Castell d'Escornalbou. Vilanova d'Escornalbou.
Mare de Déu de la Roca. Vilanova d'Escornalbou.
Església de Sant Joan Baptista. Vilanova d'Escornalbou.
Vilanova d'Escornalbou.
Mare de Deu de la Roca. Vilanova d'Escornalbou
Return

Vilanova d'Escornalbou

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Als peus de la fortalesa omnipresent

Vilanova d’Escornalbou és un municipi de la comarca del Baix Camp, als peus del castell d’Escornalbou i de la serra de l’Argentera, limítrofa amb el Priorat. El terme està solcat per les petites conques de les rieres de Vilanova i de Rifà i prolongat per les planes meridional i de l’Arbocet, icones representatives del paisatge agrícola mediterrani i pels boscos de pins que s'enfilen vessants amunt.

Es diu que el primer nucli habitat fou el Vilar, un turó damunt del poble que amb els anys canviaria de situació i de nom, esdevenint l'actual Vilanova, creada pels canonges d’Escornalbou per allotjar-hi les famílies que treballaven al servei del monestir. Sempre va estar, fins a la seva extinció, comprès dins de la baronia d’Escornalbou. A més de l’antic nucli de Vilanova, forma part del terme també el llogarret de l’Arbocet, agregat a Vilanova a mitjan segle XIX. Actualment, entre els dos nuclis, el municipi agrupa uns 550 habitants.

La base econòmica del municipi és l'agricultura. Els principals conreus són les oliveres, els ametllers i els avellaners. També hi ha granges avícoles i algunes dedicades a la cria de porcs. Tot i que al terme municipal hi ha mines de coure, plata i plom, cap d'elles està en explotació. També hi ha incipient activitat industrial, artesanal i turística

Les festes destacades del municipi són les festes majors d’estiu de Vilanova, el dia 28 d’agost; la de Sant Sebastià, al gener; la de l’Arbocet, per Sant Joan; les processons de Setmana Santa; la revetlla de Sant Jaume, al juliol, i la Castanyada.

 

Sabies que...?

 

La llegenda popular diu que l'any 1500, quan Escornalbou estava dominat pels franciscans, el frare manescal, el que seria el veterinari d’avui dia, va estipular unes ordenacions segons les quals, tots els bous, poc després de néixer, havien d'anar al monestir de Sant Miquel. Allí, els tallaven les banyes perquè no poguéssin fer mal a la població. Per això, la gent de Vilanova, quan els preguntaven on anaven, contestaven amb un simple: "anem a Escornar el bou." En realitat, la paraula, sembla que no té res a veure amb el verb “escornar”, sinó que faria referència a la forma del tossal que escorta la població al sector de ponent, que té la punta cònica i que a manera de banya sobresurt dels turons del voltant i provindria de la unió:  “es corn del bou”.

 

No et perdis...

 

Una visita l’antiga cooperativa, edifici ara convertit en oficina de turisme i centre d’interpretació de l’oli.

 

Les torres de guaita de l’Arbocet i Vilanova d’Escornalbou.

 

Una excursió al coll de la Desenrocada, lloc que va inspirar Gaudí en la construcció de les seves obres. 

 

Què fer...?

 

Val la pena visitar amb calma els nuclis dels pobles de Vilanova i de l’Arbocet, on encara podrem veure les antigues torres de guaita que els envoltaven al llarg de les antigues muralles.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem al mes d’abril, podem gaudir de la celebració de FiraEsport, la Fira de l’Esport i el Lleure del Camp de Tarragona, que se celebra al municipi. Tot un seguit d’activitats relacionades amb el món de l’esport i el lleure.

 

A l’estiu podreu gaudir de la festa major d’agost amb un seguit d’activitats durant la segona quinzena del mes.

 

Voltants...

 

Podem visitar el castell i antic monestir d’Escornalbou! A més d’una visita a un patrimoni històric i cultural de gran rellevància, les vistes sobre l’entorn hi són impagables.

 

Podem visitar l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, ubicada en un lloc pintoresc amb grans vistes que sorprèn!

 

Podem visitar a Mont-roig del Camp, un municipi veí, els indrets on el pintor Joan Miró es va inspirar a l’hora de fer les seves creacions durant les seves estades al poble.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
977 83 75 19
Consultori mèdic
977 83 81 00
Farmàcia
977 83 72 05
Bus Hispano Igualadina
902 29 29 00
Taxi
636 14 81 20

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Vilanova d'Escornalbou

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Vilanova d'Escornalbou

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Vilanova d'Escornalbou

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Theme