Pineda de pins pinyers d'Alella
Fondo de Rials
Vall de Rials
Barraca de les Costes
Return

La vall de Rials

Route
28/07/2016
Index card

Introduction

La gran vinya d'Alella

Fent aquest itinerari tindrem una visió global del que podríem considerar la gran vinya d'Alella, tant per extensió com per tradició d'aquest cultiu a la vall. Un espai poc alterat amb bonics camins i vistes, en què descobrirem elements relacionats amb aquesta activitat agrícola ancestral.

El recorregut ens acostarà a la capçalera de la vall, però començarem el retorn, tot baixant cap al camí de la riera d'Alella. Abans d'arribar-hi veurem una important masia i ja a la riera trobarem cases de grans dimensions amb tocs modernistes i altres més humils però també boniques i singulars.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Anti-clockwise circular
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  1 hour 40 minutes
 • Slope
  261.00 meters
 • Distance
  6.80 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Environment
  Architecture and environment
 • Activity
  By foot
  By bike
 • Rating

Slope graph

Description

La gran vinya d'Alella

Tot i el ràpid creixement urbà accelerat per la construcció de l'autopista A-19 a finals de la dècada de 1960, la Vall de Rials va restar poc alterada, cosa que no va passar amb altres àrees d'Alella.

Gràcies a aquesta situació actualment la vall esdevé un ric patrimoni en si mateix, que manté un fort caràcter propi a Alella relacionat amb la seva cultura mil·lenària entorn del vi i la vinya. Tant és així que ja des de la primera meitat de la dècada de 1950 va rebre el reconeixement de la Denominació d'Origen Alella, esdevenint avui en dia una de les més antigues de la Península. Aquesta vall concentra 1/3 de les  totes les vinyes amb D.O Alella.

La caminada proposada ens permetrà copsar la creixent recuperació del cultiu de la vinya i alhora redescobrir les empremtes d'un passat recent lligat a la mateixa activitat però amb unes altres tècniques i mitjans. Juntament amb la vinya veurem hivernacles on encara s'hi cultiva la planta i flor ornamental, hortalisses i fruites com la maduixa, cultius molt estesos al Maresme.

Aquest itinerari comença davant de Can Lleonart (Centre d'Informació Turístic d'Alella) i ens porta a través de carrers estrets amb cases baixes cap al bosquet de pi pinyer d'Alella on podrem començar a gaudir de vistes de la Vall de Rials.

El camí de Teià o del Bosquet de Can Roure ens portarà al fons de la vall on veurem uns alocs creixent en el sauló del torrent de Rials. Anirem guanyant alçada molt progressivament fins a començar a baixar cap a la imponent i antiga masia de can Magarola, amb un interessant sistema de basses comunicades. Continuarem baixant passant pel costat de l'alzina monumental protegida de Can Rosselló i prendrem el camí de la riera sota l'ombra dels seus grans plataners. Abans d'arribar al punt d'inici veurem una gran quantitat d'edificis singulars molt bonics i interessants, com can Llimona o el conjunt de l'antic sindicat La Vinícola, ambdós amb elements modernistes.

Tips

TRAÇAT

 • Podem fer una drecera cap al km 4  que ens farà estalviar més de dos km. Hem de continuar seguint el camí que passa per la barraca dels Escolapis sense girar a la dreta com surt al traçat, anem en direcció Alella (oest), i en 500 m haurem arribat a la riera, molt propers al nucli antic.
 • Després de la barraca dels Escolapis hi ha una pujada llarga i una mica costeruda (l'evitem amb la drecera, però ens perdrem Can Magarola i altres elements per conèixer), a dalt trobarem molt bones vistes, ànims !

AIGUA

 • Cal portar aigua perquè no trobarem fonts durant el recorregut.

PRECAUCIONS

 • Si aneu amb nens, vigileu en travessar la carretera per accedir a la riera d'Alella després de passar per l'alzina de Can Rosselló.

