Pantà del Mig
Pla de Vidreres amb Montseny al fons
El Montseny des de Caulès
Revenir

A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Route
11/04/2017
Fichier

Introduction

De la plana al cim per les velles masies

Es tracta d’un itinerari bastant llarg i d’un desnivell prolongat, però que permet una visió molt dilatada del pla en mosaic agroforestal, solcat per recs i rieres, i dels contraforts vidrerencs del massís de les Cadiretes, fins a l’emblemàtica ermita de Caulès i el turó del Puig Ventós com a punt culminant. Les vistes cap a la plana de la Selva i el Montseny des de l’indret són per emmarcar. La pista i els camins d’amplada suficient per on transcorre en tota la seva totalitat, el fan molt apte per fer-lo en BTT.

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Circulaire anti-horaire
 • Difficulté
  Moyen
 • Durée
  4 heures 30 minutes
 • Slope
  400.00 meters
 • Distance
  17.00 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
  Architecture et environnement
  Aménagement paysager
 • Activité
  À pied
  À vélo
 • Évaluations

Slope graph

Description

De la plana al cim per les velles masies

L’itinerari comença davant del pavelló municipal de Vidreres, on hi ha aparcament públic i uns plafons informatius de la zona que visitarem. Just davant del pavelló, a l’altre costat de la carretera, tenim l’equipament municipal de l’Escorxador, on hi ha l’oficina de turisme amb informació més detallada del municipi.

Es comença creuant l’aparcament del pavelló i travessant el rec Clar per sobre d’una passera. Es continua flanquejant l’últim barri de cases del nucli urbà pels carrers de la Marinada i del Migjorn per anar a buscar el pont per travessar l’autovia i endinsar-nos cap al pla de Vidreres fins al bosc d’en Puig

A partir d’aquí, pel mig del típic paisatge agroforestal i passant a frec de velles i interessants masies, es puja lentament cap l’indret de Caulès. El paisatge és cada vegada més emboscat, on guanyen presència les alzines sureres en un bosc mixt amb pins i algun roure en les parts ombrívoles. 

Després d’un llarg però moderat ascens, on es van guanyant dilatades panoràmiques cap a la plana de la Selva, al Montseny i al Montnegre, s’arriba a l’ermita de Caulès, bell indret amb vistes que mereix un bon repòs, i des d’on encara es pot continuar una estona més per atènyer el turó del Puig Ventós, que amb els seus 423 m d’altitud és el cim culminant d’aquesta part del massís de les Cadiretes.

A la tornada, després de desfer un bon tram del recorregut fet a l’anar, el traç proposat es desvia cap a la riera i els pantans d’en Llobet, on es canvia d’ambient per poder fruir d’indrets més humits i frescos, on hi podrem observar espècies de flora i fauna d’ambients humits i aquàtics.

Finalment, tornarem a desfer el camí travessant l’obert pla de Vidreres fins al punt d’inici, cansats però amb la motxilla plena de bones vistes i bells indrets visitats.

 

Astuces

TRAÇAT

 • És llarg i amb una primera part en ascens prolongat, encara que moderat. La dificultat, doncs, ve més per la seva llargada que no pel desnivell total a superar, ja que en cap moment trobarem fortes i abruptes pujades.
 • El tram final fins al cim del Puig Ventós, la pujada és més costosa, encara que no molt llarga.
 • Degut a la seva llargada, es recomana fer la ruta en offline, accionant prèviament l’opció que dóna l’app de guardar la ruta al dispositiu. 

AIGUA

 • No hi ha punts d’aigua potable en tot el recorregut. Cal sortir amb les cantimplores ben plenes.

