Pantà del Mig
Pla de Vidreres amb Montseny al fons
El Montseny des de Caulès
Return

A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Route
11/04/2017
Index card

Introduction

De la plana al cim per les velles masies

Es tracta d’un itinerari bastant llarg i d’un desnivell prolongat, però que permet una visió molt dilatada del pla en mosaic agroforestal, solcat per recs i rieres, i dels contraforts vidrerencs del massís de les Cadiretes, fins a l’emblemàtica ermita de Caulès i el turó del Puig Ventós com a punt culminant. Les vistes cap a la plana de la Selva i el Montseny des de l’indret són per emmarcar. La pista i els camins d’amplada suficient per on transcorre en tota la seva totalitat, el fan molt apte per fer-lo en BTT.

 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Anti-clockwise circular
 • Difficulty
  Median
 • Duration
  4 hours 30 minutes
 • Slope
  400.00 meters
 • Distance
  17.00 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Environment
  Architecture and environment
  Landscaping
 • Activity
  By foot
  By bike
 • Rating

Slope graph

Description

De la plana al cim per les velles masies

L’itinerari comença davant del pavelló municipal de Vidreres, on hi ha aparcament públic i uns plafons informatius de la zona que visitarem. Just davant del pavelló, a l’altre costat de la carretera, tenim l’equipament municipal de l’Escorxador, on hi ha l’oficina de turisme amb informació més detallada del municipi.

Es comença creuant l’aparcament del pavelló i travessant el rec Clar per sobre d’una passera. Es continua flanquejant l’últim barri de cases del nucli urbà pels carrers de la Marinada i del Migjorn per anar a buscar el pont per travessar l’autovia i endinsar-nos cap al pla de Vidreres fins al bosc d’en Puig

A partir d’aquí, pel mig del típic paisatge agroforestal i passant a frec de velles i interessants masies, es puja lentament cap l’indret de Caulès. El paisatge és cada vegada més emboscat, on guanyen presència les alzines sureres en un bosc mixt amb pins i algun roure en les parts ombrívoles. 

Després d’un llarg però moderat ascens, on es van guanyant dilatades panoràmiques cap a la plana de la Selva, al Montseny i al Montnegre, s’arriba a l’ermita de Caulès, bell indret amb vistes que mereix un bon repòs, i des d’on encara es pot continuar una estona més per atènyer el turó del Puig Ventós, que amb els seus 423 m d’altitud és el cim culminant d’aquesta part del massís de les Cadiretes.

A la tornada, després de desfer un bon tram del recorregut fet a l’anar, el traç proposat es desvia cap a la riera i els pantans d’en Llobet, on es canvia d’ambient per poder fruir d’indrets més humits i frescos, on hi podrem observar espècies de flora i fauna d’ambients humits i aquàtics.

Finalment, tornarem a desfer el camí travessant l’obert pla de Vidreres fins al punt d’inici, cansats però amb la motxilla plena de bones vistes i bells indrets visitats.

 

Tips

TRAÇAT

 • És llarg i amb una primera part en ascens prolongat, encara que moderat. La dificultat, doncs, ve més per la seva llargada que no pel desnivell total a superar, ja que en cap moment trobarem fortes i abruptes pujades.
 • El tram final fins al cim del Puig Ventós, la pujada és més costosa, encara que no molt llarga.
 • Degut a la seva llargada, es recomana fer la ruta en offline, accionant prèviament l’opció que dóna l’app de guardar la ruta al dispositiu. 

AIGUA

 • No hi ha punts d’aigua potable en tot el recorregut. Cal sortir amb les cantimplores ben plenes.

