Rutes a Sant just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Volver

Paseo por las fuentes

Ruta
26/03/2014
Ficha

Introducción

Obagues i solells.

Aquesta agradable passejada pels torrents de Sant Just Desvern ens fa passar per les parts baixes de Collserola al costat de masies on, encara, als solells hi trobem restes de fruiters de secà. Després resseguim les fonts passant per torrents que, són la clara partió entre el bosc de pins pinyers als solells i els alzinars amb roure als obacs.  En arribar a les carenes, les vistes a la part baixa del Llobregat i el Garraf a l’altra banda, ens fan adonar de les dimensions del paisatge. 

 

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  2 horas 34 minutos
 • Pendiente
  260.00 meters
 • Distancia
  8.20 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Medio ambiente
  Paisajístico
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Valls agrícoles.

Ens enfilem a Collserola per les valls que s’obren al Baix Llobregat. Concretament per les valls de Sant Just Desvern. 

Aquest és un itinerari curt però intens. Intens pel que fa a sensacions, colors, olors i tot allò relacionat amb el paisatge. És un itinerari de gran diversitat paisatgística: camps, zones ermes, boscos de diferent tipus, torrents, conreus abandonats, formacions vegetals en són la mostra .

Tot això, fruit de la forta activitat humana de molt de temps enrere i de la transformació que l’abandonament d’aquesta activitat agrícola genera.  El resulta és un mosaic d’ambients amb elevat dinamisme. 

El ‘‘corriol dels ametllers’’ n’és un bon exemple. Veurem aquests fruiters de secà (oliveres, garrofers, ametllers, figueres…) que van ser abandonats per la seva minsa producció. 

Veurem algunes masies, encarregades temps enrere de mantenir viu aquest mosaic (horts i basses, camps i conreus) avui convertides en equipaments de lleure i gastronòmics.  Can Vilà,  Can Carbonell i Can Fatjó.

Creuarem i remuntarem torrents en diferent estat de conservació fins arribar a les seves fonts, normalment seques. La font de Merlès és un bon exemple de l’enginy per obtenir i gestionar l’aigua. La font del Rector amb la seva ombra d’arbres exòtics ‘‘falses acàcies’’ contrasta amb els roures i les alzines d’aquests ambients ombrívols i obacs.  Les fonts de Merlès, del Ferro i de la Beca, disposen de lloc suficient per fer un àpat familiar

En sortir a les carenes, gaudim de meravelloses vistes d’aquestes valls direcció el Llobregat i l’ambient es torna calorós i eixut. Ara és el moment de creuar els bosquets de pins pinyoners, i prats herbacis de llistó i albellatge, sense perdre la companyia de restes dels conreus de fruiters de secà.

Aquests mosaic afavoreix diversitat paisatgística i en conseqüència diversitat biològica. Als espais oberts abandonats, conills i guineus. Vora els  torrents on abans hi havien horts, algun eriçó i als seus fondals abunden les teixoneres. Els ocells són molt presents i més fàcils de veure que a d’altres llocs forestals. Rapinyaires, com l’àliga marcenca, el xoriguer o el aligot aturats al cel cercant serps, insectes o petits mamífers; els abellerols fent el seus nius als talussos de terra vermella vora els torrents i rieres; bitxacs, tallarols, cotxes i puputs vora els camps i les masies, en són un exemple.  

 

Consejos

TRAÇAT

 • Principalment per pistes i corriols còmodes.
 • Si mireu el track veureu que hi ha punts on podeu evitar fer el bucle o tallar directament i escurçar el recorregut. Concretament en creuar per primer cop el Torrent de la Font del Rector.  
 • A la part de la font del Ferro, trobareu indicacions del PRC164 que seguirem en sentit contrari. També aquí veureu desviaments per pujar a l’àrea de lleure de Sant Pere Màrtir.

AIGUA

 • Totes les fonts, excepte la del Ferro estan seques la major part de l’any. Només a la tardor i després de pluges poden rajar.
 • La font del Ferro raja sempre.
 • Les fonts de Merlès, del Ferro i de la Beca, disposen de lloc suficient per fer un àpat familiar. 

PRECAUCIONS

 • Els corriols i les proximitats dels torrents poden estar enfangats després de fortes pluges. Les arrels mullades rellisquen molt. 
 • Respecteu les fonts i el seu entorn. És fràgil.
 • Sou al Parc Natural de Collserola i per tant cal respectar tot allò que hi trobem.

MATERIAL 

 • Calçat còmode per caminar.
 • Uns pals de tresc en poden ajudar a no relliscar si hi ha fang als corriols.
 • Prismàtics per veure ocells forestals i d’espais agrícoles. 
 • Un mapa ens facilita entendre la nostra posició.

