Pineda de pins pinyers d'Alella
Fondo de Rials
Vall de Rials
Barraca de les Costes
Volver

La vall de Rials

Ruta
28/07/2016
Ficha

Introducción

La gran vinya d'Alella

Fent aquest itinerari tindrem una visió global del que podríem considerar la gran vinya d'Alella, tant per extensió com per tradició d'aquest cultiu a la vall. Un espai poc alterat amb bonics camins i vistes, en què descobrirem elements relacionats amb aquesta activitat agrícola ancestral.

El recorregut ens acostarà a la capçalera de la vall, però començarem el retorn, tot baixant cap al camí de la riera d'Alella. Abans d'arribar-hi veurem una important masia i ja a la riera trobarem cases de grans dimensions amb tocs modernistes i altres més humils però també boniques i singulars.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular antihorario
 • Dificultad
  Mediana
 • Duración
  1 hora 40 minutos
 • Pendiente
  261.00 meters
 • Distancia
  6.80 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Medio ambiente
  Arquitectura y medio
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

La gran vinya d'Alella

Tot i el ràpid creixement urbà accelerat per la construcció de l'autopista A-19 a finals de la dècada de 1960, la Vall de Rials va restar poc alterada, cosa que no va passar amb altres àrees d'Alella.

Gràcies a aquesta situació actualment la vall esdevé un ric patrimoni en si mateix, que manté un fort caràcter propi a Alella relacionat amb la seva cultura mil·lenària entorn del vi i la vinya. Tant és així que ja des de la primera meitat de la dècada de 1950 va rebre el reconeixement de la Denominació d'Origen Alella, esdevenint avui en dia una de les més antigues de la Península. Aquesta vall concentra 1/3 de les  totes les vinyes amb D.O Alella.

La caminada proposada ens permetrà copsar la creixent recuperació del cultiu de la vinya i alhora redescobrir les empremtes d'un passat recent lligat a la mateixa activitat però amb unes altres tècniques i mitjans. Juntament amb la vinya veurem hivernacles on encara s'hi cultiva la planta i flor ornamental, hortalisses i fruites com la maduixa, cultius molt estesos al Maresme.

Aquest itinerari comença davant de Can Lleonart (Centre d'Informació Turístic d'Alella) i ens porta a través de carrers estrets amb cases baixes cap al bosquet de pi pinyer d'Alella on podrem començar a gaudir de vistes de la Vall de Rials.

El camí de Teià o del Bosquet de Can Roure ens portarà al fons de la vall on veurem uns alocs creixent en el sauló del torrent de Rials. Anirem guanyant alçada molt progressivament fins a començar a baixar cap a la imponent i antiga masia de can Magarola, amb un interessant sistema de basses comunicades. Continuarem baixant passant pel costat de l'alzina monumental protegida de Can Rosselló i prendrem el camí de la riera sota l'ombra dels seus grans plataners. Abans d'arribar al punt d'inici veurem una gran quantitat d'edificis singulars molt bonics i interessants, com can Llimona o el conjunt de l'antic sindicat La Vinícola, ambdós amb elements modernistes.

Consejos

Cal portar aigua, només trobarem fonts a l'inici i al final de l'itinerari.

Portar calçat per caminar sobre terra, hi ha algun punt que rellisca per la sorra i el pendent.

És una ruta amb poques ombres portar crema solar.

 

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: La vall de Rials

Es mostren 1 - 7 de 7

BARR BOSQuet

Punto de interes
Medio ambiente
28/07/2016

Tot i no representar un ecosistema ric per la manca d'altres espècies vegetals i de contacte amb altres boscos, l'arbreda de pins pinyoners és una petita unitat paisatgística i lloc de celebració habi...

ALOCAR

Punto de interes
Flora
28/07/2016

Ens trobem davant un paisatge vegetal poc modificat, els roures, alzines i llentiscles aquí agafen grans dimensions gràcies a l'aigua del torrent.

L'alocar (foto) que creix al marge dret del Fondo de...

Blocs de granit

Punto de interes
Geología
28/07/2016

Aquests blocs aïllats són freqüents a la Serralada Litoral, formada per granit majoritàriament i materials del paleozoic en les parts més altes tirant cap al Montnegre on la serralada assoleix les...

CREU DE LA COSTA

Punto de interes
Medio ambiente
Otros
28/07/2016

Des de la Creu de les Costes, instal·lada al segle XX i dedicada al Sagrat Cor de Jesús tenim molt bones vistes de la vall.

Ell reconeixement de la D.O. Alella, ha fet prosperar molt aquest conreu...

CAN MAGAROLA

Punto de interes
Medio ambiente
28/07/2016

És una de les més antigues d'Alella i actualment hi ha la seu del Consorci del Parc de la Serralada Litoral. Era una masia amb mines pròpies que s'utilitzaven per omplir un sistema de basses situades...

PLANTANS DE CAN LLIMONA

Punto de interes
Arquitectura
28/07/2016

Els principals camins i eixos de comunicació eren les rieres i les cases que es van anar construint al llarg del seu pas són de mides i tipologies diverses, però moltes tenen característiques...

LA VINÍCOLA+ NIUS ORENETES

Punto de interes
Fauna
Medio ambiente
28/07/2016

L'antic sindicat agrícola Alella Vinícola va ser creat l'any 1906, el mateix en què es va començar a construir l'edifici sota les ordres de l'arquitecte Jeroni Martorell. Té tres cossos amb funcions...

Imágenes
Valoración
/5
5 votos
80%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Es una ruta facil i molt bonica, amb una varietat d’escenaris que es momt agradable
Ruta molt agraïda, per les vistes, entorn i cultius de vinya. A tenir en compte: abans del punt informatiu "Vinya", que es baixa per la torrentera, la ruta indica desviar-se a la dreta, entrant a les vinyes de les Caves Roura, aquest pas està tancat amb tanca metàl·lica i cadenat, sent impossible el pas, que comporta que la ruta queda totalment desvirtuada i escapsada.
Gràcies CARLEs Hem afegit indicacions ALERTES a la App per tal que quan es faci la ruta, suggereixi una variant per no trobar al camí tancat. No es veu a la WEB són alertes que podeu visualitzar a la ruta en la App.
Visitas

Que ver en: La vall de Rials

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: La vall de Rials

Es mostren 1 - 10 de 33
 • Filtra por tipo
  Temática