Riera de Vallcàrquera
Camps de Vallcàrquera
La riereta. Figaró
Volver

Figaró-Montmany

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Entre els cingles de Bertí i el Montseny

Figaró – Montmany és un municipi situat al nord de la comarca del Vallès Oriental, entre els primers contraforts del massís del Montseny, per la seva part meridional, i els cingles de Bertí, amb un marcat encaixament a la vall del riu Congost. La superfície del terme municipal actual coincideix generalment amb la de les antigues parròquies, que va des del turó de Puiggraciós i els peus dels cingles de Bertí a la vall de Montmany, fins a la zona de la vall de Vallcàrquera amb límit al turó de Roca Centella, ja dins dels primers contraforts del massís del Montseny.

Amb poc més de 1.000 habitants, la seva població s’ha vist lleugerament incrementada per l’arribada de gent provinent de Barcelona i altres poblacions de la seva àrea metropolitana. El progressiu arraconament de les tasques agrícoles i forestals per la consolidació dels sectors de la indústria, la construcció i els serveis, han fet que el sector primari sigui actualment pràcticament residual.

Amb la creixent importància del camí que unia els mercats de Vic, Granollers i Barcelona, es comença a desenvolupar sobretot a partir dels segles XV i XVI un assentament humà a baix a la vall fregant el riu Congost, a la zona del mas Figueró, documentat ja a partir del segle XIV, donant forma al nucli del Figaró, actual cap del municipi. Aquest nucli ha anat sempre de bracet en les successòries millores en les  vies de comunicació del Congost, la carretera i el tren, de manera que uns dels fenòmens que més ha fet canviar la fesomia del nucli la trobem en la forta tradició de l’estiueig d’elit a partir de principis del segle XX fins a l’actualitat, amb la presència d’imponents torres modernistes.

La zona ha estat propícia als incendis forestals, ocupant la superfície actual grans extensions de brolles i matollars en transició a pinedes i joves alzinars, i ofereix raconades d’una gran bellesa, com el sot del Bac i la petita vall de Vallcàrquera.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major del Figaró, a primers de setembre, amb la tradició dels fanalets com a acte destacat; la Festa del Pi i dels Sants Patrons, el primer diumenge i dilluns després de Pasqua; la Festa Major del santuari de Puiggraciós, el segon diumenge de setembre; l’aplec a Puiggraciós, el dia 25 de març, i la Festa del carrer de la Verge de Montserrat, pels voltants del dia de la Mare de Déu de Montserrat.

 

Sabies que...?

 

Anomenat fins al 1981 Montmany de Puiggraciós, va canviar de nom a Figaró-Montmany per tal de reflectir la realitat respecte el nucli més compacte i poblat del Figaró, cap del municipi, a la vall del riu Congost.

 

No et perdis...

 

Una excursió al proper sot del Bac, una indret enclotat entre parets de pedra feréstec i misteriós.

 

Què fer...?

 

Una passejada pel nucli del Figaró per poder gaudir de les torres d’estil modernista que hi trobarem, fetes construir per la burgesia a principis del segle XX amb l’origen de l’estiueig al poble.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer diumenge després de Pasqua, podrem gaudir de la Plantada del Pi del Figaró, una festa arrelada amb tota la tradició.

 

Voltants...

 

A prop del Figaró – Montmany podem continuar coneixent altres racons d’aquests contraforts meridionals del Montseny als municipis de Tagamanent i Cànoves i Samalús. Trobarem els itineraris a l’app de Natura Local.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 842 91 11
Vigilants Municipals
610 52 42 89
Consultori Mèdic
93 842 92 56
Bombers
93 842 80 14
Info Renfe
902 24 02 02
Busos Sagalés
902 13 00 14

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Figaró-Montmany

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Figaró-Montmany

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Figaró-Montmany

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filtra por tipo
  Temàtica