Puig Cubell i Miralles. Vidrà
Nucli vell de Vidrà. Sant Hilari
Serra de Curull. Vidrà
Nucli vell de Vidrà
Volver

Vidrà

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Entre Bellmunt i Milany

Vidrà és un municipi situat al nord-est de la comarca d’Osona al límit amb la Garrotxa i el Ripollès, a on pertanyia fins al 1989, a la capçalera de la comarca natural del Bisaura. El nucli principal queda a prop del pas del riu Ges, en un replanet que fa aquesta vall entre el riu i la muntanya de la Talaia i de Puig Castellar. El terme s’enfila sobretot cap al nord, fins al cim de la serra de Milany i els veïnats de Ciuret i Collfred, ja anant cap a la Garrotxa.

El municipi actual agrupa les antigues possessions de viles rurals d’origen medieval amb grans masos dispersos per tot el territori, configurant una petita població, agrupant actualment al voltant d'uns 170 habitants, dedicats al cultiu de farratges, a la ramaderia i a un petit sector industrial relacionat amb la fusta, a més de a les iniciatives turístiques i gastronòmiques. A part del nucli principal de Vidrà, formen el municipi els veïnats de Ciuret i la Creu de l’Arç, aquest últim a tocar del poble.

El relleu del terme és força abrupte, ocupant una zona plena de valls enclotades que van guanyant alçada vers la serra de Bellmunt (1248 m), al sud, les de Milany (1529 m) i Santa Magdalena (1468 m), al nord, i el Puig Cubell (1487 m) i el Puigsacalm (1514), ja a la Garrotxa, a l’est. Abunden els boscos principalment de roure i faig, així com les pastures. Les rieres i torrents, ofereixen trams de boscos de ribera ben conservats.

Les manifestacions festives i culturals més interessants de Vidrà són la Festa Major, el quart cap de setmana de setembre; la Festa Petita de Sant Hilari, el dia 13 de gener; el concurs de gossos d'atura, el tercer cap de setmana de juliol, i la Caminada del Vidranès, el tercer diumenge de maig.

 

Sabies que...?

 

A Vidrà, molt a prop del nucli principal, hi ha una de les cases pairals que, segons la tradició, havia estat una de les més riques del país: el Cavaller de Vidrà. Vista des de fora, d’època barroca, ens podem fer una idea de les riqueses que en van permetre la seva construcció i manteniment.

 

No et perdis...

 

El tercer diumenge de maig, a Vidrà es porta a terme la Caminada del Vidranès. Una bona oportunitat de caminar pel territori amb gent de la terra!

 

Què fer...?

 

Hi ha molts recorreguts a peu, amb btt, i a cavall marcats. És un bon punt de partida per pujar al Puigsacalm, Bellmunt, anar al salt del Molí o als Degollats. També el Castell de Milany.

Si ens passegem pel nucli antic i la resta del poble, cosa molt recomanable, anirem trobant codis QR que si els descodifiquem amb el mòbil ens portaran a veure imatges antigues del racó corresponent. Una manera diferent d'anar veient com ha anat canviant el poble.

A l’estiu, busquem un qualsevol lloc ben fresc sota l'ombra d'un bon faig. Perdrem el món de vista!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem avançada la tardor, els colors de les fagedes ens encisaran com mai. No en voldrem marxar...

 

Voltants...

 

A prop de Vidrà, als municipis Santa Maria de BesoraMontesquiu, OrísSora i la Vall d’en Bas, també tenim altres rutes que trobarem a l’app de Natura Local.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 855 12 55
Consultori mèdic
93 855 12 55
CAP Sant Quirze de Besora
93 852 90 54
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi
629 73 76 69

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Vidrà

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Vidrà

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Vidrà

Es mostren 1 - 10 de 14
 • Filtra por tipo
  Temàtica