Aiguabarreig Llémena Ter. Sant Gregori.
Planes de la Llémena amb vistes a Sant Grau. Sant Gregori.
Can Toscà i Can Benet de la Xaia.Sant Gregori.
Return

Les fonts de Sant Gregori, la riera de Llémena i el Ter

Route
01/03/2016
Index card

Introduction

La riera de Llémena, el Ter i les fonts de Sant Gregori

La ruta de les fonts de Sant Gregori és una ruta completa i variada que podrem fer a peu o en BTT. Si la fem en BTT, tot i tenir poc desnivell, trobarem alguns trams curts amb forta pendent. 

Destaquem d’aquesta ruta la singularitat de les seves fonts, algunes d’aigües picants i ferruginoses, com és el cas de la d’en Coromines i la d’en Verdaguer. Però són altres atractius com la varietat de boscos i camins, l’aiguabarreig de la riera de Llémena i el Ter, el castell de Sant Gregori i el veïnat de l’Església, el que fan d’aquesta una de les millors rutes de l’entorn.

SORTIDA: Del centre BTT de Sant Gregori. Disposa d'un ample aparcament. 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  3 hours 18 minutes
 • Slope
  114.00 meters
 • Distance
  11.58 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Environment
  Architecture and environment
 • Activity
  By foot
  By bike
 • Rating

Slope graph

Description

El Llémena, el Ter i les fonts de Sant Gregori

L’itinerari s’inicia al Centre BTT de Sant Gregori, just darrere del camp de futbol. Una vegada travessat el pont sobre la Llémena, girem pel primer camí que trobem a la nostra esquerra, el qual ens permet resseguir de molt a prop el riu. En aquest primer tram podem copsar la típica vegetació de bosc de ribera, freixes, aurons, pollancres i alguna mata de marfull florit a les vores del camí.

 

Aquest camí ens mena fins a l’aiguabarreig de la Llémena amb el Ter, tot travessant la Devesa de Can Prat. Continuarem pel camí que segueix cap a la dreta paral•lel al Ter i que ens porta a al pas del riu que ens duria fins a l'illa de la Pilastra. No travessarem a l’altra riba, sinó que retornarem pel mateix camí fins a trobar la carretera asfaltada.

 

Prosseguint per la carretera arribarem a una bifurcació, tot just davant del pas de la barca amb Bescanó, que seguirem a la dreta, sense agafar el camí de terra que segueix tot recte. Passats cinc-cents metres trobem un trencant, també a la dreta, on deixem l’asfaltat. Per aquest mateix camí, ja a l’interior d’un bosc d’alzines i roures, arribem a l’edifici de la Font picant, on podem tastar la seva aigua ferruginosa i carbònica. Continuarem seguint el camí que s’enfila al costat dret, fent algunes fortes marrades. Ara el pendent és més pronunciat i les alzines i els suros semblen guanyar terreny a la resta d’arbres del bosc. Al cap d’uns minuts trobem la pista que des de l’Argelaguet es dirigeix a Sant Grau. En aquest punt caldrà travessar el camí i agafar un corriol senyalitzat que passa just a tocar de la tanca de Can Clarà. Seguirem aquest corriol de baixada resseguint un bon tram de la tanca, per anar a parar finalment a la Font del Raig.

 

El camí continua des de la font per un camí accessible als cotxes que arriba fins a un camí asfaltat. En aquest punt caldrà primer, baixar a la dreta i, tot seguit, tombar a l’esquerra, prosseguint pel camí asfaltat que passa a tocar del Castell de Sant Gregori i, finalment, arriba al veïnat de l’Església. Passem a tocar de l’Església parroquial i continuem seguint el camí que porta cap al cementiri, deixant-lo a mà esquerra, per agafar el camí que planeja. Ben aviat, trobem una forta pujada a l’esquerra (deixem el camí de terra que continua planejant i enllacem amb una pista asfaltada), fins al punt on acaba l’asfalt. Passem la casa de Can Noguer i des d’aquí baixem per un camí de terra fins a tocar de la Font de Can Verdaguer. Just davant de la font s’obre una petita esplanada, al capdavall de la qual i podem observar un petit rètol senyalitzat. Es tracta de la llacuna de Can Verdaguer. La tornada la farem des de la part alta de l’esplanada de la font, on agafem un corriol que mena directament a Can Verdaguer. Aquest transcorre molt a prop entre el bosc i els conreus, arribant a tocar de la casa. En aquest punt caldrà seguir el camí de baixada durant uns minuts, fins a trobar un corriol senyalitzat amb una pilona de fusta al costat esquerre, que ens mena a la resclosa del molí de Sant Gregori.

 

Continuem travessant una arbreda de plàtans i pollancres i, just en arribar a les hortes, tombem a la dreta agafant el camí marcat que ens retorna al Veïnat de l’Església. Per tornar al punt de sortida caldrà seguir la carretera asfaltada en direcció esquerra i agafar el camí que uns metres més amunt surt a la dreta i porta a l’antic molí fariner. Anirem seguint el camí paral•lel a la Llémena, en aquest punt el bosc de ribera torna a ocupar part del paisatge, aurons, freixes, oms i alguna figuera dispersa recorren el camí entre la riera i els camps de conreu propers. Arribarem a un encreuament a on trobarem un pal senyalitzador que ens indica a l’esquerra i ens porta a travessar la Llémena i continuar en paral•lel a aquesta però a l’altra banda, ara ja molt a prop del punt d’inici.

