Parc de la Riera de Polinyà
Return

Les carenes de Polinyà

Route
25/03/2014
Index card

Introduction

Compendi de sensacions.

En aquest complet recorregut pels voltants de Polinyà, integrem les diferents propostes en una de sola. No deixa de ser un itinerari còmode i fàcil de fer però, més llarg i per tant de major durada.

Tindrem temps d’impregnar-nos de vistes a serres llunyanes i de la proximitat dels cereals. De pujar dalt les suaus i exposades serres per baixar i creuar les fresques i protegides rieres. De travessar fragments de bosc i de descobrir les masies que encara avui modulen el paisatge amb la seva activitat.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  3 hours 15 minutes
 • Slope
  195.00 meters
 • Distance
  12.70 km
 • Theme
  Landscaping
  Architecture and environment
  Environment
 • Activity
  By foot
  By bike
 • Rating

Slope graph

Description

Compendi de sensacions.

Reunim en aquesta ruta totes les propostes del municipi en una de sola. Tècnicament segueix sent fàcil i còmode, però cal estar disposat a caminar una estoneta més.

Sortim del nucli antic del poble, a la part alta d’una petita carena, al costat de l’església romànica de Sant Salvador. Baixarem al torrent de Can Rovira passant pel forn romà, i un cop creuat, enfilar-nos a la carena de Serra Berona pel costat de la masia de Can Querol entre el prometedor bosc d’alzines. 

Seguirem per la carena direcció sud amb precioses vistes sobre la Vall de Santiga per baixar a la riera que recull les aigües d’aquesta vall. Aprofitarem per acostar-nos al nucli monumental de Santiga.

Retornarem, riera amunt, entre plàtans d’ombra, pollancres i algun àlber per anar a buscar el camí que ens puja de nou a la mateixa carena, passant pel costat del mas enrunat de Can Lletger. A la riera, merles, mallerengues i algun rossinyol alegren el pas.

Entre camps i façanes de bosquetons de pi i alzina, arribem a la cruïlla anomenada ‘‘quatre camins’’ on passa el camí vell de Polinyà a Sabadell i que podia haver estat traça de la Via Augusta romana i posterior ‘‘Camí Reial’’. El podem fer servir per baixar a Polinyà si volem escurçar. És en aquests espais oberts on no resulta difícil de veure sobrevolar el xoriguer cercant petits vertebrats i insectes per alimentar-se.  L’aligot parat al llindar del bosc, cerca petits rosegadors pels camps. 

Ara les vistes a la serralada prelitoral, Montserrat, Sant Llorenç, cingles de Bertí i Montseny prenen protagonisme. Ens anem acostant a l’extrem nord del recorregut, on els boscos ocupen major extensió; llàstima que van patir l’incendi del 1982 i des de llavors no s’han desenvolupat com caldria. La diversitat florística, d’artròpodes i ocells és alta. Per aquesta zona, abans de baixar cap a Can Padró, s’han trobat restes d’un assentament Ibèric.

Tornem a Polinyà i des de Can Padró veiem ara com la Serralada de Marina s’interposa entre la Plana Vallesana i el mar. Pobles arrecerats com Martorelles o Sant Fost de Campsentelles, i a la dreta, Montcada i Reixac dóna pas al Besòs cap al mar.

Anirem baixant per aquesta carena suau, per sobre Can Pedró i Can Monistrol, entre camps de cereals i la riera de Polinyà a la nostra Esquerra. Per fi, arribem de nou pel costat del cementiri on la creu de terme ens dóna la benvinguda al costat de l’Església de Sant Salvador.

 

Tips

TRAÇAT

 • Pista ample. Fàcil i còmode de caminar. 
 • El podeu escurçar fent qualsevol dels altres tres itineraris del municipi.
 • A alguns moments, el caminar per pista ample es pot fer cansat. Aprofiteu per gaudir de les vistes aturats o observar possibles ocells.
 • És un traçat apte per fer en bicicleta amb tota la familia. Terreny fàcil i còmode.

AIGUA

 • No  trobareu cap font.
 • Hi ha restaurants al nucli de Santiga i Can Barnola.

PRECAUCIONS

 • Estareu força estona per camí de carena.  El vent és molt molest. Si fa sol, hi ha poques ombres.
 • Atenció en creuar la carretera C-155
 • Per la pista poden passar vehicles amb motor.
 • Respecteu les propietats privades.
 • La Vall de Santiga està catalogada com a Paratge d’Interès Natural.

METEO

 • Evitar dies ventosos.
 • Evitar les hores de màxima insolació en dies d’estiu.

