Presentación
Terraprims al portal de l’Empordà
Medinyà és un municipi situat a la comarca del Gironès, i és un dels 11 pobles de “l’Empordà del Gironès” o el “Gironès d’Empordà” (Medinyà, Cervià de Ter, Viladasens, Sant Jordi Desvalls, Celrà, Bordils, Sant Joan de Mollet, Flaçà, Juià, Sant Martí Vell i Madremanya). “Medinyà juntament amb Celrà són el portal de l’Empordà”.
Es troba a l'esquerra del riu Ter i al nord-est de la ciutat de Girona, a l'encreuament de l'N-II i la carretera GI-514, a una altitud aproximada de 60 metres sobre el nivell del mar, i el seu territori s'estén per una superfície al voltant de 7,7 km². El nucli antic de Medinyà s'ubica en un turó (84 msnm), on es troba el Castell de Medinyà i la seva antiga capella. Es conserva l’antic hospital (1398), amb la capella de Sant Jaume.
Històricament, Medinyà va ser un municipi independent fins al 1972, quan es va integrar al municipi de Sant Julià de Ramis. No obstant això, el 2015, va recuperar la seva independència després d'una consulta popular. Però, en declarar-se inconstitucional la Llei del Parlament que n'aprovava la creació el 2018, atès que el nou municipi de Medinyà no arribava als llindars de població mínims previstos a la legislació bàsica de l'Estat en matèria de règim local, que se situa en els 5.000 habitants (article 13.2 de la Llei de bases de règim local), el municipi va desaparèixer i tornà a integrar-se dins el municipi de Sant Julià de Ramis.
Actualment (2024), Medinyà continua lluitant per recuperar la seva independència municipal. La Diputació de Girona va aprovar una moció el març del 2024 per a la restitució de Medinyà com a municipi independent (Llei 8/2015, del 10 de juny, de creació del municipi de Medinyà). Tot i això, la resolució final encara està pendent.
El municipi està localitzat en la depressió del riu Ter, al qual s'associa una plana al·luvial de gran fertilitat. Les rieres del Vall-llobera i del Farga a Medinyà són cursos d'aigua que es caracteritzen per ser intermitents i amb una conca hidrogràfica reduïda. Tenen un paper important en la gestió de l'aigua i en la protecció del paisatge local, tot i que normalment estan seques.
La font i safareig d’en Gifre es troba al nord de Medinyà, al costat de la Riera de la Vall-Llobera, dins el municipi de Sant Julià de Ramis, actualment, és l’única font de Medinyà que queda en ús, i ha servit de punt de trobada pels habitants locals. Els diferents usos que ha rebut al llarg del temps han fet aflorar un sentiment d’identitat i estima per part del poble de Medinyà, per la qual cosa ha rebut accions de restauració de caràcter voluntari. Per altra banda, es fan anàlisis de la seva qualitat que certifiquen la bona qualitat d’aquesta per al consum humà. Tot això, justifiquen el fet que l’administració local de Medinyà es pugui involucrar en la seva gestió.
Medinyà forma part la unitat geogràfica dels Terraprims d’Empordà, una regió geogràfica que es caracteritza pel seu relleu suaument ondulat, conformat per zones boscoses que s’alternen amb conreus de manera molt harmònica i s’adapten suaument a l’orografia del terreny, acompanyada d’un poblament dispers; situat al nord-est de Catalunya i que actua com una zona de transició entre la plana al·luvial de l'Empordà i les muntanyes de la Garrotxa i el Gironès.
Els sòls són predominantment sorrencs i poc profunds, derivats de materials detrítics del Pliocè. Aquests sòls són menys fèrtils i, per tant, menys aptes per a l'agricultura intensiva, tot i que es fan servir per a conreus extensius i pastures.
El clima és mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos i secs. Les precipitacions són irregulars i es concentren principalment a la tardor i la primavera.
La vegetació inclou una barreja de boscos de pins, alzines i zones de matolls. A les valls i zones més baixes, es troben camps de conreu i pastures que aprofiten la humitat del terreny.
La fauna és diversa i reflecteix l'ecosistema mediterrani. Entre els vertebrats, es poden trobar espècies com el conill, la llebre, el ratolí, i diversos ocells com el pardal, el cucut i el mussol. També hi ha aus migratòries que passen per la zona durant els períodes de migració. En termes d'amfibis i rèptils, la zona pot albergar espècies com la salamandra i el llangardaix. A més, els cursos d'aigua temporals i les zones humides locals proporcionen hàbitats per a insectes i aràcnids, que són essencials per al manteniment de l'equilibri ecològic.
No te lo pierdas
- El Castell de Medinyà, una impressionant fortificació medieval, obra mestra arquitectònica que canta la història de la regió, i des d'on es tenen les vistes panoràmiques de la zona.
- Els productes locals, com els formatges artesanals i els vins.
Cuando ir
- La fira del conte de Medinyà es fa a mitjan setembre.
- La festa Major és al primer i segon cap de setmana d’octubre.
Qué hacer
- Medinyà ofereix una àmplia varietat de rutes i senders que ofereixen l'oportunitat d'explorar la natura i el patrimoni històric de la regió.
- Visites culturals a llocs d'interès històric.
Sabías que
El poble de Medinyà es mencioni en el llibre de viatges SPANIEN de Hans Christian Andersen. Arran d’aquest fet es va crear l’any 2010 la Fira del Conte de Medinyà, sent la fira del conte vigent més antiga de Catalunya. El 2017, la fira va ser reconeguda amb el XXXII Premi a la Normalització Lingüística i Cultural que atorga l’ADAC, Ateneu d’Acció Cultural de Girona.
Alrededores
- A Sant Julià de Ramis podem visitar el castell de Montagut, una de les millors mostres de castell medieval per la quantitat de restes originàries que es conserven; i El poblat ibèric de Sant Julià de Rami, amb gran nombre de restes ibèriques i romanes, establert a la muntanya dels Sants Metges.
- La ciutat de Girona està a poca distància i ofereix una rica història, amb el seu nucli antic, muralles i la famosa Basílica de Sant Feliu.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Cercador de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya - del Municipi Sant Julià de Ramis.
Lloc web amb la informació de la fira del conte de Medinyà.