Return

p4 Font de la Salut

Route POI
Environment
Index card

Introduction

Algunes fonts de Casserres tenen el seu origen en les rieres, però d’altres coincideixen amb fractures de les roques que faciliten el pas de l’aigua pel seu interior. 

Per a molta gent i fins fa pocs anys, l’única manera d’obtenir aigua potable era agafar-la directament d’una font que en estat natural, no sempre surt formant un raig, sinó que acostuma a sortir arran de terra i formant un fangar, de manera que es fa difícil recollir-hi aigua. Per aquest fet, des de temps antics trobem aquestes surgències modificades per la mà de l’home, amb construccions (dipòsits, cisternes..) de pedra, rajola, etc., que recullen l’aigua i la fan sortir per brocs o aixetes que permeten beure i omplir-ne càntirs.

Som al rec de la Balma, l'aigua era procedent d'una veta del rec que rega tota una zona d'horts propers a les cases del nucli de Casserres. Aquesta aigua ha deixat de brollar i la font s'ha assecat, potser relacionat amb la pèrdua de la font del Solà, colgada durant la construcció de la variant de la BV-4132.

L'entorn immediat alterna una vegetació pròpia de ribera amb salzes, pollancres i algun vern associats a arbustos com l'arç blanc, el sanguinyol i l'esbarzer, típics de les bardisses de llocs ombrívols.

 

Images