Campanar de Sant Quirze
Sant Quirze del mirador de l'Estret
Nucli urbà de Sant Quirze Safaja.
Carrer Major de Sant Quirze Safaja
El Tenes. Sant Quirze Safaja.
Volver

Sant Quirze Safaja

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

El Moianès més escarpat

Sant Quirze Safaja és un dels municipis que tanquen meridionalment la comarca del Moianès, amb molta relació amb els municipis vallesans de la seva propera rodalia. Actualment el poble agrupa uns 650 habitants, amb una població flotant que s’incrementa exponencialment durant els períodes de vacances i els caps de setmana, degut a la seves nombroses segones residències.

El terreny és molt emboscat, perdudes les vinyes i, en general, els terrenys cultivats, predominant les pinedes i, en menor mesura, les alzines i els roures. El riu Tenes, així com altres rieres i torrents, solquen encaixonats entre petits congostos el terme, oferint belles estampes fluvials i rics boscos de ribera. De fet, es diu que Safaja ve de quan l’indret era profusament ocupat per extenses fagedes.

Una de les tradicions més arrelades és la de la celebració d’una arrossada popular per Sant Quirze i Santa Julita, el dia 16 de juny. La Festa Major se celebra entre finals de juliol i principis d’agost. També se celebra encara l’aplec a la plaça de l’Església, el diumenge després de Pasqua, i l’aplec de Sant Pere de Bertí, el primer diumenge de juliol. 

 

Sabies que...?

 

El gran poeta Màrius Torres, nascut a Lleida, està enterrat al cementiri de Sant Quirze Safaja, ja que, malalt de tuberculosi, s’internà durant  7 anys fins a la seva mort, als 32 anys, al sanatori de Puigdolena, dins del terme del municipi. Quan es trobava millor, feia estades al mas Blanc. Aquí en aquestes terres diuen que va escriure la millor de la seva poesia!

 

No et perdis...

 

La visita al santuari i antic monestir de Sant Miquel del Fai, en part dins del terme de Sant Quirze Safaja. És un bell racó arrapat als cingles de la muntanya on natura i cultura es donen la mà creant un lloc únic. Una visita a aquest indret, on podrem deixar còmodament el cotxe, també ens permet visitar a peu l'espai natural dels cingles de Bertí, on nia molt protegida l'escassa àguila cuabarrada. Porteu prismàtics!

Si en teniu l'ocasió, aneu a tastar els tradicionals i coneguts cigrons de La Fonda Safaja. Us en llepareu els dits!

 

Què fer...?

 

No deixeu de passejar-vos pel bonic nucli antic, un allargassat conjunt de cases enfilades dalt d’un impressionant esperó  rocós, conegut com la Molla, format pacientment pel pas del riu Tenes, on s’hi estén el carrer Major. Al capdamunt del carrer, podrem veure l’església de Sant Quirze i Santa Julita, d’origen romànic, que conserva l’absis de l’època semicircular. Mentre hi pugeu, a més, podreu anar llegint poemes d’en Màrius Torres. I al capdamunt de tot de la passejada, podreu gaudir d’una bella vista al mirador de la Campana. Tot baixant cap al riu, us recomanem que feu una visita, també, al parc de l'Aigua, un espai únic, tranquil i emblemàtic del poble.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi aneu a finals de juliol, podreu participar al Raid Verd, una singular prova d’orientació que consta de diferents proves esportives, a peu, amb BTT i... amb canoa! Hi ha dues opcions, la màster i la popular. Cal inscriure’s abans!

 

Voltants...

 

A prop de Sant Quirze Safaja, podem visitar Moià, la capital de la comarca, i Castellterçol, poble on podrem visitar la casa on va néixer el polític Enric Prat de la Riba.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 866 03 68
Consultori mèdic
93 866 38 98
CAP Moià
93 820 79 32
Farmàcia Mireia Feu
93 866 25 82
Busos Sagalés
902 13 00 14
Taxi
607 23 36 84

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Sant Quirze Safaja

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Sant Quirze Safaja

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Sant Quirze Safaja

Es mostren 1 - 10 de 14
 • Filtra por tipo
  Temàtica