 

Tips

TRAÇAT

 • El recorregut transita per camins variats, pistes de sorra, camins asfaltats i senders entre boscos.
 • Traçat amb molt pocs desnivells excepte en el tram entre la masia de Can Toscà i la font del Raig.

 

AIGUA

 • No tindrem problema per trobar aigua a les diferents fonts del recorregut.

 

PRECAUCIONS

 • Durant l’estiu i els dies més calorosos cal portar protecció solar (crema, gorra, ulleres de sol). 
 • Molts trams entre boscos amb ombra i d’altres sense, entre conreus.
 • Precaució al transitar per la llera del riu, hi ha perill d’avingudes en cas d’aiguats. Informeu-vos de la previsió o del temps passat.
 • Evitar entrar en els camps de conreu i sobretot trepitjar les zones llaurades.
 • Vigileu sobretot a les baixades amb pendent si aneu amb nens i en bicicleta.

 

METEO

 • Evitar les hores de màxima insolació.
 • Informar-se del temps abans de realitzar la ruta.

 

TERRENY

 • Camí variat amb trams de senderó i trams de pista.
 • Per anar amb BTT, senderó i pistes amples fàcilment ciclables però amb pendents fortes en alguns trams curts.

 

MATERIAL 

 • Ulleres sol, calçat còmode, aigua.
 • En totes les rutes de BTT es recomana portar casc i guants.
 • Càmera de fotos i prismàtics per a l'observació d'ocells.

 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Les fonts són un lloc ideal per fer parada i aprofitar per fer un mos. La font del Raig disposa taula i banc per seure.

 

Save the route

What is there

What to see in: Les fonts de Sant Gregori, la riera de Llémena i el Ter

Es mostren 1 - 9 de 9

Aiguabarreig Llémena Ter

Point of interest
Others
01/03/2016

L’aiguabarreig és el punt on s’uneixen, en aquest cas, una riera i un riu, la riera de Llémena, que neix a la Serra de Finestres, amb el riu Ter. 

Aquesta confluència de cabals fa d’aquest indret un l...

Illa de la Pilastra

Point of interest
Geology
01/03/2016

L’illa de la Pilastra és una illa fluvial situada en el tram mitjà-baix del Ter entre els municipis de Bescanó, Salt i Sant Gregori. Té una superfície d’unes 10 hectàrees de titularitat pública i...

Font d'en Coromines

Point of interest
Environment
01/03/2016

Arribem a la font d’en Coromines caminant per un preciós camí a l’interior d’un bosc de roures i alzines.

La font està ubicada a l’interior d’aquest edifici que antigament va ser una planta...

FONT DEL RAIG

Point of interest
Environment
01/03/2016

També coneguda com a Font de la Virobella, és l’única font d’aigua dolça situada a la falda de Sant Grau. Al costat de la font trobem una petita bassa que acumula aigua de la mateixa font, i dóna un...

Castell de Sant Gregori

Point of interest
Architecture
01/03/2016

El Casal dels Margarit o Castell de Sant Gregori, construït el segle XII segons el model de les cases urbanes nobles però amb una dimensió i complexitat molt més grans, és una de les fortaleses més...

Església Vella de Sant Gregori

Point of interest
Architecture
01/03/2016

Tot i que es coneix des de l'any 882, l'edifici actual té l'origen en una construcció romànica del segle XI.

Darrera l’absis de l’església, hi ha una creu de terme, gòtica, del segle XV, destruïda l...

Font de Can Verdaguer

Point of interest
Environment
01/03/2016

La font de Can Verdaguer està situada a molt a prop del Veïnat de l’Església de Sant Gregori i per les seves característiques la fa molt interessant en l’àmbit geològic, biològic i bioquímic.

La font...

Resclosa del Molí de Sant Gregori

Point of interest
Environment
01/03/2016

Ens tornem a trobar amb la Llémena ara en el punt de la Resclosa, just a sota del Mas Verdaguer. Aquesta resclosa, construïda a principis del segle XVIII portava l’aigua fins al molí fariner de Sant...

El Xot

Point of interest
Wildlife
01/03/2016

En els espais oberts, propers als petits boscos a tocar de la Llémena, trobem algunes aus com ara la perdiu, la guatlla, el mussol comú, el pit-roig, l’òliba, el gamarús i el Xot, que en aquest punt...

Images
Rating
/5
6 votes
70%
Ratings with comments Publish rating
Ruta per fer un matí amb família
Visits

What to see in: Les fonts de Sant Gregori, la riera de Llémena i el Ter

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Les fonts de Sant Gregori, la riera de Llémena i el Ter

Es mostren 1 - 10 de 23
 • Filter by type
  Theme