MATERIAL 

 • Calçat còmode per caminar per terrenys fàcils.
 • Uns pals de tresc us poden ajudar a fer més complert l’exercici de caminar.
 • Prismàtics si us agrada veure ocells. Aquests ambients agroforestals són rics biodiversitat. 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Dedicar un temps a visitar el conjunt monumental de Santiga.
 • Visitar també l’Església romànica de Sant Salvador.

 

Save the route

What is there

What to see in: Les carenes de Polinyà

Es mostren 1 - 12 de 12

Can Carol

Point of interest
Architecture
06/02/2014

Construïda l'any 1798, està tocant al polígon de Ca'n Humet. Els seus propietaris actuals són la família Costa que l'utilitzen com habitatge i també hi ha una residència canina.

Trobem un molí que...

Promoted

Vistes

Point of interest
Landscapes
25/03/2014

Som al punt conegut com a ‘‘quatre camins’’, on creua el camí de Sabadell a Polinyà amb el de Santa Perpètua o Serra Berona a Pedra Santa. El camí de Polinyà a Sabadell, és una traça antiga d’un "camí...

Promoted

Biodiversitat

Point of interest
Landscapes
25/03/2014

Aquesta zona de la capçalera del Torrent de Can Rovira i sector de Can Maurí va patir un incendi l’any 1982.  Actualment, aquesta formació boscosa jove, alternada amb zones de brolla (arbustiva baixa)...

Promoted

Can Padro

Point of interest
Architecture
25/03/2014

Si bé no se sap amb certesa l'època en què es va construir, és considerada com una de les antigues de Polinyà. S'utilitza com a ús residencial.

Una mica més avall, trobem Can Monistrol, datada de l...

Cementiri

Point of interest
Architecture
25/03/2014

Si seguissim pel camí cap el poble, passariem pel costat de la Creu de Terme i tot seguit l'església que ja podeu veure situada al nord de la població en una petita carena que separa les rieres de Can...

Torre Martí

Point of interest
Environment
05/05/2016

Casa d'estiueig a la part alta, propietat de la família Martí. Forma part de les mansions que es construïren entre la primera i segona desena del segle XX.

Sobre una planta rectangular correspon per...

Parc de la riera

Point of interest
Environment
05/05/2016

És el tram més ben conservat de la riera de Polinyà dins el nucli urbà i que no només ofereix la traça de la riera sinó els prats del voltant on floreixen herbàcies anuals que afavoreixen la...

Plataneda

Point of interest
Flora
05/05/2016

Baixem de nou per aquest paisatge ondulat del Vallès i tornem a ser a la vora d'un altre torrent: el torrent de ca n'Oller.

Com abans, una altra plataneda naturalitzant-se. Veieu com les bardisses de...

Can Fontanet

Point of interest
Landscapes
05/05/2016

Som a tocar del torrent de ca n'Oller. És un torrent sec de règim estacional i tributari per sota de Ca n'Oller de la riera de Caldes i aquesta del Besos.

Aquesta finestra de vegetació ens deixa veure...

Can Oller

Point of interest
Environment
05/05/2016

El terreny que veieu i aquest mas pertany al terme de Santa Perpètua de la Mogoda. Ca n'Oller gaudeix de l'honor de ser dels pocs masos que ha continuat en mans de la mateixa família de pagesos...

Vistes

Point of interest
Landscapes
05/05/2016

D'aquí dalt, a l'ombra de l'alzineta i l'om, tenim un fantàstic compendi visual.

Hem vist un paisatge agrícola de camps d'ordi, de blat, civada o alfals, i als marges residuals i vora de camins...

Parc de Joan Fuster.

Point of interest
Environment
05/05/2016

Fixeu-vos com es repeteix el paisatge de fora, aquí dins el nucli urbà. Ha estat un encert mantenir aquests elements del nostre paisatge vegetal: els retalls de bosc de pi blanc i pinyoner amb...

Images
Rating
No votes yet
Ratings with comments Publish rating

No hay sombras ni tantos paisajes para ver. Es un camino ancho por donde pasan los coches y la diversidad de paisajes y flora es más bien monótona. En la descripción te lo pintan muy bien pero acaba decepcionando.

Sentim que hagis quedat decebuda. És important ser conscients d'on som i no esperar més del que el lloc ens pot oferir. Tot i així, si mirem amb bons ulls, ens fixem en els detalls i deixem la vista recórrer el paisatge de serres prelitorals i de mosaics agrícoles, l'experiència millora. Si triem les primeres o últimes hores d'un dia de primavera, segur que encara ho supera. En fí, no et desanimis, ni deixis de sortir per això, i mira de trobar les parts positives, que de ben segur sempre n'hi han.

Visits

What to see in: Les carenes de Polinyà

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Les carenes de Polinyà

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filter by type
  Theme