METEO

 • L'itinerari disposa de poques ombres, porteu barret, crema solar i ulleres de sol en època de forta insolació.

TERRENY

 • Un calçat adient per trepitjar terra evitarà alguna possible patinada puntual.

MATERIAL

 • De forma opcional poden ajudar uns pals de tresc.

ALTRES EQUIPAMENTS o POis

 • Al Bosquet de pins pinyers, a pocs metres de les restes de la barraca hi ha uns plafons informatius metàl.lics del paisatge de la Vall de Rials.
 • Trobareu més informació sobre la Denominació d'Origen Allella i els edificis modernistes i singulars, a l'oficina d'informació turística d'Alella, a la casa de Can Lleonart, a l'entrada sud del nucli urbà.
 •  Els horaris d'estiu, d'atenció a l'oficina d'informació turística són de dilluns a diumenge de 10 a 14.30 h i de 15.30 a 17.30 h, excepte els dimecres que resta tancada.

Save the route

What is there

What to see in: La vall de Rials

Es mostren 1 - 7 de 7

BARR BOSQuet

Point of interest
Environment
28/07/2016

Tot i no representar un ecosistema ric per la manca d'altres espècies vegetals i de contacte amb altres boscos, l'arbreda de pins pinyoners és una petita unitat paisatgística i lloc de celebració habi...

ALOCAR

Point of interest
Flora
28/07/2016

Ens trobem davant un paisatge vegetal poc modificat, els roures, alzines i llentiscles aquí agafen grans dimensions gràcies a l'aigua del torrent.

L'alocar (foto) que creix al marge dret del Fondo de...

Blocs de granit

Point of interest
Geology
28/07/2016

Aquests blocs aïllats són freqüents a la Serralada Litoral, formada per granit majoritàriament i materials del paleozoic en les parts més altes tirant cap al Montnegre on la serralada assoleix les...

CREU DE LA COSTA

Point of interest
Environment
Others
28/07/2016

Des de la Creu de les Costes, instal·lada al segle XX i dedicada al Sagrat Cor de Jesús tenim molt bones vistes de la vall.

Ell reconeixement de la D.O. Alella, ha fet prosperar molt aquest conreu...

CAN MAGAROLA

Point of interest
Environment
28/07/2016

És una de les més antigues d'Alella i actualment hi ha la seu del Consorci del Parc de la Serralada Litoral. Era una masia amb mines pròpies que s'utilitzaven per omplir un sistema de basses situades...

PLANTANS DE CAN LLIMONA

Point of interest
Architecture
28/07/2016

Els principals camins i eixos de comunicació eren les rieres i les cases que es van anar construint al llarg del seu pas són de mides i tipologies diverses, però moltes tenen característiques...

LA VINÍCOLA+ NIUS ORENETES

Point of interest
Wildlife
Environment
28/07/2016

L'antic sindicat agrícola Alella Vinícola va ser creat l'any 1906, el mateix en què es va començar a construir l'edifici sota les ordres de l'arquitecte Jeroni Martorell. Té tres cossos amb funcions...

Images
Rating
/5
5 votes
80%
Ratings with comments Publish rating
Es una ruta facil i molt bonica, amb una varietat d’escenaris que es momt agradable
Ruta molt agraïda, per les vistes, entorn i cultius de vinya. A tenir en compte: abans del punt informatiu "Vinya", que es baixa per la torrentera, la ruta indica desviar-se a la dreta, entrant a les vinyes de les Caves Roura, aquest pas està tancat amb tanca metàl·lica i cadenat, sent impossible el pas, que comporta que la ruta queda totalment desvirtuada i escapsada.
Gràcies CARLEs Hem afegit indicacions ALERTES a la App per tal que quan es faci la ruta, suggereixi una variant per no trobar al camí tancat. No es veu a la WEB són alertes que podeu visualitzar a la ruta en la App.
Visits

What to see in: La vall de Rials

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: La vall de Rials

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filter by type
  Theme