PRECAUCIONS

 • A la zona dels pantans, travessar les preses pel seu damunt pot ser perillós i no és recomanable, sobretot si sobreïx l’aigua del pantà o es va amb infants.
 • Després de o en època de pluges, alguns passos a gual de les rieres i l'acumulació de fang, poden fer incòmodes alguns trams de l'itinerari. 
 • La pista d'accés a Caulès és oberta al trànsit de vechicles, on, per aquest motiu, cal parar atenció, sobretot si anem amb infants.
 • Durant la batuda del senglar, la zona és força freqüentada per colles de caçadors. Informeu-vos-en millor abans d'anar-hi.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment. Gran part del recorregut no ofereix ombres i anirem molta estona exposats al sol. Protegiu-vos-en.

TERRENY

 • No hi ha cap moment de dificultat per terreny dificultós o abrupte. 

MATERIAL

 • No es necessita cap material especial o concret més enllà del mínim per a la pràctica del senderisme i la BTT. Potser és recomanable dur pals de tresc per als trams llargs de pista si es fa a peu i, a causa de la llargada de la ruta, material i eines per a possibles punxades si es va en BTT.
 • Recomanem portat prismàtics per a una millor visió de les panoràmiques, paisatge i la possible avifauna de zones humides que podrem observar a la primavera i estiu.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Vidreres, just davant del pavelló i l’aparcament públic, hi ha l’equipament municipal de l’Escorxador, on trobarem l’oficina de turisme. Es recomana fer-hi una visita per informar-nos millor dels indrets a visitar.
 • Si trobéssim l’oficina de l’Escorxador tancada, davant de la porta principal del pavelló, hi ha també uns plafons amb informació de la zona que visitarem.

Save the route

What is there

What to see in: A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Es mostren 1 - 8 de 8

Bosc d'en Puig

Point of interest
Environment
10/04/2017

Es tracta d'un bosc típic de la plana selvatana, on abunden els roures i les alzines. Continuem agafant el camí de l'esquerra a la propera cruïlla.

Freixes de Can Gener

Point of interest
Flora
10/04/2017

Al costat dels camí que passa pel costat de can Gener, podem veure uns grans i bells freixes. Molts masos de la plana de la Selva en tenen de plantats a prop de les cases, ja que la seva fusta era...

Bosc mixt de surera i pi

Point of interest
Environment
26/04/2017

En aquesta mitja altura tot pujant cap a Caulès, el bosc és amo i senyor de pràcticament tota la contrada. Però és un tipus de bosc en plena transformació molt caractrístic d'aquesta zona de Catalunya...

Vistes al Montnegre

Point of interest
Landscapes
11/04/2017

Amb l'ascens fet fins aquí, ja s'obren prou les vistes. La panoràmica que es pot contemplar des d'aquí és de l'emboscada vall de la riera de Pins i de Valldaniel, just a sota, l'extrem meridional de...

Caulès

Point of interest
Architecture
11/04/2017

L'ermita de Santa Susanna de Caulès és una antiga església parroquial que el 1448 fou annexionada a la de Vidreres, primer dedicada a sant Esteve i més tard a sanrta Susanna. És un edifici d'origen...

Riera d'en Llobet

Point of interest
Environment
11/04/2017

És un dels afluents del rec Clar. Neix a prop de Caulès, amb una longitud d'uns 5 km. Com la majoria de rieres vidrerenques està vorejada de plàtans, arbres originaris d'Europa oriental i introduïts a...

Pantà del Mig

Point of interest
Environment
11/04/2017

A sota al llit de la riera d'en Llobet, a la dreta del camí, podem veure l'anomenat pantà del Mig. Aquest pantà forma part del sistema de tres anomenats com a conjunt els pantans d'en Llobet, que...

Pantà d'en Llobet

Point of interest
Environment
10/04/2017

Es tracta del primer dels tres pantans anomenats pantans d'en Llobet, tot i que el que pren el nom propiament dit és aquest. Els altres dos també són coneguts com a pantà del Mig i el pantà de Dalt...

Images
Rating
/5
1 vote
60%
Ratings with comments Publish rating
Visits

What to see in: A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Theme