Rutes a Camprodon
Rutes a Camprodon
Rutes a Camprodon
Volver

Camprodon

Destino
19/04/2021
Ficha

Presentación

La vila que dóna nom a una vall i abraça l'Alta Garrotxa

Camprodon és el segon municipi més gran de la comarca del Ripollès (103,38 km²), i està localitzat al nord-est d'aquesta. Al nord limita amb Molló, a l'est amb Prats de Molló, la Menera (Vallespir, França), i Montagut de Fluvià (Garrotxa). Al sud es troba amb la Vall de Bianya (Garrotxa), Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa. A l'oest és fronterer amb Llanars.

El terme municipal abraça des de la vessant oriental de la serra Cavallera, situada a l'oest del terme, fins a la serra de Bestracà, a l'est. Al nord-oest hi ha el Puig Moscós (1739 m), al nord Montfalgars (1610 m), prop del Coll d'Ares, i a nord-est arriba fins al cim del Comanegra (1557 m). Dins la vila de Camprodon, hi ha confluència del riu Ter amb el Ritort.

La vila de Camprodon és el cap del municipi, però pràcticament la meitat del terme es troba dins la comarca natural de l'Alta Garrotxa, on inclou des de finals de la dècada de 1960, els pobles de Beget i Bolòs, Acaben de conformar tot el terme municipal, els nuclis de Rocabruna, la colònia Estevenell, i la urbanització Font-rubí. A més a més, també hi ha una gran quantitat de poblament dispers.

La vall és un punt de pas obligat per accedir a Molló i el coll d'Ares, seguint la carretera C-38, que porta a França. Però també ho és per arribar a la part alta del Ter, Setcases, l'estació de Vallter 2000, Rocabruna i Beget.

Actualment compta amb 2.298 veïns, la meitat dels quals és població activa, ocupada principalment en els serveis (turisme i comerç) i la indústria (fusta, paper, i aliments), i ho fan en empreses petites generalment.

La superfície agrícola es destina a terres de pastura permanents majoritàriament, i una petita part als conreus herbacis i als fruiters.
La ramaderia és representada principalment pel bestiar boví, seguit del porcí, i l'oví.

A Camprodon hi trobem un ric i divers patrimoni, però no només és el relacionat amb la natura i els seus magnífics paisatges, que atrau tants visitants a fer turisme actiu.
Dins el terme municipal hi ha repartits molts elements arquitectònics de gran valor, una desena d'ells considerats Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Al cap del municipi destaca el Pont Nou (gòtic), símbol de la vila sobre el riu Ter, però també destaca el monestir de Sant Pere (romànic), el castell de Camprodon, i altres edificis que comprenen un ampli ventall d'estils i èpoques arquitectòniques, fins i tot noucentistes i modernistes.

Fora de la vila de Camprodon cal destacar el conjunt del poble medieval de Beget, considerat dels més bonics de Catalunya, així com la seva església romànica dedicada a Sant Cristòfol, o Sant Feliu de Rocabruna, entre Molló i Beget. També existeix un llegat relacionat amb elements defensius, com la Torre Cavallera (gòtic), el castell de Rocabruna (romànic-gòtic), el castell de Bestracà (romànic).

La vila de Camprodon celebra diverses festes i celebracions al llarg de l'any, començant per la processó de Setmana Santa, després amb la festa major, el 21 de juny, però també hi ha aplecs mateix mes. A l'agost se celebren les «festes de carrer», amb diverses activitats festives, i un aplec a la font de Can Moi. Al setembre se celebra la festa petita de Sant Víctor, a l'octubre hi ha un altre aplec. A principis de desembre es fa la festa major de la Vila de Baix, una mostra de pessebres i un concert de Nadal.

Natura 2000 EIN

No te lo pierdas

Camprodon té un ric patrimoni gastronòmic, potser el producte més conegut són les seves famoses i boníssimes galetes, si ja les coneixeu, possiblement us transportaran a la infantesa, i si no, aprofiteu per tastar-les al seu lloc d'origen.

Però l'oferta de productes no es redueix als dolços, també hi trobareu un bon assortit d'embotits i formatges de gran qualitat.

També us recomanem que aprofiteu la visita per anar als seus restaurants on podreu tastar les carns de boví o oví produïdes al mateix municipi.

Cuando ir

Entre els mesos de juliol i agost se celebra el Festival de Música Clàssica Isaac Albéniz, amb intèrprets de gran nivell.

Isaac Albéniz, va néixer accidentalment a la vila de Camprodon el 29 de maig de 1860, i va tenir un gran reconeixement internacional com a músic, director, pianista i compositor.

Si t'agrada la música, especialment la clàssica, no t'ho perdis!.

 

 

Qué hacer

Una bona opció és sortir a fer una passejada per les fonts, en trobarem fins a una quinzena, tant dins com fora el nucli urbà, les més destacables són la Font de Sant Patllari, la Font del Boix, la del Vern, la de Can Moi, la de la Forcarà, la Font del Botàs, i també la Font de Llandrius.


Aprofiteu per sortir a fer una excursió i visita al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, hi trobareu grans paisatges d'alta muntanya, amb bons accessos, equipats amb serveis com refugis, i ben propers a Camprodon.

 

Sabías que

El patró de Camprodon és Sant Patllari, i la seva llegenda és ben curiosa. S'explica que uns frares benedictins van anar a un poble dels Alps francesos per robar les relíquies i portar-les cap a Espanya. De tornada, tot passant per Camprodon, l'ase que les transportava es va aturar. Enfadat del fet que l'estiressin insistentment per continuar, de les coces que va fer a terra, en brollaren tres sortidors d'aigua. D'aquí sorgí la Font de Sant Patllari. Tot seguit l'ase es va passejar per totes les esglésies i el monestir de la vila de Camprodon.

Les relíquies actualment encara es poden veure dins l'església de Santa Maria.

 

Alrededores

Setcases es troba a pocs quilòmetres de Camprodon, allà hi trobareu un bonic poblet de muntanya amb les cases de pedra, i un bon paisatge.

Des de Setcases també podeu aprofitar per arribar a l'estació d'esquí de Vallter 2000, ja estareu al Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, amb imponents paisatges d'alta muntanya, i el refugi d'Ulldeter força proper i accessible.

Una altra opció interessant és apropar-se a Molló, sobretot per visitar la seva esplèndida i imponent església romànica, Santa Cecília, des d'on també gaudireu de bonics paisatges.

Si seguiu la carretera C38 amunt, arribareu al Coll d'Ares, a la frontera entre el Ripollès i el Vallespir (França), un dels importants punts de la Retirada, per on van creuar milers de persones, fugint de les tropes feixistes de Franco.

Teléfonos de contacto

Oficina de turisme de Camprodon
972 740 010
Emergències
112
Centre d'Informació del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
667 11 68 11

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Camprodon

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Camprodon

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Camprodon

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Filtra por tipo
  Temàtica