Entre la pineda de pi roig
L'entorn de la vall del Bastareny
El riu Bastareny des del pont de Sant Joan
Revenir

La via del Nicolau

Route
11/08/2016
Fichier

Introduction

Amunt i avall de la via del Nicolau

Aquesta proposta d'itinerari segueix els traçats de la via del Nicolau entre Bagà i Sant Joan de l'Avellanet i Guardiola de Berguedà, respectivament, d'anada i tornada per diferents traçats. El disseny en forma de vuit, amb l'encreuament del traçat a Bagà, ofereix la possibilitat de poder fer només un dels dos trams i deixar l'altre per una altra ocasió. Més enllà de l'interessant traçat de la via del Nicolau, fruirem de l'ombra dels boscos de pi roig i del pas pel riu Bastareny, on, si la temperatura acompanya, podrem fer-nos-hi una bona remullada.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Moyen
 • Durée
  3 heures
 • Slope
  350.00 meters
 • Distance
  12.00 km
 • Thème
  Faune et flore
  Geologia
  Architecture et environnement
 • Activité
  À pied
  À vélo
 • Évaluations

Slope graph

Description

Amunt i avall de la via del Nicolau

Proposta d'itinerari que segueix en dos trams ben diferenciats la via del Nicolau. El primer tram va de Bagà a Sant Joan de l'Avellanet, seguint-ne el traçat en ascens i retornant pel traçat del vell camí ramader que uneix Bagà amb la vall de Josa, als peus del Cadí, ara asfaltat però de circulació continguda. I un segon tram, de Bagà a Guardiola de Berguedà, que en segueix el traçat en descens i retornant pel camí vell de Guardiola a Bagà, coincident amb la variant 2 del GR-4. El traçat integral de la proposta, en forma de vuit, permet al punt d'encreuament, Bagà, decidir si només es fa un dels dos trams o la volta sencera.

De Bagà a Sant Joan de l'Avellanet, la via del Nicolau és més intrèpida. Passa per túnels i una passarel·la tot travessant boscos de pi roig, arran dels grans escarpats erosionats, tan característics d'aquesta zona de la vall del Bastareny, de la que podrem fruir des del mirador que trobarem a la meitat del seu traçat. Arribarem a Sant Joan de l'Avellanet, ermita romànica de senzilla però bella factura, on també hi trobarem un ecomuseu. En aquest punt, retornarem a Bagà pel traçat d'un vell camí ramader tot travessant el riu Bastareny pel pont de Sant Joan.

De Bagà a Guardiola de Berguedà, la via del Nicolau és més suau i ombrívola, ara en franc descens i travessant en gran part un bosc de pi roig amb espècies de transició al bosc de ribera. Just abans d'arribar a la carretera d'accés a Guardiola de Berguedà, podem optar per visitar el monestir de Sant Llorenç, prop de Bagà, i el nucli del poble, per retornar finalment a Bagà passant pel barri de Terradelles i pel camí vell que unia aquestes dues poblacions, coincidint actualment amb el traçat del GR-4-2.

Astuces

TRAÇAT

 • Traçat fàcil, dissenyat en forma de vuit perquè es pugui escollir si fer tot el recorregut sencer o només un dels dos trams. L'encreuament del circuit és al davant de l'església de Sant Esteve de Bagà.
 • No presenta forts desnivells de cop ja que, tant el desnivell en ascens com en descens, és regular i progressiu al llarg de tot el recorregut. 
 • Els brevíssims trams de corriol per accedir a l'església de Sant Joan de l'Avellanet i al monestir de Sant Llorenç, prop de Bagà, poden ser relliscosos en cas d'estar plovent o haver plogut en abundància els dies previs.
 • Fora del traçat estricte del recorregut però molt a prop podem acabar de visitar la part antiga de Bagà i el Centre Medieval i dels Càtars - Centre d'Interpretació del Catarisme, el monestir de Sant Llorenç prop Bagà i el nucli urbà de Guardiola de Berguedà. 

 

AIGUA

 • Trobarem fonts a Bagà i a Sant Joan de l'Avellanet, gairebé sempre amb disponibilitat d'aigua. No obstant, sempre és recomanable portar un cantimplora de reserva.

 

PRECAUCIONS

 • El tram de la via del Nicolau entre Bagà i Sant Joan de l'Avellanet presenta algunes zones escarpades que, tot i estar degudament limitades amb baranes i tanques, poden suposar un perill pers als infants. Tingueu-ne precaució! 
 • Els creuaments del riu Bastareny, tant a la zona de Sant Joan com a Guardiola, sempre és per ponts. No obstant, absteniu-vos de baixar al llit del riu en cas de crescudes temporals.

 

METEO

 • Grans trams de camí van pel mig del bosc, amb força ombres. No obstant, hi ha també trams exposats al sol. A l'estiu, poseu-vos protecció solar.

 

TERRENY

 • El terreny és gairebé sempre fàcil, sense massa dificultats.
 • Els trams breus de corriol per accedir a l'església de Sant Joan de l'Avellanet i al monestir de Sant Llorenç, prop de Bagà, poden presentar passos humits i relliscosos.

 

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Hi ha zones habilitades de pícnic a Sant Joan de l'Avellanet, a la zona del riu al pont de Sant Joan i a Bagà.
 • A la zona del pont de Sant Joan, l'accés al riu és fàcil. Si fa calor, podem aprofitar per fer-hi una remullada.
 • A Sant Joan de l'Avellanet hi ha l'ecomuseu.
 • A Bagà hi ha centres d'informació del poble i la zona.
 • Als trams de la via del Nicolau, hi ha plafons explicatius i el traçat està senyalitzat, amb explicacions i informacions.

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: La via del Nicolau

Es mostren 1 - 11 de 11

Pineda de pi roig

Point d'intérêt
Flore
11/08/2016

Fins a Sant Joan de l'Avellanet ens acompanyarà una exuberant franja intermitent de pineda de pi roig (Pinus sylvestris). Aquest pi és propi d'ambients més aviat humits de zones de muntanya mitjana...

Boixedes

Point d'intérêt
Flore
11/08/2016

En aquest punt, encara que continuem sota la pineda de pi roig, apareix abundantment el boix formant extenses boixedes. És un arbust relativament tòxic i clarament rebutjat pel bestiar. La seva...

Escarpats erosionats

Point d'intérêt
Géologie
11/08/2016

En algun tram del camí, i especialment en aquest on som ara i una mica més endavant, podem observar clarament, ja que hi passem arran i per sobre, els immensos paisatges escarpats que l'erosió de...

Pi tort

Point d'intérêt
Flore
11/08/2016

En aquest indret podem admirar arran de pas un veritable pi tort que ha crescut segons li han exigit les condicions i els canvis particulars soferts en el tros de terreny on ha arrelat.

El pi és un...

Riu Bastareny

Point d'intérêt
Environnement
11/08/2016

El riu Bastareny és un bon exemple de curs fluvial de muntanya mitjana, d'aigües netes i oxigenades, refugi d'espècies que han quedat relegades a indrets on es mantenen bones condicions mediambientals...

Renglera d'oms

Point d'intérêt
Flore
11/08/2016

L'om és un arbre que, sovint, s'havia plantat com a espècie d'ombra a les vores dels camins d'accés a les poblacions, ja que sol presentar una capçada densa. És una espècie generalment afectada per...

Bosc de ribera

Point d'intérêt
Environnement
11/08/2016

Degut a la proximitat amb el riu Llobregat, es poden observar espècies pròpies de bosc de ribera.

Ailants

Point d'intérêt
Flore
11/08/2016

En aquest tram de camí podem observar, malauradament, grans clapes de brots i exemplars d'ailant, una de les espècies invasores més perilloses de les que podem trobar als nostres boscos. És molt...

Marge amb vegetació

Point d'intérêt
Environnement
11/08/2016

Aquest marge de pedra seca cobert de frondosa vegetació que podem observar al llarg de la dreta del camí, separant el traçat d'aquest i el conreu superior, és un bon exemple de bona pràctica rural; ja...

Images
Évaluations
/5
14 votes
58%
Évalutations avec commentaires Publier note
Vam fer la ruta des de Bagà a Sant Joan de l ' Avellanet. La ruta es maca però jo no diria circular perquè la tornada es per carretera on passen cotxes. Al final vam tornar pel mateix camí d' anada.
m'agrada molt Bagà i es molt bonic
Les visites

Que voir à: La via del Nicolau

Es mostren 1 - 10 de 10
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: La via del Nicolau

Es mostren 1 - 10 de 20
 • Filter by type
  Thème