PRECAUCIONS

 • A la zona dels pantans, travessar les preses pel seu damunt pot ser perillós i no és recomanable, sobretot si sobreïx l’aigua del pantà o es va amb infants.
 • Després de o en època de pluges, alguns passos a gual de les rieres i l'acumulació de fang, poden fer incòmodes alguns trams de l'itinerari. 
 • La pista d'accés a Caulès és oberta al trànsit de vechicles, on, per aquest motiu, cal parar atenció, sobretot si anem amb infants.
 • Durant la batuda del senglar, la zona és força freqüentada per colles de caçadors. Informeu-vos-en millor abans d'anar-hi.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment. Gran part del recorregut no ofereix ombres i anirem molta estona exposats al sol. Protegiu-vos-en.

TERRENY

 • No hi ha cap moment de dificultat per terreny dificultós o abrupte. 

MATERIAL

 • No es necessita cap material especial o concret més enllà del mínim per a la pràctica del senderisme i la BTT. Potser és recomanable dur pals de tresc per als trams llargs de pista si es fa a peu i, a causa de la llargada de la ruta, material i eines per a possibles punxades si es va en BTT.
 • Recomanem portat prismàtics per a una millor visió de les panoràmiques, paisatge i la possible avifauna de zones humides que podrem observar a la primavera i estiu.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Vidreres, just davant del pavelló i l’aparcament públic, hi ha l’equipament municipal de l’Escorxador, on trobarem l’oficina de turisme. Es recomana fer-hi una visita per informar-nos millor dels indrets a visitar.
 • Si trobéssim l’oficina de l’Escorxador tancada, davant de la porta principal del pavelló, hi ha també uns plafons amb informació de la zona que visitarem.

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Es mostren 1 - 8 de 8

Bosc d'en Puig

Point d'intérêt
Environnement
10/04/2017

Es tracta d'un bosc típic de la plana selvatana, on abunden els roures i les alzines. Continuem agafant el camí de l'esquerra a la propera cruïlla.

Freixes de Can Gener

Point d'intérêt
Flore
10/04/2017

Al costat dels camí que passa pel costat de can Gener, podem veure uns grans i bells freixes. Molts masos de la plana de la Selva en tenen de plantats a prop de les cases, ja que la seva fusta era...

Bosc mixt de surera i pi

Point d'intérêt
Environnement
26/04/2017

En aquesta mitja altura tot pujant cap a Caulès, el bosc és amo i senyor de pràcticament tota la contrada. Però és un tipus de bosc en plena transformació molt caractrístic d'aquesta zona de Catalunya...

Vistes al Montnegre

Point d'intérêt
Paysages
11/04/2017

Amb l'ascens fet fins aquí, ja s'obren prou les vistes. La panoràmica que es pot contemplar des d'aquí és de l'emboscada vall de la riera de Pins i de Valldaniel, just a sota, l'extrem meridional de...

Caulès

Point d'intérêt
Architecture
11/04/2017

L'ermita de Santa Susanna de Caulès és una antiga església parroquial que el 1448 fou annexionada a la de Vidreres, primer dedicada a sant Esteve i més tard a sanrta Susanna. És un edifici d'origen...

Riera d'en Llobet

Point d'intérêt
Environnement
11/04/2017

És un dels afluents del rec Clar. Neix a prop de Caulès, amb una longitud d'uns 5 km. Com la majoria de rieres vidrerenques està vorejada de plàtans, arbres originaris d'Europa oriental i introduïts a...

Pantà del Mig

Point d'intérêt
Environnement
11/04/2017

A sota al llit de la riera d'en Llobet, a la dreta del camí, podem veure l'anomenat pantà del Mig. Aquest pantà forma part del sistema de tres anomenats com a conjunt els pantans d'en Llobet, que...

Pantà d'en Llobet

Point d'intérêt
Environnement
10/04/2017

Es tracta del primer dels tres pantans anomenats pantans d'en Llobet, tot i que el que pren el nom propiament dit és aquest. Els altres dos també són coneguts com a pantà del Mig i el pantà de Dalt...

Images
Évaluations
/5
1 vote
60%
Évalutations avec commentaires Publier note
Les visites

Que voir à: A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: A l'ermita de Caulès i al Puig Ventós

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thème