Rutes a SAnt just desvern
Rutes a Sant just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Rutes a SAnt just desvern
Zurück

Passejada per les fonts

Route
26/03/2014
Datenblatt

Einleitung

Obagues i solells.

Aquesta agradable passejada pels torrents de Sant Just Desvern ens fa passar per les parts baixes de Collserola al costat de masies on, encara, als solells hi trobem restes de fruiters de secà. Després resseguim les fonts passant per torrents que, són la clara partió entre el bosc de pins pinyers als solells i els alzinars amb roure als obacs.  En arribar a les carenes, les vistes a la part baixa del Llobregat i el Garraf a l’altra banda, ens fan adonar de les dimensions del paisatge. 

 

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Schwierigkeit
  Einfach
 • Dauer
  2 Stunden 34 Minuten
 • Slope
  260.00 meters
 • Entfernung
  8.20 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Umwelt
  Landschaftsgestaltung
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Valls agrícoles.

Ens enfilem a Collserola per les valls que s’obren al Baix Llobregat. Concretament per les valls de Sant Just Desvern. 

Aquest és un itinerari curt però intens. Intens pel que fa a sensacions, colors, olors i tot allò relacionat amb el paisatge. És un itinerari de gran diversitat paisatgística: camps, zones ermes, boscos de diferent tipus, torrents, conreus abandonats, formacions vegetals en són la mostra .

Tot això, fruit de la forta activitat humana de molt de temps enrere i de la transformació que l’abandonament d’aquesta activitat agrícola genera.  El resulta és un mosaic d’ambients amb elevat dinamisme. 

El ‘‘corriol dels ametllers’’ n’és un bon exemple. Veurem aquests fruiters de secà (oliveres, garrofers, ametllers, figueres…) que van ser abandonats per la seva minsa producció. 

Veurem algunes masies, encarregades temps enrere de mantenir viu aquest mosaic (horts i basses, camps i conreus) avui convertides en equipaments de lleure i gastronòmics.  Can Vilà,  Can Carbonell i Can Fatjó.

Creuarem i remuntarem torrents en diferent estat de conservació fins arribar a les seves fonts, normalment seques. La font de Merlès és un bon exemple de l’enginy per obtenir i gestionar l’aigua. La font del Rector amb la seva ombra d’arbres exòtics ‘‘falses acàcies’’ contrasta amb els roures i les alzines d’aquests ambients ombrívols i obacs.  Les fonts de Merlès, del Ferro i de la Beca, disposen de lloc suficient per fer un àpat familiar

En sortir a les carenes, gaudim de meravelloses vistes d’aquestes valls direcció el Llobregat i l’ambient es torna calorós i eixut. Ara és el moment de creuar els bosquets de pins pinyoners, i prats herbacis de llistó i albellatge, sense perdre la companyia de restes dels conreus de fruiters de secà.

Aquests mosaic afavoreix diversitat paisatgística i en conseqüència diversitat biològica. Als espais oberts abandonats, conills i guineus. Vora els  torrents on abans hi havien horts, algun eriçó i als seus fondals abunden les teixoneres. Els ocells són molt presents i més fàcils de veure que a d’altres llocs forestals. Rapinyaires, com l’àliga marcenca, el xoriguer o el aligot aturats al cel cercant serps, insectes o petits mamífers; els abellerols fent el seus nius als talussos de terra vermella vora els torrents i rieres; bitxacs, tallarols, cotxes i puputs vora els camps i les masies, en són un exemple.  

 

Tipps

TRAÇAT

 • Principalment per pistes i corriols còmodes.
 • Si mireu el track veureu que hi ha punts on podeu evitar fer el bucle o tallar directament i escurçar el recorregut. Concretament en creuar per primer cop el Torrent de la Font del Rector.  
 • A la part de la font del Ferro, trobareu indicacions del PRC164 que seguirem en sentit contrari. També aquí veureu desviaments per pujar a l’àrea de lleure de Sant Pere Màrtir.

AIGUA

 • Totes les fonts, excepte la del Ferro estan seques la major part de l’any. Només a la tardor i després de pluges poden rajar.
 • La font del Ferro raja sempre.
 • Les fonts de Merlès, del Ferro i de la Beca, disposen de lloc suficient per fer un àpat familiar. 

PRECAUCIONS

 • Els corriols i les proximitats dels torrents poden estar enfangats després de fortes pluges. Les arrels mullades rellisquen molt. 
 • Respecteu les fonts i el seu entorn. És fràgil.
 • Sou al Parc Natural de Collserola i per tant cal respectar tot allò que hi trobem.

MATERIAL 

 • Calçat còmode per caminar.
 • Uns pals de tresc en poden ajudar a no relliscar si hi ha fang als corriols.
 • Prismàtics per veure ocells forestals i d’espais agrícoles. 
 • Un mapa ens facilita entendre la nostra posició.

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Hi ha forces àrees de lleure al llarg del recorregut, sobretot a la part baixa.
 • A dalt, abans de la font del Ferro trobarem l’àrea de Sant Pere Màrtir.
 • Hi ha un plafó explicatiu a la Font de Merlès.
 • En començar val la penar aturar-se a veure el Molí Fariner. També té un plafó.

 

 

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Passejada per les fonts

Es mostren 1 - 7 de 7

Noguera americana

Punkt von Interesse
Flora
26/03/2014

Gran exemplar de noguera Americana o noguera negre, també anomenada pacana o pacaner. Pot assolir fins a 40 m d’alçada. Caducifoli de grans fulles compostes. És un arbre introduït a Europa l’any 1629...

Font Can Merlès.

Punkt von Interesse
Umwelt
26/03/2014

Aquesta ‘‘font de mina’’, troba l’origen de l’aigua gràcies al túnel d’excavació de la mina, on es recull i recondueix fins a la font. Per altra banda, el pou aprofita l’aigua del freàtic que extreu...

Vistes Can Fatjó

Punkt von Interesse
Architektur
26/03/2014

Tot seguit agafarem un corriol a la nostra esquerra. !!

Masia datada al s.XIV. Antigament un únic edifici que posteriorment es va anar ampliant. No és fins a 1690 que s’anomena Can Fatjó. Al llarg...

Font de la SEAS

Punkt von Interesse
Tierwelt
Umwelt
22/02/2021

Construcció molt rudimentària en mig de la llera del torrent, formada per unes pedres que formen la paret frontal. Del centre en surt una teula que aboca directament a la llera (foto). Font estacional...

Torrent de la Font del Rector

Punkt von Interesse
Flora
26/03/2014

Aquest és un bon exemple de torrent divisori de solanes i obagues. La seva orientació és est-oest, pel que queda molt ben definides les dues vessants. La que mira a sud, a ple sol, formada per pins...

Font del Rector

Punkt von Interesse
Umwelt
26/03/2014

Una altra típica font del parc, on un muret de pedres en mig la llera del torrent, fa la façana de la font. Un broc metàl·lic fa caure l’aigua a la base on per una séquia formada per dues grans lloses...

Paisatge vegetal

Punkt von Interesse
Landschaften
26/03/2014

Sortim a la carena que baixa del Coll del Portell direcció Can Baró. Ens dirigim al fondal del Torrent de la font del Ferro. L’obaga del davant pertany al vessant nord del Turó de la Tina (251 m).

Vis...

Bilder
Bewertungen
/5
9 votes
26%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen

Recomable

Test
Ruta molt suau, que ens descobreix racons encantadors de l'entorn metropolità de BCN, amb els vestigis de l'activitat agrícola de fa alguns anys, garrofers, figueres, oliveres, castanyer i d'altres. Grans masies, amb un encant arquitectònic de l'epoca. És pot fer amb família, marrecs de 6 anys endavant.
Recomenable!
Besuche

Was in zu sehen: Passejada per les fonts

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Passejada per les fonts

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema