les perdius.

Les principals manifestacions festives i culturals són la Festa Major de Sant Abdó i Senén, l’últim dissabte de juliol; la Festa Major de Sant Mateu, el tercer dissabte de setembre; la Festa de l’Oli, el primer cap de setmana de gener, i la Fira Tastaverd, el dissabte abans de Setmana Santa, dedicada als productes de la terra i artesans. 

 

Sabies que...?

 

L’edifici més destacable del terme municipal és el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou. Malgrat les nombroses reformes, encara es pot veure traces de l’edifici romànic com l’església o la portalada.

 

Els carrers del poble de Riudecanyes porten el nom dels dies de la setmana. Hi són tots menys el del dijous. Us deixem amb la incògnita, així ja sabreu què preguntar per trencar el gel amb els veïns.

 

No et perdis...

 

Les vistes panoràmiques des del castell monestir d’Escornalbou. Sensacionals!

 

Què fer...?

 

Tot passejant pel poble, acosta’t a la cooperativa agrícola, al carrer del Dilluns, on trobaràs els fruits de la collita dels conreus del terme!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de gener, tindrem el privilegi de poder tastar el primer oli de la temporada, en el marc de la Festa de l’Oli.

 

Voltants...

 

A tocar de Riudecanyes tenim els pobles de l’Argentera, Duesaigües i Vilanova d’Escornalbou, amb interessants itineraris que trobaràs a l’app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
977 83 40 05
Consultori mèdic
977 83 43 05
Farmàcia
977 83 42 06
Bus Hispano Igualadina
977 77 06 98

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Riudecanyes

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Riudecanyes

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Riudecanyes

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme