Pla de la Dona Morta
Plana de la Tordera des de Collformic
Pla de la Dona Morta
Plana de la Tordera des de Collformic
Pla de la Dona Morta
Plana de la Tordera des de Collformic
Plana de la Tordera
Plana de la Tordera des de Collformic
Plana de la Tordera
Plana de la Tordera des de Collformic
Plana de la Tordera
Pla de la Dona Morta
Plana de la Tordera
Pla de la Dona Morta
Plana de la Tordera
Volver

Cap a les serres de Vilamajor

Ruta
25/09/2015
Ficha

Introducción

Torrents i camins careners

Aquest itinerari ens permet recórrer un tram del torrent del Abaus, amb característiques d’indret humit, per enfilar-nos tot seguit a les serres que suposen la divisòria de les conques hidrogràfiques de la Tordera i el Mogent. Després seguirem un tram del traçat, encara que desfigurat per les urbanitzacions, del camí ramader de Sant Elies. Tot seguit, a l’altura del pla de la Dona Morta, tornarem a baixar cap a la plana de la Tordera per la zona de can Claveria fins a l’ermita del Remei. Només caldrà recórrer tot el passeig del Remei i les seves llargues fileres de plàtans per tornar al casc antic de Santa Maria de Palautordera pel seu carrer Major.

 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Mediana
 • Duración
  4 horas
 • Pendiente
  360.00 meters
 • Distancia
  15.00 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Paisajístico
  Arquitectura y medio
  Medio ambiente
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Torrents i camins careners

La volta pel torrent dels Abaus i tornada a Santa Maria de Palautordera per la serra del turó de les Formigues, ens permet fer un tast de diferents ambients propis d’aquesta zona prelitoral de clara influència mediterrània.

Primerament, ens enfilarem fins al pla de Bruguers, amb una presència de conreus que aprofiten la clara característica d’altiplà per acomodar-s’hi gràcies al drenatge natural que solen presentar aquests plans elevats entre cursos d’aigua. Ràpidament baixarem per un camí, en part flanquejat per restes de mur de pedra seca, per tal d’ensotar-nos fins al capdavall del torrent del Abaus, on podrem veure algunes espècies pròpies d’ambients humits i nitrogenats, com és el cas de l’extensa ortigosa que podrem admirar. També passarem per les platanedes dels Abaus, de sotabosc espès i humit, on en èpoques plujoses s’hi poden arribar a formar petits patamolls molt interessants per a la biodiversitat del lloc, on s’hi refugien moltes espècies d’ocells al llarg de tot l’any.

Pràcticament ja al final del torrent del Abaus, a tocar de l’estació del tren de Palautordera, ens enfilarem per la carena del turó de les Formigues, canviant radicalment d’estrat vegetal i permetent a voltes bones vistes al Montseny i al Corredor. Aquí podrem observar clarament la divisòria hidrogràfica de les conques de la Tordera i el Mogent, ja que anirem seguint el camí que transcorre pel llom de la carena.

A l’altura del turó de les Formigues, enforcarem amb part del traçat del camí ramader de Sant Elies, de nostàlgica reminiscència, tot i que el tram que seguirem és segurament un dels més afectats per les noves urbanitzacions del segle XX.

Acabarem la volta baixant un altre cop cap a la plana de la Tordera per la zona de can Claveria, fins a l’ermita del Remei, per acabar baixant pel magnífic passeig del Remei amb la seva llarga corrua de plàtans a banda i banda. Entrarem finalment a la plaça Major de Santa Maria de Palautordera pel carrer Major del poble.

Consejos

TRAÇAT

 • Està marcat amb senyals quadrats de color blau.
 • Es un itinerari un pèl llarg per a persones que no estiguin massa avesades a caminar.
 • A causa de la durada de l'itinerari, millor portar bateria de recanvi per al mòbil.
 • Traçat còmode, sempre per pista.
 • Hi ha alguns trams que es passa per urbanització, però no interfereixen en la qualitat global de l’itinerari.
 • Cap dificultat tècnica per fer-lo amb bici, excepte els petits desnivells.


AIGUA

 • Porteu aigua, no trobarem cap font.


PRECAUCIONS

 • El tram de sortida i el tram d’arribada, són urbans. Cal extremar les precaucions amb cotxes i vianants si ho fem en bici.
 • Tot i ser pista forestal, les masies són habitades i és fàcil que ens trobem algun vehicle.
 • Respecteu les masies i finques agrícoles, tant els camps com el bestiar que puguem trobar.


MATERIAL

 • Calçat còmode per caminar per pista.
 • Uns pals de tresc, ens fan la marxa més aeròbica i complerta.
 • Les zones de transició entre camps i boscos són rics en biodiversitat. Uns prismàtics en serviran per veure algun dels molts ocells que sentin. 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Cap a les serres de Vilamajor

Es mostren 1 - 6 de 6

Restes de marges de pedra seca

Punto de interes
Medio ambiente
25/09/2015

Concretament en aquest curt tram, just quan s’inicia la baixada cap al torrent dels Abaus,  es poden observar clarament restes de marge de pedra seca al talús de l’esquerra del camí. Aquestes restes

Ortigosa

Punto de interes
Flora
25/09/2015

Estem a la mateixa llera del torrent del Abaus, un curs d’aigua minso però pràcticament permanent, amb un entorn relativament alterat antròpicament. I podem observar una comunitat vegetal molt típica

Plataneda i patamolls temporals

Punto de interes
Medio ambiente
25/09/2015

Hem arribat a la plataneda dels Abaus, a tocar la llera del torrent. Tot i que l’arbre que més hi abunda és el plàtan, també s’hi poden localitzar alguns elements aïllats d’altres espècies de ribera,

Camí ramader

Punto de interes
Medio ambiente
25/09/2015

El camí ramader ve de tot carenejant la serra de Can Tabola i seguiria la pista asfaltada tot travessant les actuals urbanitzacions de Can Ram i Vallserena fins al pla de la Dona Morta per seguir

Ermita del Remei i capella de Sant Sebastià

Punto de interes
Arquitectura
25/09/2015

L’augment de la devoció per la Mare de Déu del Remei va fer necessari construir una nova ermita i es va escollir un terreny al costat de l’antiga capella de Sant Sebastià. L’ermita del Remei és un

Imágenes
Valoración
/5
1 voto
60%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Cap a les serres de Vilamajor

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Cap a les serres de Vilamajor

Es mostren 1 - 10 de 21