Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Els Plans de Sió. Hostafrancs.
Volver

Els Plans de Sió

Destino
18/05/2022
Ficha

Presentación

Terres de secà vestides d’història en forma de castells

Els Plans de Sió és un municipi de la província de Lleida, comarca de la Segarra, format pels pobles de les Pallargues (capital), el Canós, Sisteró, Concabella, Hostafrancs, Muller, Mont-roig, Montcortès de Segarra, l'Aranyó, Ratera i Pelagalls. També pertanyen als Plans de Sió algunes antigues masies com Queralt de Meca o la de Golonor, el despoblat de Claret i l'antiga quadra de Talarn.

Esquitxat de petits pobles d'origen medieval, els Castells i les esglésies romàniques en són l'element patrimonial i històric més notable. Els segles XI-XII el riu Sió, a la Segarra, va marcar la frontera entre els comtats catalans cristians i al-Àndalus àrab; com a conseqüència, la riba del Sió va viure la proliferació d'una gran quantitat de castells i d'esglésies que asseguraven la presència cristiana i defensaven emplaçaments Cristians. Actualment, alguns dels castells són visitables i molts d'ells es mantenen ben conservats. Així, destaquen els de Montcortès (1095), Concabella (1031), les Pallargues (1040) i l'Aranyó (1120), reformats en època moderna per convertir-los en castells palau.

Els Plans de Sió, de 55,89 km², és situat a la vall mitjana del riu Sió, envoltats de turons d'alçades mitjanes que no superen els 500 metres: Tossal de Sant Cristòfol, tossal de les Bruixes, tossal Llarg, tossal de Queralt.

Forma part, gairebé totalment, de l'Espai Natural dels Plans de Sió (10.382 ha), que es caracteritza per un paisatge estèpic amb ecosistemes de secà i zones d'aigua, forjat per mans pageses al llarg dels segles.

Els seus ecosistemes de secà, juntament amb la resta de secans de Lleida, són únics a Catalunya i extraordinàriament fràgils. Són l'hàbitat de nombroses espècies d'aus, algunes de les quals protegides, com el sisó, el gaig blau, la calàndria, el xoriguer petit i l'esparver cendrós, que depenen del delicat equilibri ecològic d'aquest espai per poder viure-hi i criar.

El clima és mediterrani, caracteritzat per la continentalitat tèrmica i la sequera pluviomètrica. Així, els hiverns són freds i els estius molt càlids i assolellats, amb una marcada amplitud tèrmica. Les boires són normals a l'hivern, mentre que les glaçades són més puntuals.

És solcat, a més del Sió, pel torrent de Casarell. Nombroses peixeres controlen el curs del Sió. Les ribes estan poblades d'arbres de fulla caduca com freixes, oms, salzes, saüquers, àlbers, xops i acàcies. També abunden canyissars i la boga decorats de lliris silvestres.

L'activitat econòmica més important del municipi és l'agricultura de secà. Majoritàriament, s'hi cultiven cereals d'hivern com l'ordi i el blat; oleaginoses com la colza i lleguminoses com el pèsol. També trobem cultius arbrats com ametllers i oliveres. Les cabanes de volta i els màrgens de pedra seca identifiquen els camps de cultiu. A les vores sovint també hi ha fruiters semisilvestres.

Tots aquests trets que conformen el municipi li confereix una valoració especial del seu patrimoni històric, natural i paisatgístic que cal preservar, protegir i descobrir.


 

No te lo pierdas

Fer la ruta dels Castells del Sió de la Segarra, de 69 quilòmetres, que discorre seguint el curs d'aquest riu. És un itinerari que passa per alguns dels castells de la població, Montcortès, l'Aranyó, les Pallargues, castell molí de Ratera i Concabella. Aquesta ruta va ser guardonada amb el Diploma Turístic de la Generalitat l'any 2012.

Apropar-se fins al castell de Concabella, on hi ha el Centre d'Interpretació dels Secans de Lleida i el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió, on s'informa el visitant de les riqueses naturals i històriques al voltant del riu Sió i les Terres de Ponent.

Visitar el castell de les Pallargues, que conserva de manera excel·lent els elements de la construcció medieval.

Cuando ir

A la primavera, que ens permet conèixer els fantàstics ocells dels secans i les floracions que acompanyen els conreus.

Qué hacer

La gran extensió d'aquest municipi permet fer diversos itineraris a peu o en bicicleta.

Observació i fotografia d'aus.

Anar a conèixer el ric patrimoni arquitectònic d'aquest territori.

Sabías que

El nom dels Plans de Sió el va adoptar el municipi de les Pallargues en agregar-se-li el 1974 el de l'Aranyó.

L'espai natural dels Plans de Sió forma part de la Xarxa Natura 2000 i és la més gran de les ZEPA (Zona d'Especial Protecció d'Aus) de la Plana de Lleida.

A l'Aranyó va néixer el 1918 l'escriptor Manuel de Pedrolo, autor de novel·les com El Mecanoscrit del segon origen (1974).

Alrededores

Les Oluges amb la vila closa medieval.

Guissona.

L’església de Santa Maria a Agramunt.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
973 52 00 30
Turisme de la Segarra
973 53 13 03

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Els Plans de Sió

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Els Plans de Sió

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Els Plans de Sió

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filtra por tipo
  Temàtica