Penelles. Espais Naturals de Ponent.
Penelles. Espais Naturals de Ponent.
Penelles. Espais Naturals de Ponent.
Penelles. Espais Naturals de Ponent.
Penelles. Espais Naturals de Ponent.
Volver

Penelles

Destino
13/02/2021
Ficha

Presentación

Entre la serra i la plana

El municipi de Penelles es troba al sud-est de la comarca de la Noguera, i limita amb l'Urgell i el Pla d'Urgell. Al nord es troba amb els municipis de Bellmunt d'Urgell i Montgai, a l'est ho fa amb Castellserà i la Fuliola, ambdós de la comarca de l'Urgell. Al sud és fronterer amb Ivars d'Urgell (Urgell), i a l'oest limita amb Bellcaire d'Urgell i Linyola (Pla d'Urgell).

El poble de Penelles és el cap del municipi, però dins el terme també hi trobem els llogarets d'Almassor i Bellestar, així com les caseries dels Falcons, Torreneral al sud del poble, i el Castell o Torre del Remei.
Al sector nord-est, hi ha una franja estreta de territori corresponent a Castellserà que va en direcció nord-sud, anomenada Torretosquella.

Penelles tot i formar part de la Noguera, a causa de la seva situació geogràfica, al pla d'Urgell i regat pel Canal d'Urgell, se'l considera que forma part de la Noguera Urgellesa.
El municipi es troba entre els peus de la serra de Bellmunt-Almenara, on hi ha materials com guixos, calcàries i argiles plegats per un llarg anticlinal, i el pla d'Urgell, on trobem materials d'al·luvions que cobreixen els materials de la serra. El poble de Penelles es troba en una petita elevació de la serra de Bellmunt-Almenara, a 276 m d'altitud.

Hi ha diverses infraestructures que reguen el municipi per diferents sectors, al nord passa la Séquia Primera del Canal d'Urgell, al centre el terme és travessat per la Séquia Segona, mentre que al sud-oest hi passa el canal del riu Sió.
El territori de Penelles ocupa 25,5 km² de superfície, i dins el seu terme compta amb 436 veïns. La seva població es dedica principalment a l'agricultura del regadiu, representada pels farratges, cereals, fruiters i hortalisses, i el cultiu de la vinya. La ramaderia és poc intensa, i destaca la cria de porc i en menys quantitat el boví. El sector serveis ocupa poques persones, però també hi és present.

La denominació d'origen vitivinícola de Costers del Segre també inclou Penelles, que té dins el municipi el celler Castell del Remei.

Dins el poble de Penelles trobarem una font centenària, a la plaça major, també hi ha una creu de terme gòtica, dues esglésies, la vella i la nova (construïda per un deixeble de Gaudí), dedicades a Sant Joan Baptista, i un safareig municipal. Al llogarret conegut com el Bellestar hi ha la Granja Sant Vicenç Ferrer, és una part rural del terme reconeguda des del s. XII. Actualment hi ha un edifici parroquial actual, dedicat a Sant Vicent Ferrer, aixecat l'any 1966.

Les celebracions més notables del municipi són, la festa major, que cau en el darrer cap de setmana del mes d'agost, la festa del roser, que es fa el primer diumenge de maig. Hi ha un aplec a la granja de Sant Vicenç Ferrer (a Bellestar), que es fa dilluns de Pasqua, i finalment se celebra la matança del porc, amb un dinar popular.

Natura 2000 EIN

No te lo pierdas

Al nord del terme s’hi troba Rocafinestres, a 30 minuts caminant, amb una vista privilegiada del Montsec i el Prepirineu per una banda i la plana de Lleida per l’altra.

Cuando ir

El primer cap de setmana del mes de maig, se celebra el Gargar Festival i Fira del Món rural.

Qué hacer

Trobareu també un bonic passeig d’una hora caminant des del poble per les banquetes històriques del canal d’Urgell i les arbredes que recorren el camí de la Plana.

Sabías que

Penelles pot presumir de ser el poble amb més murals pintats per habitant de tot Catalunya gràcies al Gargar Festival.

Alrededores

A l'entorn més immediat hi ha llocs de tant interès com el poblat ibèric de Tornabous, l'estany d'Ivars i Vila-sana o les restaurades trinxeres de la guerra civil 1936-1939.

Només a pocs quilòmetres es troben el Pilar d'Almenara, el Monestir de les Avellanes (s. XII), lloc d'enterrament dels comtes d'Urgell, la ciutat comtal de Balaguer amb restes musulmanes, i la serra del Montsec, paradís per a geòlegs, naturalistes, astrònoms i esportistes.

Teléfonos de contacto

Ajuntament de Penelles
973610246 / 621 27 90 80
Oficina de turisme de Penelles
621 26 61 67
Emergències
112

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Penelles

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Penelles

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Penelles

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Filtra por tipo
  Temàtica