Volver

Ruta-Joc del romànic de Sallent

Ruta
06/07/2022
Ficha

Introducción

Bruixes i romànic a Sallent

La Ruta-Joc del romànic de Sallent és una atractiva, entretinguda i alhora exigent proposta que recorre algunes de les més atractives ermites romàniques del municipi, entre les quals destaquem la de Sant Esteve i Sant Sebastià, i també les de Sant Martí i Sant Pere de Serraïma. Per fer més amena la ruta mentre seguim el recorregut podreu jugar a trobar els codis QR amagats.

ATENCIÓ: És molt recomanable portar la bateria del mòbil ben carregada i si pot ser una bateria extra, la ruta és molt llarga i podem esgotar la bateria.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular antihorario
 • Dificultad
  Difícil
 • Duración
  7 horas 50 minutos
 • Pendiente
  895.00 meters
 • Distancia
  19.20 km
 • Tema
  Arquitectura y medio
  Paisajístico
  Para jugar
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

GRÀFICA RUTA-JOC DEL ROMÀNIC DE SALLENT

Descripción

Bruixes i romànic a Sallent

DINÀMICA DEL JOC: Seguiu la ruta amb l’app Natura Local i anireu rebent les pistes per trobar els codis QR amagats. Un cop els trobeu, els haureu d’escanejar per escoltar la història de Joana la Negra, conèixer curiositats del món de les bruixes i descobrir un encanteri que haureu de completar escanejant la totalitat dels codis QR.

Comencem la ruta a l’aparcament de la plaça de Santa Maria i passant per davant dels col·legis i seguim una pista ampla en pujada que ens portarà sense dificultats fins a l’ermita de Sant Esteve i Sant Sebastià i el Castell de Sallent.

Una vegada visitat el conjunt reprendrem la marxa seguint la pista un centenar de metres fins a deixar-la per una camí a la dreta que ens aproximarà a la serra de Montcogul. Pel camí ens podrem aturar a visitar un parell de barraques de vinya força ben conservades.

Per arribar fins al cim de Montcogul combinarem trams de pista ampla amb fortes pujades amb senders no menys exigents. Coronat el Montcogul començarem el descens per un estret sender que mena a una pista ampla, la qual abandonarem uns metres per aproximar-nos a Roques Albes a on podrem gaudir de vistes espectaculars.

Continuem la marxa en descens fins a la Mare de Déu de Fucimanya i el mas del mateix nom. Ara la pista ampla i plana o amb lleugera pujada fins a arribar al Mas de Sant Martí i més endavant a la preciosa ermita de Sant Martí de Serraïma.

Seguim el nostre camí ara ja sempre per pista fins a un punt que ens desviarem a la dreta uns 800 m per anar a visitar l’església de Sant Sadurní del Pla, ara ja una mica malmesa.

Desfem aquests 800 m fins a retrobar el camí que portàvem i dirigir-nos ara a l’encisadora ermita de Sant Pere de Serraïma, una de les més boniques d’aquest recorregut.

Ara només ens queda seguir en lleuger descens el traçat del GR 4-3 fins al nucli urbà de Sallent i al punt d’inici.

Consejos

Traçat

 • La gran majoria del traçat de la ruta transcorre per pistes amples i corriols ben marcats.
 • Alguns trams de pista i de corriol tenen un pendent elevat.
 • Si fem la ruta en bicicleta, en alguns petits trams de corriol de pujada, concentrats a la serra del Montcogul,l ens haurem de baixar de la bici.

Aigua

 • Porteu aigua abundant, sobretot a l’estiu.
 • Trobareu aigua a la font de la Mare de Déu de la Llet.

Precaucions

 • Vigileu amb els més petits a la zona de Roques Albes.
 • Respecteu l’entorn.
 • No feu soroll ni molesteu la fauna.
 • Portar el mòbil amb les bateries ben carregades.
 • És molt recomanable portar una bateria extra, la ruta és molt llarga i podem esgotar la bateria.

Material

 • Calçat còmode per caminar.
 • Gorra i crema solar per protegir-se del sol.
 • Càmera de fotos.
 • Pals de tresc.

Meteorologia

 • Eviteu les hores centrals del dia a ple estiu.

Dinàmica del Joc

 • Seguiu la ruta amb l’app Natura Local i anireu trobant les pistes per trobar els codis QR amagats. Un cop els trobeu, els haureu d’escanejar per escoltar la història de Joana la Negra, conèixer curiositats del món de les bruixes i descobrir un encanteri que haureu de completar escanejant la totalitat dels codis QR.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Ruta-Joc del romànic de Sallent

Es mostren 1 - 15 de 15

Pi pinastre

Punto de interes
Flora
06/07/2022

Pinus Pinaster.

A la banda dreta del camí encara es poden observar restes de marges de pedra seca, els quals són testimoni de l’aprofitament per al cultiu d’aquestes terres en un passat no gaire...

Cirerers al torrent

Punto de interes
Flora
06/07/2022

Prunus avium

Estem molt a prop del torrent del Solà a on observem alguns exemplars de cirerers salvatges. Els podreu distingir fàcilment dels altres arbres per les estries horitzontals dels seus...

Barraca de vinya amb mur i refugi

Punto de interes
Arquitectura
06/07/2022

Pel que fa a la tècnica constructiva de la pedra seca és d'origen ancestral (ja documentada al període megalític) i s'ha transmès de generació en generació durant segles fins a pràcticament als...

La guineu

Punto de interes
Fauna
06/07/2022

Ens trobem entre les serres del Catiu i la de Montcogul i ens ha alegrat el camí la visita d’un dels animals que habiten aquestes serres, la guineu (Vulpes vulpes), el més freqüent dels mamífers...

Barraca de vinya (PISTA 2)

Punto de interes
Medio ambiente
06/07/2022

PISTA 2: Situats a davant de la porta de la barraca podeu veure a la vostra dreta unes marques de PR blaves i grogues. Localitzeu un arbre on la marca groga i verda fa una creu. Just a l’altra banda...

Roques Albes

Punto de interes
Paisajes
06/07/2022

Cinglera o graó calcari que s’allarga cap al Llobregat, sota la serra de Montcogul, amb espectaculars vistes sobre la vall de la Gavarresa, que ens separa de Sant Llorenç del Munt (just davant) i de l...

Montcogul (PISTA 3)

Punto de interes
Geología
06/07/2022

PISTA 3: Passat el cim del Montcogul, a on hi ha un petit pessebre, trobareu a la dreta un parallamps amb unes marques grogues i blanques i una petita campana, seguiu uns 10 metres pel camí i trobareu...

Conreus al Bages

Punto de interes
Paisajes
06/07/2022

Els conreus de secà formant mosaics amb retalls de bosc són els grans protagonistes del paisatge que ens envolta.

Originàriament, aquest paisatge estava dominat pel bosc d'alzina, i a les parts més...

Mas de Fucimanya

Punto de interes
Arquitectura
06/07/2022

SABIES QUE: A l’estil romànic les finestres són molt petites i estretes, sobretot en els absis, i, per tant els interiors tenen poca il·luminació, la qual cosa convidava als fidels al recolliment.

De...

Mare de Déu de la Llet (PISTA 4)

Punto de interes
Arquitectura
06/07/2022

PISTA 4: A l’altra banda del camí a on hi ha la imatge de la Mare de Déu de la Llet hi ha una font i una esplanada amb plataners. Darrere d’un dels plataners trobareu el QR.

Font sota l’oratori de la...

Sant Martí de Serraïma (PISTA 5)

Punto de interes
Arquitectura
06/07/2022

PISTA 5: A la part de darrere de l’ermita de Sant Martí localitzareu dos arbres allargats típics d’esglésies i cementiris. Amagat entre les branques de la part baixa d’un dels dos arbres trobareu el...

Marques de Senglar

Punto de interes
Fauna
06/07/2022

Abunden en aquesta zona els rastres de porc senglar. Els seus rastres més freqüents són les petjades fondes al fang i les furgades amb el morro per desenterrar arrels, bulbs, cucs o altres aliments. 

...

Sant Sadurní (PISTA 6)

Punto de interes
Arquitectura
06/07/2022

PISTA 6: Situats a davant de la porta de l’ermita de Sant Sebastià a la vostra esquerra teniu un conjunt de petites alzines, busqueu darrere dels troncs i troncs i trobareu el QR.

SABIES QUE: A l

...

Sant Pere de Serraïma (PISTA 7)

Punto de interes
Arquitectura
06/07/2022

PISTA 7: Al costat de l’ermita veureu un pou i al costat un llorer amb molts peus, busqueu entre els peus del llorer i trobareu el QR.

SABIES QUE: Van ser les peregrinacions a Roma i Santiago les que

...
Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Ruta-Joc del romànic de Sallent

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Ruta-Joc del romànic de Sallent

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filtra por tipo
  Temática