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Hi ha forces àrees de lleure al llarg del recorregut, sobretot a la part baixa.
 • A dalt, abans de la font del Ferro trobarem l’àrea de Sant Pere Màrtir.
 • Hi ha un plafó explicatiu a la Font de Merlès.
 • En començar val la penar aturar-se a veure el Molí Fariner. També té un plafó.

 

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Paseo por las fuentes

Es mostren 1 - 14 de 14

Molí fariner

Punto de interes
Medio ambiente
22/02/2021

Els molins hidràulics eren una peça clau ja a l'època medieval als s XIV-XV fins a arribar a electrificar-se al XIX (no va ser el cas).

Era una manera de recaptar dels senyors feudals, ja que els...

Els garrofers i el gafarró

Punto de interes
Fauna
Flora
22/02/2021

Els conreus de garrofers, juntament amb l'ametller, la vinya i l'olivera són clàssics conreus mediterranis de secà que s'alternaven amb les cereals.

La polpa que recobreix les llavors és dolça i és...

Camí dels Ametllers

Punto de interes
Medio ambiente
22/02/2021

Camí a ponent del Turó de la Tina on copsem aquest paisatge agrícola de fruiters de secà, avui majoritàriament abandonat. Alzines i algun roure també esquitxen els conreus.

Arbust com les ginestes i...

El toixó

Punto de interes
Fauna
22/02/2021

Creuem el torrent de la Font del Ferro. Figuera en mig de la zona d'estada i bonics roures amb vinca per sota.

Aquí a Sant Just hi ha gran abundància de toixons. Aquests ambients de riera, amb zones...

Nogal americano

Punto de interes
Flora
26/03/2014
Gran exemplar de noguera Americana o noguera negre, també anomenada pacana o pacaner. Pot assolir fins a 40 m d’alçada. Caducifoli de grans fulles compostes. És un arbre introduït a Europa l’any 1629...

Font Can Merlès.

Punto de interes
Medio ambiente
26/03/2014
Aquesta ‘‘font de mina’’, troba l’origen de l’aigua gràcies al túnel d’excavació de la mina, on es recull i recondueix fins a la font. Per altra banda, el pou aprofita l’aigua del freàtic que extreu...

Vistas Can Fatjó

Punto de interes
Arquitectura
26/03/2014
Tot seguit agafarem un corriol a la nostra esquerra. !! Masia datada al s.XIV. Antigament un únic edifici que posteriorment es va anar ampliant. No és fins a 1690 que s’anomena Can Fatjó. Al llarg...

Font de la SEAS

Punto de interes
Fauna
Medio ambiente
22/02/2021

Construcció molt rudimentària en mig de la llera del torrent, formada per unes pedres que formen la paret frontal. Del centre en surt una teula que aboca directament a la llera (foto). Font estacional...

Font del Rector

Punto de interes
Medio ambiente
26/03/2014
Una altra típica font del parc, on un muret de pedres en mig la llera del torrent, fa la façana de la font. Un broc metàl·lic fa caure l’aigua a la base on per una séquia formada per dues grans lloses...

Paisaje vegetal

Punto de interes
Paisajes
26/03/2014
Sortim a la carena que baixa del Coll del Portell direcció Can Baró. Ens dirigim al fondal del Torrent de la font del Ferro. L’obaga del davant pertany al vessant nord del Turó de la Tina (251 m)...

Prats d'albellatge

Punto de interes
Flora
18/02/2021

Els prats ocupen prop del 9 % de la superfície del parc. El prat sabanoide d'albellatge el localitzem, bàsicament, al vessant barceloní que coincideix amb el solell de la serra, però nosaltres aquí en...

Font del Ferro

Punto de interes
Fauna
Medio ambiente
22/02/2021

Just abans, al costat esquerre del caminet hi ha un bonic exemplar de roure. Sembla que als senglars els hi agrada aquest sector.

Sortirem pel camí que puja a l'esquerra. !!

Aquesta font raja...

Font de la Beca

Punto de interes
Fauna
Medio ambiente
22/02/2021

A la capçalera del Torrent de l'Embut trobem la Font de la Beca, també de raig ocasional lligat a períodes de pluges, es troba en un llindar de bosc d'alzinar.

Una filera de pollancres al costat d...

Imágenes
Valoración
/5
9 votos
26%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Ruta molt suau, que ens descobreix racons encantadors de l'entorn metropolità de BCN, amb els vestigis de l'activitat agrícola de fa alguns anys, garrofers, figueres, oliveres, castanyer i d'altres. Grans masies, amb un encant arquitectònic de l'epoca. És pot fer amb família, marrecs de 6 anys endavant.
Visitas

Que ver en: Paseo por las fuentes

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Paseo por las fuentes

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática